E oficial: Avem epidemie de gripă în România

30 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății a anunțat, astăzi, că numărul de îmbolnăviri și de decese fiind mai mare decât cel estimat, timp de trei săptămâni consecutiv, se impune declararea epidemiei.

 

Cu o întârziere de o zi, Ministerul Sănătății a anunțat, în această dimineață, că în România a fost declarată epidemia de gripă. Sorina Pintea a confirmat că, ținând cont de numărul mare de îmbolnăviri și de decese înregistrate în ultimele trei săptămâni (s-a ajuns la 56 de morți), se poate vorbi despre o epidemie. „Putem spune, în acest moment, că s-a înregistrat a treia săptămână consecutivă epidemică. Existând o succesiune de cel puţin trei săptămâni epidemice, conform uzanţelor, vorbim de o evoluţie epidemică a gripei. Activitatea gripală a avut un trend crescător, a evoluat cu intensitate înaltă, cu extinderea regională în zona de sud a ţării” a declarat în această dimineață Sorina Pintea.

Dată fiind această evoluție a cazurilor de îmbolnăviri din ultima vreme, anunțul făcut în urmă cu puțin timp de autorități nu a luat pe nimeni prin surprindere, la nivelul populației constatându-se, oricum, o mai mare preocupare pentru prevenirea contractării virusului. Astfel se explică faptul că, deși pentru acest sezon s-a distribuit mai mult vaccin gripal decât în anii anteriori – 1,3 milioane de doze – stocul este aproape epuizat, Ministerul Sănătății fiind nevoit să facă o nouă achiziție. Astfel, 30.000 de noi doze de vaccin gripal vor ajunge în țară în zilele următoare, iar până la sfârșitul săptămânii vor fi distribuite către direcțiile de sănătate publică ce au solicitat suplimentarea stocurilor. Și la Buzău sunt așteptate noi doze de vaccin gripal, DSP solicitând deja circa 2.700 de fiole, în condițiile în care, doar în ultima săptămână, în județ au fost consemnate 64 de noi cazuri de gripă.

 

Sorina Pintea a mai precizat că în actuala situație, în care vorbum deja de epidemie de gripă, măsurile de prevenire vor fi aceleași care au fost impuse și recomandată până acum, iar populația nu trebuie să intre în panică. În prezent, nu se impune instituirea carantinei în spitale și nici închiderea școlilor, însă trebuie să se țină cont în mod deosebit de respectarea regulilor de igienă și a unor măsuri preventive în vederea împiedicării răspândirii virusului gripal. „Se mențin restricțiile referitoare la programul de vizită în spitale, iar în secțiile cu risc sporit, în care sunt internați pacienți cu imunitate scăzută (Oncologie, Pediatrie, ATI, Chirurgie) accesul vizitatorilor este interzis, măsura având ca principal scop protecția pacienților”, a explicat ministrul Sănătății, făcând și o serie de recomandări: consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa; izolarea voluntară la domiciliu; respectarea etichetei tusei şi strănutului; igiena adecvată a mâinilor; evitarea aglomeraţiilor; triajul epidemiologic în colectivitate; purtarea măştii de protecţie; limitarea accesului de vizitatori în spitale; continuarea vaccinării antigripale.

 

În cadrul conferinței de presă prilejuite de declararea publică a epidemiei de gripă, dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli infecțioase Matei Balș, a subliniat că „spitalele știu ce măsuri trebuie să ia în perioada următoare”. Acesta a reamintit ca respectarea unor reguli elementare de igienă este vitală pentru a preveni răspândirea gripei, atât în unitățile medicale, în școli și grădinițe, dar și în mijloacele de transport public, la orice loc de muncă și acasă. Spălarea temeinică a mâinilor cu apă și săpun este cea mai importantă regulă amintită de dr. Streinu-Cercel.

Medicul a explicat și cum trebuie să fie purtate măștile faciale de protecție, atât de cei care vor să evite contractarea virusului, cât și de persoanele care prezintă semne de boală și vor să evite contaminarea celor din jur. Medicul a menționat că aceste măști trebuie neapărat să acopere și nasul, nu doar gura, întrucât virusul gripal se transmite pe căile aeriene.

 

Dr. Streinu-Cercel a recomandat părinților ca în perioada vacanței să evite pe cât posibil ieșirea copiilor în colectivități. „Vacanța care se apropie constituie un avantaj pentru noi, pentru că astfel, copii nu vor mai merge în colectivități, acolo unde există riscul cel mai mare de transmitere a virusului. Însă, pentru a beneficia de acest avantaj, recomand părinților să țină copii acasă, să îi trimită la bunici să meargă cu ei în excursii, dar în nici un caz să nu-i ducă la mall. Degeaba spunem că e bine ca nu mai merge copilul la școală, ca îl ferim de boală, daca mergem cu el la mall” a explicat acesta.

Alte măsuri transmise de autorități se referă la refacerea urgentă a stocurilor de antivirale necesare tratării infecţiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare pentru toţi pacienţii care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacţii pacienţilor internaţi, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipamente de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice şi dezinfectante pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii şi suprafeţelor.

 

Sorina Pintea

Aseară, ministrul Sorina Pintea a explicat și care a fost motivul pentru care a fost amânat anunțul oficial referitor la epidemia de gripă, precizând că au existat numeroase spitale din Capitală dar și DSP-uri care nu au raportat numărul de îmbolnăviri la termenul solicitat, precizând că, în condițiile date, acest lucru este inadmisibil și vor fi luate măsuri pentru sancționarea celor vinovați.

Într-un judeţ în care au fost patru decese cauzate de virusul gripal s-au raportat zero cazuri sau s-a raportat un caz. La nivelul municipiului Bucureşti, din 49 de spitale au raportat 17 spitale la Direcţiile de Sănătate Publică. Eu, în calitate de ministrul al Sănătăţii, nu pot să iau nişte decizii pe informaţii trunchiate. Mi se pare o pură inconştienţă. Voi lua măsuri în aceste cazuri, pentru că mi se pare normal ca în cazuri ca acesta, când suntem în pragul unei epidemii, când Europa este în pragul unei epidemii, noi să ne facem că raportăm sau să nu raportăm. Judeţul Caraş-Severin, care a raportat un singur caz, mi-e greu să cred că are un singur caz. Aradul a raportat şase cazuri, din care nouă internate. Am datele, dar nu sunt cele reale şi eu vreau atunci când iau o decizie împreună cu specialiştii să avem datele concrete şi corecte” a declarat aseară Sorina Pintea, chestionată în privința întârzierii anunțului pe care ar fi trebuit să îl facă în cursul zilei de ieri.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*