64 de cazuri de gripă la Buzău, în ultima săptămână

29 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Din fericire, până acum nu au existat focare în colectivități, iar riscul apariției unor astfel de focare se va diminua odată cu vacanță intersemestrială.

 

În așteptarea anunțului oficial care urmează a fi făcut de ministrul Sorina Pintea, cu privire la decizia de a fi sau nu declarată oficial epidemia de gripă, Direcția de Sănătate Publică Buzău a organizat azi o conferință de presă, pentru a face publice datele actualizate, referitoare la situația epidemiologică de pe raza județului. Aceste date au fost transmise și Institutului de Sănătate Publică de la București, iar în urma analizei situației din întreaga țară urmează a se decide dacă am avut o a treia săptămână epidemiologică consecutivă, ceea ce ar însemna declararea epidemiei de gripă.

La nivelul județului, îmbucurător este faptul că nu s-a înregistrat până în prezent nici un deces datorat gripei, în timp ce în țară numărul victimelor a ajuns deja la 48, toate decesele fiind consemnate de la începutul acestei luni.

Dr. Carmen Scântei, coordonatorul Compartimentului Epidemiologie din cadrul DSP Buzău a precizat însă că, în ultima săptămână, s-a înregistrat la nivelul județului o creștere accelerată a numărului de cazuri de gripă.

 

Astfel, dacă până săptămâna trecută statisticile indicau la nivel județean doar șase cazuri de gripă, datele actualizate indică 70 de cazuri, ceea ce înseamnă că, în decurs de o săptămână au apărut 64 de cazuri noi. Dintre acestea, trei cazuri au fost confirmate în urma analizelor de laborator, în celelalte 61 de situații fiind vorba de cazuri de gripă diagnosticată clinic, de medicii de familie.

În același interval de timp au mai fost înregistrate 2.851 de cazuri de infecții respiratorii ușoare și medii, precum și 774 de pneumonii.

Dr. Carmen Scântei a prezentat și statistica de la începutul sezonului rece până în prezent, datele indicând 29.064 de infecții respiratorii, 7.366 de pneumonii și 70 de gripe, dintre care șase confirmate în laborator. În ceea ce privește gripa, situația este total diferită față de anul trecut, când, în aceeași perioadă, nu era înregistrat nici un caz de gripă, în timp ce, de această dată vorbim de 64 de cazuri noi, în același interval.

 

Medicii susțin însă că situația nu este încă alarmantă, dat fiind faptul că nu au apărut focare de gripă în colectivități, așa că nu a fost nevoie de închiderea unor școli sau grădinițe. La nivelul unităților școlare continua triajul epidemiologic, la finalul zilei de ieri, din totalul de 62.973 de elevi aflați în evidențe la nivelul județului Buzău, fiind prezenți la cursuri 54.381. Dintre aceștia, 376 au fost respinși la triajul epidemiologic și trimiși acasă, întrucât prezentau semne de boală. Dintre cei absenți, 2.240 au lipsit de la cursuri din motive medicale confirmate, în timp ce pentru 5.700 dintre ei, motivele absenței erau necunoscute. Dr. Carmen Scântei spune că în cazul acestora din urmă, mulți dintre ei sunt copii care prezintă semne de boală, iar părinții au luat decizia de a nu-i mai trimite în colectivitate – decizie foarte bună, după cum a subliniat medicul epidemiolog.

„Continuă și măsurile de siguranță în spitale, accesul este în continuare restricționat sau chiar interzis în secțiile cu risc, dar, din păcate, mulți aparținători nu înțeleg că aceste măsuri sunt impuse doar pentru siguranța pacienților. Am fost ieri în spital și nu vreți să știți ce mi-au auzit urechile. Apoi, mai avem probleme cu mămicile din pediatrie care nu înțeleg că, dacă au dorit să stea internate cu copiii și li s-a oferit această posibilitate, nu au voie să iasă afară să fumeze și apoi sa se întoarcă în salon, trebuie să fie atente la regulile de igienă, să se spele mai des pe mâini, și așa mai departe”, a mai precizat dr. Carmen Scântei.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*