România a scăpat de epidemia de gripă

În urma datelor colectate în ultimele săptămâni, Institutul Național de sănătate Publică a anunțat că numărul îmbolnăvirilor a scăzut sub pragul epidemic.

 

După aproximativ două luni și jumătate de la momentul la care autoritățile au anunțat oficial că în România este epidemie de gripă,  azi a venit și momentul ca Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică să confirme încheierea sezonului epidemic. Acest lucru era previzibil, având în vedere că odată cu încălzirea vremii s-a redus și numărul cazurilor de îmbolnăviri.

În ultima perioadă, trendul a fost unul descendent, însă a fost nevoie ca acest trend să se păstreze pe parcursul mai multor săptămâni, pentru ca epidemia de gripă să poată fi declarată oficial ca fiind încheiată.

Săptămâna 8-14 aprilie a fost ultima monitorizată, iar pentru că activitatea gripală în acest interval și-a continuat trendul descendent înregistrat în săptămânile anterioare, autoritățile au decis, azi, că evoluția gripei nu mai are caracter epidemic.

 

În această ultimă săptămână, activitatea gripală a avut intensitate scăzută, cu răspândire locală în câteva județe din zona de centru a țării, în rest fiind consemnate doar cazuri sporadice. Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute, în categoria cărora intră gripa clinică, pneumoniile și infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare, a fost, la nivel național, de 68.425 de cazuri, consemnându-se o scădere cu 6,3% față de săptămâna anterioară. De asemenea, la nivelul întregii țări, în perioada 8-14 aprilie au fost înregistrate doar 279 de cazuri de gripă clinică, numărul acestora fiind în scădere.

Bilanțul întregului sezon rece este însă unul sumbru, fiind înregistrate în total  2.269 cazuri de gripă, dintre care 1.197 cu virus AH1, 543 cu virus AH3, 524 cu virus A nesubtipat, un caz cu virus B, 4 cu coinfecţie cu virus AH1 – virus AH3.

Numărul pacienților care și-au pierdut viața din cauza complicațiilor date de gripă a fost mai mare decât cel de anul trecut, fiind consemnate în total 196 de decese, toate în cursul anului 2019. În cele mai multe dintre cazuri a fost vorba de pacienți care făceau parte din grupele de risc, în special persoane cu boli cronice și copii de vârste fragede, care nu fuseseră vaccinate antigripal, deși beneficiază de vaccin gratuit, iar această procedură este recomandată în special în cazul lor.

 

Dr. Carmen Scantei

Din fericire, în acest sezon, epidemia de gripă nu a ridicat probleme foarte mari în județul Buzău, dr. Carmen Scântei, coordonatorul Compartimentului Epidemiologie din cadrul DSP Buzău, precizând că pe teritoriul județului au existat 11 cazuri de gripă, dintre care doar 3 confirmate prin teste specifice.

Cu toate acestea, în județ a existat și un caz de deces datorat gripei, fiind vorba de o tânără de 25 de ani, care a fost răpusă de boală la data de 20 februarie, în condițiile în care suferea de o serie de afecțiuni cronice și nu era vaccinată antigripal.

Dramatic a fost și cazul unui nou-născut decedat la scurt timp după ce a venit pe lume. Autoritățile sanitare au comunicat la acea vreme că mama era o minoră de 15 ani, iar sarcina fusese una cu probleme, nefiind monitorizată de un medic specialist.

Ajunsă la maternitatea din Buzău pe 10 ianuarie, minora prezenta simptome specifice gripei, iar pe data de 13 ianuarie a născut, copilul decedând la mai puțin de 24 de ore după ce a venit pe lume, din cauza multiplelor probleme de sănătate.  Ulterior, minora a fost transferată la spitalul Marie Curie din Capitală, testele confirmând în cazul său diagnosticul de gripă.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*