Primul deces provocat de gripă la Buzău

27 februarie 2019 | 0 comentarii |

Victima este o tânără de 25 de ani cu multiple afecțiuni, care nu era vaccinată și care a ajuns la SJU Buzău în stare gravă.

 

Deși epidemia de gripă nu a ridicat probleme deosebite în județ, până la acest moment fiind înregistrate 135 de cazuri, autoritățile sanitare au anunțat azi, că în urmă cu o săptămână a fost confirmat și primul deces datorat acestei afecțiuni. Directorul Direcției de Sănătate Publică, Cristina Ungureanu a precizat, în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural de azi, că este vorba de o pacientă în vârstă de 25 de ani din localitatea Grăjdana, în cazul căreia testul rapid de gripă făcut inițial a ieșit negativ, însă o a doua testare făcută după ce starea sa de sănătate s-a agravat, a confirmat acest diagnostic, confirmare care a venit chiar în ziua în care pacienta a decedat.

Deși suferea de afecțiuni cronice precum epilepsie și obezitate, având și un handicap locomotor, tânăra de 25 de ani nu era vaccinată antigripal, iar în data de 13 februarie a început să se simtă rău. Abia peste  două zile s-a prezentat însă la secția UPU a Spitalului Județean de Urgență Buzău, cânt starea ei era deja agravată.

Diagnosticul inițial al medicilor a fost viroză respiratorie, cu insuficiență respiratorie acută și cu pneumopatie virală interstițială. Cu ocazia internării, i s-a făcut și primul test de gripă, care a ieșit negativ, dar la scurt timp, starea pacientei s-a agravat, motiv pentru care a fost transferată în secția ATI a spitalului.

 

I s-a făcut un nou test de gripă, iar probele recoltate au fost trimise spre analiză la Institutul Cantacuzino din Capitală, starea pacientei continuând să rămână critică.

Cu toate eforturile medicilor, în data de 20 februarie, pacienta a decedat, iar în aceeași zi au sosit și rezultatele analizelor de la Cantacuzino, care au confirmat diagnosticul de gripă.

Cauzele decesului au fost multiple, datorate afecțiunilor cronice de care aceasta suferea, însă starea tinerei de 25 de ani a fost agravată și de virusul gripal pe care îl contractase.

În cadrul unei conferințe de presă organizate în această după-amiază, dr. Carmen Scântei, coordonatorul Compartimentului Epidemiologie din cadrul DSP Buzău, a mai anunțat că la Grădinița cu program prelungit nr. 8 din Buzău a fost declarat focar de gripă, după ce mai mulți copii s-au îmbolnăvit în ultima perioadă.

 

Reprezentanții DSP Buzău au fost anunțați, în cursul zilei de ieri, de către medicul școlar și cei de la Spitalul Județean, că la secția UPU a spitalului s-au prezentat trei copii de la respectiva unitate școlară, testele rapide confirmând în cazul lor prezența virusului gripal de tip A.

Reprezentanții DSP s-au deplasat și la grădinița nr. 8, unde au constatat că în grupa din care proveneau cei trei pacienți, din 29 de copii înscriși, erau prezenți doar doi. În cazul a 13 dintre cei absenți, medicii de familie au comunicat prezența unor forme ușoare de infecții respiratorii, fapt pentru care au decis măsura izolării la domiciliu.

Dr. Carmen Scântei a mai precizat că, în această săptămână, un alt copil de la aceeași grădiniță a fost adus de părinți la spital pentru aceeași problemă, iar săptămâna trecută, același lucru s-a întâmplat cu un alt coleg al acestora.

„Sunt forme ușoare de gripă, care nu ridică probleme deosebite, iar ca măsură de siguranță am mai recoltat o serie de probe de la ceilalți copii și am recomandat să se facă zilnic triajul epidemiologic. Am declarat focar de gripă pentru că aceasta este procedura, din moment ce avem mai mult de trei cazuri confirmate, și tinem zilnic legătura cu cadrele didactice de acolo și cu medicul de colectivitate” a mai precizat dr. Carmen Scântei.

Atât la nivel național, cât și în județ, numărul cazurilor de gripă este în scădere, însă numărul persoanelor decedate ajuns la 157.

 


Adaugati un comentariu


 

*