Debutul sezonului gripal, confirmat oficial la Buzău

21 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

La școala numărul 7 din municipiu a fost declarat focar de gripă cupă ce mai mulți elevi au ajuns zilele acestea la spital, iar analizele de laborator au confirmat infecția cu virusul gripal AH3.

 

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Buzău a confirmat astăzi oficial că județul se confruntă cu primul val de gripă din acest sezon, după ce câteva zeci de copii au ajuns în ultimele zile la secția de urgențe pediatrice a Spitalului Județean de Urgență, unii dintre ei fiind trimiși la spitalul Victor Babeș din Capitală, iar alții fiind internați la Secția de Boli Infecțioase de la Buzău. Astfel, în week-end au ajuns la spital 11 copii și un pacient de 20 de ani, iar în cursul zilei de ieri, la secția UPU Pediatrie s-au prezentat alți 14 pacienți. Totodată, azi, până la orele prânzului, la aceeași secție mai ajunseseră alți 9 copii, toți pacienții prezentând simptome specifice gripei. Infecțiile au și fost confirmate de testele rapide făcute de medicii buzoieni, totodată fiind trimise probe pentru analiză și la Institutul Cantacuzino din Capitală. Cei mai mulți pacienți provin de la Școala nr. 7 din Buzău și de la Centrul Maternal din zona Obor, coordonatorul Compartimentului Epidemiologic din cadrul DSP Buzău, dr. Carmen Scântei, precizând că, la acest moment, în restul județului sunt doar cazuri sporadice.

Între timp, Institutul Cantacuzino a confirmat prezența virusului gripal AH3 la două dintre probele recoltate de la pacienții proveniți de la Școala 7, astfel că la unitatea de învățământ a fost declarat focar de gripă. Mai mulți copii au absentat zilele acestea de la școală, acuzând probleme de sănătate, însă dr. Carmen Scântei spune că încă nu se pune problema suspendării cursurilor, întrucât această măsură se ia în situația în care cel puțin o treime dintre elevi sunt izolați la domiciliu din cauza bolii.

 

În cazul Școlii 7, care are un efectiv de peste 900 de elevi, ar trebui ca cel puțin 300 dintre aceștia să absenteze de la cursuri pe caz de boală, însă numărul celor care lipsesc zilele acestea este mult mai mic. În cazul în care se vor mai înregistra noi cazuri de îmbolnăviri cu simptomatologie specifică gripei, copiii vor primi acest diagnostic fără a mai fi nevoie de confirmare prin testare rapidă sau analize de laborator, iar în funcție de gravitatea bolii vor fi internați sau li se va recomanda izolare la domiciliu.

În cazul Centrului Maternal încă nu a fost declarat focar de gripă, dr. Carmen Scântei precizând azi că se așteaptă rezultatele analizelor de laborator. Aceasta a mai declarat că nu se poate vorbi de o epidemie de gripă la nivelul județului, atât timp cât există doar aceste două focare, dintre care unul neconfirmat încă, ambele la nivelul municipiului.

 

Până la acest moment, în județ au fost consemnate 43 de cazuri de gripă de la începutul sezonului, fiind vorba de cazuri sporadice.

Având în vedere contextul epidemiologic din județ, orice medic poate stabili diagnosticul de gripă, dacă există simptomatologia specifică. Suntem în plin sezon gripal, avem cazuri confirmate de laborator, deci diagnosticul poate fi pus fără probleme, iar pacienții vor urma tratamentul specific. Din județ, nu avem semnale că ar exista situații similare celei de la Buzău, deci nu se poate vorbi de epidemie de gripă. Dacă va fi cazul, vom anunța, pentru că atunci  populația trebuie informată, iar epidemia nu o declarăm noi, la nivel local. Deocamdată monitorizăm situația la nivelul județului, am luat legătura cu celelalte unități sanitare și unitățile de învățământ, dar nu sunt și alte probleme de acest gen” a declarat” dr. Carmen Scântei.

La nivelul SJU Buzău au fost impuse mai multe măsuri cu caracter preventiv, fiind restricționat accesul în secțiile de risc și fiind efectuate operațiuni de dezinfecție a suprafețelor. Totodată, personalul medical și pacienții suspecți sunt obligați să poarte măști de protecție în incinta unității sanitare.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*