Consiliul Județean Buzău s-a întrunit în prima ședință din acest an

21 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

În cadrul unei ședințe extraordinare, consilierii au aprobat repartizarea unor sume defalcate din TVA-ul estimat pe anul în curs, către administrațiile publice locale, pentru cheltuieli curente, susținerea unor programe locale și cofinanțarea proiectelor aflate în curs de implementare.

 

În această dimineață, Consiliul Județean Buzău a avut prima ședință din 2020, consilierii fiind convocați pentru a-și exprima votul în privința a două proiecte de hotărâri aflate pe ordinea de zi. Ședința de azi a fost una extraordinară, întrucât cele două proiecte supuse la vot au vizat repartizarea unor sume provenite din TVA către orașele și comunele din județ. Era necesar să fie adoptate înainte de aprobarea bugetului pe anul 2020, pentru ca aceste sume să poată fi cuprinse în proiectul de buget care va fi supus aprobării, luna viitoare.

Primul proiect aflat pe ordinea de zi prevede repartizarea pe comune, orașe și municipii a sumei de 27,3 milioane de lei, defalcată din taxa pe valoarea adăugată și din unele venituri ale bugetului de stat. Suma a fost pusă de la nivel central la dispoziția Consiliului Județean care, prin hotărârea aprobată azi, va repartiza banii în teritoriu, pentru susținerea unor proiecte de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și a cheltuielilor de funcționare pe anul în curs. Cei mai mulți vani vor ajunge în bugetele municipiilor Buzău și Râmnicu Sărat, care vor primi câte 1,3 milioane de lei, în timp ce orașele Nehoiu și Pogoanele vor primi câte 400.000 de lei, iar orașul Pătârlagele, 441.000 de lei.

Restul sumei va merge la comune, care vor primi între 285.000 de lei și 320.000 de lei.

 

Celălalt proiect s-a referit tot la alocarea către municipii, orașe și comune a unor sume defalcate din TVA, de această dată banii fiind destinați finanțării cheltuielilor cu drumurile județene în anul 2020. Este vorba de 20,85 de milioane de lei, repartizată bugetului propriu al județului tot de la nivel central, special pentru a fi utilizată pentru întreținerea și reparația drumurilor județene.

Ambele proiecte au fost aprobate cu unanimitate de voturi, iar banii vor ajunge în zilele următoare în bugetele administrațiilor locale din județ.

Următoarea ședință a Consiliului Județean ar urma să aibă loc săptămâna viitoare, iar președintele Petre Emanoil Neagu a explicat că cele două proiecte nu puteau fi amânate până atunci, pentru că luna viitoare urmează să fie votat bugetul județului, iar sumele aprobate astăzi trebuie prinse în proiectul de buget.

 

Petre Emanoil Neagu

Referindu-se la bugetul județului pe anul 2020, Petre Emanoil Neagu a declarat la finalul ședinței că estimează ca va fi mai mic cu circa 37% față de cel din 2019, însă acest fapt nu va afecta proiectele aflate deja în derulare.

Cea mai mare parte din banii alocați bugetului propriu al județului vor merge către asistență și protecție socială, sănătate și infrastructură rutieră.

Sunt domenii prioritare, care au constituit și până acum una dintre preocupările noastre principale, iar acest lucru nu se va schimba nici în 2020. E drept, vom avea un buget mai mic, dar trebuie să ținem cont că pe parcursul anului vor mai fi rectificări și ne așteptăm ca suma pe care o vom avea la dispoziție să  crească. Oricum, vor fi bani suficienți pentru a finanța proiectele aflate în derulare și, din fericire, ne mai ajută și natura. De exemplu, avem pusă deoparte o sumă pentru deszăpezire, din care, din fericire, nu a trebuit să cheltuim foarte mult până acum, iar dacă vremea nu ne va face surprize neplăcute nici de acum înainte, vom redirecționa banii la sfârșitul sezonului rece”, a declarat Petre Emanoil Neagu.

 


Adaugati un comentariu


 

*