Buzăul se pregătește să fie gazda următoarei ședințe a Comisiei Europene

Evenimentul va avea loc la sfârșitul acestei luni și va fi al doilea ca importanță pentru România, după summit-ul liderilor din UE, care are loc azi la Sibiu.

 

Deși ziua de 9 Mai are o triplă semnificație pentru România, care aniversează, la această dată, Ziua Independenței, sfârșitul celui de-la Doilea Război Mondial și Ziua Europei, anul acesta, capul de afiș al evenimentelor organizate pe plan național este alocat Summit-ului UE de la Sibiu, la care participă azi șefi de stat și de guvern din toate țările membre ale uniunii.

Este cel mai important eveniment găzduit de România de la preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene, iar următorul eveniment ca importanță în acest mandat va avea loc la Buzău, chiar la finele acestei luni, în zilele de 30 și 31 mai.

Este vorba de următoarea ședință a Comisiei Europene, care va avea loc în sala Ghe. Filipescu a Consiliului Județean și care va aduce la Buzău miniștri din toate țările membre ale Uniunii Europene.

Pregătirile pentru acest eveniment sunt deja în toi, sala în care va avea loc ședința comisiei suferind deja unele schimbări, iar lucrările fiind încă în plină desfășurare.

 

Astfel, decorul care i-a întâmpinat pe consilierii județeni prezenți la ședința extraordinară din această dimineață a fost unul ușor diferit decât cel cu care erau obișnuiți, pe peretele din spatele prezidiului fiind amplasată noua stemă a județului, alături de stema României. Acestea nu au mai fost acoperite de ecranul de proiecție care se amplasa de obicei în timpul ședințelor pentru a afișa proiectele de pe ordinea de zi, acestea apărând pe patru monitoare orientate către toate cele patru laturi ale sălii. În plus, a fost schimbat și parchetul, aducându-se unele modificări și obiectelor de mobilier din incinta sălii de ședințe, urmând ca în zilele următoare să fie instalat și sistemul de sonorizare.

Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a declarat azi că până la data evenimentului lucrările la sala de ședințe vor fi deja finalizate, precizând că acestea nu au neapărat legătură găzduirea ședinței Comisiei Europene și ar fi fost efectuate oricum, pentru că starea sălii o impunea.

 

Ținând însă cont de tripla semnificație a zilei de 9 Mai, președintele CJ Buzău a subliniat că la 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană și în contextul în care România deține președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene „este timpul ca țara noastră să contribuie decisiv la consolidarea unui Europe mai puternice și mai unite. Pe parcursul mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene vor avea loc reuniuni de o semnificație aparte, care ne dau posibilitatea de a oferi Europei o nouă perspectivă asupra țării noastre. Consiliul Județean Buzău va fi gazda unui Grup de lucru al Consiliului Uniunii Europene în perioada 30 – 31 mai. Este un eveniment foarte important pentru România, dar și pentru promovarea imaginii județului Buzău și a valorilor culturale locale. Integrarea europeană, precum și Independența și Marea Unire ne arată că obiectivele fundamentale ale țării noastre nu se pot realiza fără participarea activă a României la procesele politice europene. Avem o datorie faţă de jertfa soldaţilor români de a duce mai departe sentimentele unității și demnității naţionale și de a deveni mai conștienți de răspunderea care ne revine în definirea prezentului și viitorului țării noastre. Trebuie să fim demni de ceea ce am primit şi mândri de ceea ce vom lăsa în urmă copiilor și nepoților noștri!” Alături de reprezentanții altor autorități locale, Petre Emanoil Neagu a participat, tot astăzi, la ceremonialul dedicat celor trei mari evenimente celebrate astăzi de români, organizat de autoritățile locale la Cimitirul Eroilor din municipiu, aducând astfel un omagiu eroilor neamului, cărora le datorăm România de astăzi.

 

În ceea e privește ședința extraordinară de azi, aceasta a avut pe ordinea de zi un singur proiect, vizând asumarea de către Consiliul Județean a sarcinii de organizare a licitației privind atribuirea contractelor pentru achiziția produselor aferente Programului pentru școli. Astfel de licitații au mai fost derulate și în anul 2018, însă participanții nu au îndeplinit unele dintre condițiile impuse, pentru ca apoi, regulile să se schimbe. Consiliul Județean a fost obligat să facă oferte către toate primăriile din județ, pentru a desfășura, fiecare în parte, procedurile de atribuire a contractelor de achiziție pentru produsele ce urma să ajungă pe mesele elevilor. Toate administrațiile locale au declinat această propunere, prin urmare, sarcina a fost asumată de Consiliul Județean, al cărui președinte a mai precizat de această dată va fi vorba de o licitație multianuală, astfel încât de anul viitor nu vor mai apărea probleme în ceea ce privește aprovizionarea cu produsele necesare în Programul pentru școli.

Petre Emanoil Neagu a mai declarat ca formalitățile privind organizarea de șantier șunt pe ultima sută de metri, iar săptămâna viitoare vor începe lucrările efective de reabilitare a clădirii fostului spital Brătianu.

Tot săptămâna viitoare se vor relua și lucrările de reabilitare și modernizare a blocului operator de la Spitalul Județean, după ce acestea au fost întrerupte, fiind necesară modificarea proiectului inițial ca urmare a schimbări legislației privind salarizarea în domeniul construcțiilor și a apariției unor probleme tehnice care nu puteai fi prevăzute atunci când a fost realizat proiectul.

 


Adaugati un comentariu


 

*