Curs de prim-ajutor pentru jurnaliști

Profesori din cadrul UMF „Carol Davila” oferă aceste cursuri gratuit, considerând că jurnaliștii trebuie să fie pregătiți să intervină în cazuri de urgenţă majoră.

 

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” organizează, în premieră, cursul facultativ de iniţiere în acordarea primului ajutor „UMFără frontiere” (Urgență Medicală fără Frontiere), dedicat exclusiv jurnaliştilor din România, care se va desfăşura în perioada 10-14 iunie.

Cursul se doreşte a veni în completarea experienţei jurnalistice, în contextul în care, de cele mai multe ori, în cazurile dramatice (accidente rutiere sau de alt gen), jurnaliştii au demonstrat sunt prezenţi la faţa locului, uneori chiar înaintea echipajelor medicale de salvare, se precizează într-un comunicat al instituției de învățământ medical superior.

Prin însuşirea unor tehnici precise privind acordarea primului ajutor, jurnaliştii vor fi instruiţi să intervină în cazuri de urgenţă majoră, putând astfel să dea o şansă în plus vieţii persoanelor aflate în impas.

„Noţiuni generale de fiziologie şi fiziopatologie şi aplicabilitatea lor în salvarea vieţii”, „Identificare urgenţei, stări premergătoare stopului cardiorespirator”, „Evaluarea generală a pacientului, conştienţă, respiraţie, circulaţie” sau „Primul ajutor în cazul hemoragiilor” sunt doar câteva dintre abordările acestui curs, la finalul căruia, în urma unei examinări riguroase, absolvenţii vor primi girul specialiştilor UMF „Carol Davila” să acorde, chiar şi în caz de forţă majoră, primul ajutor medical celor aflaţi în suferinţă.

 

Cursul este gratuit și se va desfăşura în perioada 10-14 iunie în incinta Palatului Facultăţii de Medicină din Bucureşti. În fiecare zi vor fi două ore de studiu, dintre care 30 de minute – curs teoretic şi 90 de minute – activitate practică.

Înainte de a şti sau de a cunoaşte, este imperios necesar să ne canalizăm toate energiile spre a învăţa, iar acest deziderat a fost dintotdeauna punctul de plecare spre infinitul cunoaşterii în medicină, despre care avocatul şi filozoful Petre Ţuţea spunea că este arta vindecării, care teoretic nu are nici o limită. Pornind de la acest deziderat, consider că jurnalismul, în profunzimea sa, nu apără numai democraţia, valorile şi istoria unui popor, ci mai cu seamă, viaţa acestuia, context în care, prin Universitatea noastră încercăm să ne alăturăm acestor concepte şi să aducem, prin acest curs, un plus de valoare vastei experienţe a jurnaliştilor din ţara noastră”, subliniază rectorul Ioanel Sinescu, în comunicatul amintit.

Înscrierile la cursul de acordare a primului ajutor organizat de UMF „Carol Davila” din Bucureşti special pentru jurnaliști se pot face în perioada 3 mai-1 iunie, pe adresa rectorat@umfcd.ro, în limita a 30 de locuri disponibile. În cazul în care solicitările vor fi mai numeroase, conducerea universității dă asigurări că va organiza şi alte ediţii „UMFără frontiere”. 

 


Adaugati un comentariu


 

*