Primele două cazuri de gripă confirmate la Buzău, un copilaș și o adolescentă

14 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Cel mai grav dintre ele este cazul minorei în vârstă de 15 ani care a născut la maternitatea din Buzău, însă bebelușul nu a supraviețuit, posibil tot din cauza virusului gripal.

 

Gripa și-a făcut simțită oficial prezența și în județul Buzău. În această dimineață au fost confirmate primele două cazuri, cărora li se adaugă alte două cazuri de gripă clinică și alte patru suspiciuni, în cazul unor pacienți internați la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență. Confirmarea a fost făcută publică în această după-amiază de coordonatorul Compartimentului Epidemiologie din cadrul Direcției de Sănătate Publică Buzău, dr. Carmen Scântei, care a menționat, în acest context, că pentru a limita răspândirea virusului gripal au fost dispuse o serie de măsuri preventive la nivelul tuturor spitalelor din județ.

Cele mai grav dintre cele două cazuri confirmate la nivelul județului de la debutul sezonului rece este cel al unei minore de 15 ani, din Râmnicu Sărat, însărcinată, care a născut zilele trecute la maternitatea din Buzău, al cărei bebeluș nu a supraviețuit. Dr. Carmen Scântei a declarat că a fost vorba de o sarcină cu probleme, nesupravegheată, tânăra ajungând la spitalul din Râmnicu Sărat abia în luna a opta de sarcină. A fost internată însă a fugit din spital, iar în ultima săptămâna a început să aibă stări febrile, pe care rudele sale le-au pus pe seama sarcinii.

 

Dr. Carmen Scantei

Joi, pe 10 ianuarie, minora a ajuns la maternitatea din Buzău, de unde a fost transferată la secția de Boli Infecțioase, întrucât prezenta simptome specifice gripei. A revenit la maternitate, unde a născut în cursul zilei de ieri. Copilul adus pe lume a avut probleme grave încă de la naștere și a decedat în mai puțin de 24 de ore, în timp ce, după naștere, starea mamei s-a depreciat.

În această situație, pacienta a fost transferată la spitalul de copii Marie Curie din Capitală, unde se află internată și în prezent, iar în această dimineață, analizele de laborator au confirmat diagnosticul de gripă. Probe vor fi prelevate și de la copilul decedat, care urmează a fi supus autopsiei pentru a se stabili cauza morții și a se vedea dacă problemele de sănătate ale acestuia au avut drept cauză și virusul gripal.

Cel de-al doilea caz de gripă confirmat este al unui copil de doi ani din Buzău, despre care dr. Carmen Scântei spune că nu mai ridică nici un fel de probleme, fiind deja externat și aflându-se la domiciliu, sub supraveghere.

La nivel național, gripa a făcut șapte victime în acest sezon, ultima fiind un bebeluș de 10 luni din județul Ilfov, internat în 8 ianuarie în stare gravă la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală. În total, aproape 54 de mii de persoane au fost diagnosticate cu viroze respiratorii în acest sezon. Medicii reamintesc faptul că vaccinul antigripal se poate face de la vârsta de 6 luni.

 

Atât tânăra de 15 ani cât și copilul de doi ani nu erau vaccinați antigripal, ambii pacienți făcând parte din grupele de risc. Dr. Carmen Scântei a mai spus că, având în vedere faptul că „avem cazuri de gripă confirmate în județ, iar în această perioadă se prevede o intensificare a circulației virusului, a fost pus în aplicare un plan de măsuri ce vizează în mod special spitalele din județ. Astfel, s-a dispus izolarea în secțiile de boli infecțioase sau în alte secții ale spitalulelor a pacienților cronici cu simptome de gripă, pentru a se evita răspândirea virusului în întreg spitalul, în timp ce pentru pacienții mai puțini grav, care nu necesită spitalizare, se recomandă izolarea la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie”. De asemenea, personalul din unitățile medicale a fost instruit să poarte măști faciale de protecție și să acorde în continuare atenție sporită igienei mâinilor, fiind instituite, totodată, restricții pentru vizitatori. Astfel, în secțiile cu risc sporit precum ATI, Chirurgie, Neonatologie și Pediatrie accesul vizitatorilor este interzis, în timp ce pentru celelalte secții, vizitele se desfășoară conform unor programe stricte de vizitare.

Dr. Carmen Scântei spune că aceste măsuri se impun și în condițiile în care, pe teritoriul județului au fost semnalate în ultima vreme noi cazuri de rujeolă, atenția autorităților sanitare trebuind să se concentreze și în această direcție, pentru a se evita apariția unor noi focare.

 

Având în vedere că astăzi s-au reluat și cursurile după vacanța de iarnă, dr. Carmen Scântei a subliniat că medicii școlari au constatat că, în majoritatea cazurilor în care copiii contractaseră infecții respiratorii, părinții nu i-au trimis astăzi la școală. Medicul a reamintit că, în situația apariției primelor semne de boală, cea mai indicată este izolarea copiilor la domiciliu, pentru a se evita răspândirea virusului în colectivități și totodată pentru a-i proteja pe copiii care s-au îmbolnăvit.

Până la acest moment, în județ s-au semnalat un număr de 1.739 de cazuri de infecții ale căilor respiratorii superioare, număr puțin mai mare decât perioada similară a anului trecut, când erau înregistrate circa 1.500 de astfel de cazuri. În ceea ce privește vaccinarea antigripală, până acum au fost utilizate 20.619 de doze din totalul de 20.640 primite de la minister, medicul epidemiolog din cadrul DSP precizând că nici acum nu este prea târziu pentru imunizarea antigripală, iar cei care doresc să se vaccineze își pot procura vaccinul din farmacii. La nvel național, numărul deceselor provocate de gripă în acest sezon a ajuns la șapte.

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*