Eminescu…

15 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

În fiecare an, la 15 ianuarie, celebrăm nașterea poetului național al românilor, Mihai Eminescu șiZiua Culturii Naţionale”. La 169 de ani de la nașterea poetului nepereche despre care academicianul Eugen Simion spune că „ar fi meritat un Nobel pentru literatură”, Academia  Română organizează cea de-a noua sesiune festivă a „Zilei Culturii Naţionale“, la Ateneul Român, în parteneriat cu Filarmonica George Enescu“, Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, Muzeul Naţional al Literaturii Române și Primăria Capitalei, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, a numeroase personalități ale culturii, oficialități.

Mihai Eminescu, tradus în peste 60 de limbi de pe toate continentele, a lăsat posterității mii de pagini de poezie, proză, proiecte dramatice, traduceri, prelucrări şi adaptări, chiar şi o schiţă a unei gramatici sanscrite sau un dicţionar de rime care compun opera sa vastă şi originală.

Se spune că poetul era și un bun conviv și adesea spunea glume… Așa că astăzi, pe lângă REVERENȚA pe care o facem cu toții în fața lui EMINESCU și a CULTURII ROMÂNE, marcăm această zi și prin câteva glume legate de numele său:

 

Pentru a-l sărbători pe Mihai Eminescu, marii afaceriști ai României au decis ca astăzi să aibă în buzunar doar bancnote de 500 de lei…

***

Eminescu ar fi spus, în glumă: Pe lângă plopii fără soț adesea am trecut;

Puteam să trec și printre ei, da’ nu mi-a dat prin gând

***

La școală, profesorul întreabă în ce an s-a născut Mihai Eminescu. Văzând că nimeni nu știe, le spune elevilor: „Dacă sunteți proști și nu țineti minte, notati-vă undeva, că așa fac și eu.”

***

Un tip intră într-o librarie şi se adresează vânzătoarei:

Fiţi amabilă, aş dori o carte de Eminescu, vă rog.

– Care? întreabă vânzătoarea.

Mihai, răspunde clientul.

***

La un examen de promovare, un subofițer care se tot agita, află de la cineva că la examen se întreabă cine a scris „Luceafarul”. Polițistul a tot încercat afle răspunsul, dar mintea sa nu l-a ajutat, de aceea merge la locotenent:

– Dom’ locotenent! Am și eu o întrebare.

– Zi, mă!

– Cine a scris „Luceafărul”?

– Bă, nu știu.

Polițistul nostru se duce la colonel:

– Dom’ colonel! Am și eu o problemă!

– Da, se rezolvă! Zi!

– Cine a scris „Luceafărul”?

– Nu știu, dar am un prieten profesor, îi dau telefon!

În sfârșit, află polițistul nostru că Mihai Eminescu a scris „Luceafarul” și ca să nu uite până când intră la examen, notează pe un bilet și îl bagă în pantof.

La examen este întrebat cine a scris „Luceafarul”. Discret, scoate pantoful din picior, aruncă o privire și răspunde mândru:

Clujana S.A.!

***

Fără a persifla în vreun fel geniul creator al marelui poet Mihai Eminescu, internauții și-au imaginat, în același spirit sarcastic pe care-l avea poetul, ce poezii ar fi putut crea dacă era contemporan cu noi:

Mai am un singur #hashtag

-Fiind hipster, pe centru vechi cutreieram

-La FCSB

-Sara pe facebook

-Instastory I

-Instastory II

-Instastory III

-Seen în taină

-Live-urile vlogerului Dionis

-Dintre sute de like-uri

-Ce te legeni, bossule

-Memento selfie

 


Categorii: Umor

Adaugati un comentariu


 

*