Evolutie moderata a infectiilor respiratorii pe raza judetului Buzau

18 februarie 2016 | 0 comentarii |

In ultima saptamana s-au consemnat variatii usoare ale numarului de viroze si pneumonii, in continuare nefiind inregistrat niciun caz de gripa.

 

viroza penumonie gripaConform celor mai recente date comunicate de DSP Buzau, evolutia infectiilor respiratorii inregistrate pe raza judetului in ultima saptamana nu a fost una ingrijoratoare, numarul cazurilor de viroze si pneumonii neinregistrand modificari importante fata de saptamana anterioara. Se constata o usoara crestere a numarului de viroze si o scadere a numarului de pneumonii. Imbucurator este faptul ca pana in prezent nu s-a inregistrat niciun caz de gripa, desi la nivel national deja au fost consemnate chiar si cateva zeci de decese din aceasta cauza, in ultimele doua saptamani.

Astfel, numarul virozelor a ajuns in ultima saptamana la 2.433 de cazuri, fata de 2.361, inregistrate in saptamana precedenta. Desi vorbim despre o crestere a numarului de imbolnaviri, se pare ca a fost vorba de cazuri mai usoare, intrucat numarul bolnavilor internati cu viroze a fost de doar 5, fata de 12 in saptamana anterioara. Vorbim chiar de cel mai mic numar de internari de la inceputul anului, in cazul infectiilor acute ale cailor respiratorii superioare.

 

gripa5In ceea ce priveste pneumoniile, numarul acestora a scazut la 776 de la 838, insa numarul internarilor aproape ca s-a dublat, crescand de la 24 de cazuri in urma cu doua saptamani, la 43, in ultima saptamana.

In ceea ce priveste categoriile de varsta afectate, cele mai multe cazuri de imbolnaviri s-au inregistrat si de aceasta data in randul copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 14 ani. Astfel, dintre cele 2.433 de cazuri de viroza, 624 au fost copii din aceasta categorie de varsta iar din totalul de 776 de pneumonii, 221 au fost copii intre 5 si 14 ani. Urmatoarea categorie afectata de infectii respiratorii a fost reprezentata de buzoienii intre 15 si 49 de ani, 343 dintre acestia fiind diagnosticati cu viroze si 172 cu pneumonii. In cazul copiilor cu varste intre 2 si 4 ani s-au inregistrat 583 de viroze si 167 de pneumonii, iar in cel al copiilor pana intr-un an, 339 de viroze si 70 de pneumonii. Mai putin afectati au fost varstnicii peste 65 de ani, categorie in cadrul careia s-au consemnat 98 de viroze si 69 de pneumonii, niciunul dintre cazuri neimpunand spitalizarea.

 

spitalDin totalul de 13.070 de doze de vaccin antigripal distribuite la nivelul judetului Buzau, pana la finele saptamanii trecute au fost vaccinate 11.559 de persoane din categoriile de risc.

La nivel national se constata insa o crestere ingrijoratoare a numarului de infectii respiratorii si a cazurilor de gripa, in ultima saptamana fiind inregistrate 12 decese, fapt pentru care Ministerul Sanatatii a trimis o circulara catre toate spitalele din tara, prin care solicita anumite restrictii privind accesul vizitatorilor in unitatile sanitare, pentru a se evita astfel izbucnirea unor epidemii in randul pacientilor, care au deja imunitatea scazuta.

Fara ca la nivelul judetului sa fie inregistrata o situatie deosebita, conducerea Spitalului Judetean s-a conformat directivei si a impus restrictii in privinta accesului in spital. Astfel, accesul vizitatorilor este permis in intervalele 7.30-8.30, 15.00-16.00 si 19.00-20.00, in timp ce in sectiile de Neonatologie, Pediatrie si Pneumologie, accesul este interzis, aici existand cel mai mare risc de contaminare a pacientilor cu virusi adusi din afara.

 

vaccin gripaLa nivel national, potrivit unui comunicat de presa remis de Ministerul Sanatatii, activitatea gripala evolueaza cu intensitate medie, in focare locale (Bucuresti) si cu cazuri sporadice in unele judete. Tulpinile de virus gripal circulante sunt de gripa sezoniera umana, iar infectiile respiratorii acute (IACRS) se incadreaza in intervalul asteptat pentru aceasta perioada.

Numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute din ultima saptamana a fost de 91.244, cu 11.7% mai mic comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (103.306).

In saptamana 08-14.02.2016 s-au inregistrat la nivel national 319 cazuri de posibila gripa sezoniera, dintre care 43 de cazuri de Infectie Respiratorie Acuta Severa (SARI), cu 8 mai multe fata de saptamana precedenta si cu 12 mai multe fata de aceeasi perioada a sezonului anterior.

Au fost comunicate 12 noi decese la cazuri de SARI confirmate cu gripa sezoniera, in acest sezon, numarul total de decese la cazuri confirmate cu gripa sezoniera fiind de 21: 1 la 0-1 an, 13 la 15-49 ani,  6 la 50-64 ani si 1 la ≥65 ani. 19 dintre persoanele decedate (90%) au avut conditii medicale preexistente, iar 18 au fost nevaccinate.

Din cele 621.000 de doze de vaccin gripal achizitionate de MS pentru acest sezon, au fost vaccinate 598.502 persoane din grupele considerate de risc, alte 43.090 de doze continuand sa fie in stoc.

Ministerul Sanatatii recomanda persoanelor din grupele de risc (gravide, copii, bolnavi cronici, persoane peste 65 de ani, personal medico-sanitar)  sa solicite medicului de familie vaccinarea antigripala, iar populatiei care nu se inscrie in grupele de risc, sa-si cumpere din farmacii vaccinul.

Totodata, masurile de igiena personala, evitarea aglomerarilor si contactului cu persoane bolnave, aerisirea spatiilor, reprezinta principalele masuri care pot preveni imbolnavirea cu gripa.

Persoanelor care prezinta simptomatologie de gripa si nu se amelioreaza in 72 de ore sau prezinta alte boli asociate li se recomanda prezentarea imediata la medic.

 


Adaugati un comentariu


 

*