Gripa a facut prima victima din acest sezon

4 februarie 2016 | 0 comentarii |

Un bucurestean de 38 de ani, cunoscut cu afectiuni cronice, a decedat in cursul zilei de azi, fiind diagnosticat cu gripa sezoniera.

 

spital gripaDupa o buna perioada de timp in care gripa nu si-a facut simtita prezenta in acest sezon, numarul imbolnavirilor a crescut considerabil in ultima saptamana, la nivelul intregii tari. Astazi, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a confirmat si primul deces, in cazul unui pacient care fusese diagnosticat cu gripa sezoniera. Conform datelor facute publice pe site-ul institutiei, este vorba despre un tanar de 38 de ani, cunoscut cu afectiuni cronice preexistente si care, in ciuda faptului ca starea sa de sanatate il facea vulnerabil in fata virusului gripal, nu se vaccinase. Potrivit specialistilor CNSCBT este vorba despre un caz de gripa sezoniera, provocata de virusul gripal A(H1), virus care circul anual in Romania si care poate fi combatut cel mai eficient prin vaccinare antigripala.

Virusul care a provocat decesul tanarului de 38 de ani nu are nicio legatura cu cel care circula zilele acestea in Ucraina, unde a provocat o epidemie de gripa porcina, iar situatia imbolnavirilor la nivel national nu este alarmanta, chiar daca in ultima saptamana, numarul cazurilor de gripa provocate de virusul A(H1) a crescut de la 22 la 72.

 

gripa porcinaCentrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile apreciaza ca activitatea gripala este sporadica, adica s-au inregistrat cazuri izolate de gripa confirmate in laborator, de intensitate medie. Morbiditatea prin infectii respiratorii acute este insa mai crescuta decat in saptamana precedenta, dar si aceasta se incadreaza in intervalul asteptat.

La nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute a fost de 89.591, cu 14 la suta mai mic decat cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent si cu 13,4 la suta mai mare fata de cel inregistrat in saptamana anterioara.

De la inceputul sezonului de supraveghere a infectiilor respiratorii acute, gripei si infectiilor respiratorii acute severe si pana pe 2 februarie au fost confirmate 95 de cazuri de gripa, dintre care 72 de cazuri tip A subtip H1, 4 cazuri de tip A subtip H3, 19 cazuri de tip A nesubtipat, cele mai multe inregistrandu-se in Bucuresti, Constanta si Dambovita.

Pana la 31 ianuarie au fost vaccinate antigripal, in toata tara, 563.105 persoane din grupele de risc.

 

viroza penumonie gripaLa nivelul judetului Buzau, gripa nu si-a facut simtita prezenta, de la inceputul sezonului rece si pana acum nefiind consemnat niciun caz. A crescut insa numarul virozelor si pneumoniilor fata de sapatamana precedenta, in intervalul 25-31 ianuarie, fiind inregistrate 2.373 de viroze, fata de 1.573 in saptamana anterioara si 667 de pneumonii, fata de 549 in saptamana precedenta. Numarul persoanelor vaccinate a depasit 10.000, la finele lunii trecute fiind vaccinate 10.109 persoane din categoriile de risc.

Cei mai multi pacienti cu viroze au fost din randul copiilor intre 5 si 14 ani, categorie de varsta unde s-au consemnat 966 de cazuri, urmati de copiii intre 2 si 4 ani – 498 de cazuri si cei sub un an – 320 de cazuri. Si adultii au avut de suferit de pe urma virozelor, pe segmentul de varsta 15-49 de ani inregistrandu-se 371 de imbolnaviri, pe cel intre 50 si 64 de ani 128, iar in cazul varstnicilor de peste 65 de ani, 90 de cazuri.

Si in ceea ce priveste penumoniile, copii intre 5 si 14 ani au fost cei mai afectati, fiind consemnate 182 de imbolnaviri. Numarul copiilor cu varste intre doi si patru ani cu pneumonie a fost de 148, iar al celor sub un an, de 88. In randul persoanelor cu varste intre 15 si 49 de ani s-au consemnat 126 de pneumonii, al celor intre 50 si 64 de ani, 68 de cazuri, iar in randul buzoienilor peste 65 de ani, 55 de cazuri.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*