Val de viroze si pneumonii

15 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Prima saptamana dupa vacanta si gerul din primele zile ale lui 2016 au facut ca numarul pneumoniilor sa cresca de patru ori intr-o saptamana, iar cel al virozelor sa se dubleze.

 

racealasigripaGerul si ninsorile cu care a debutat anul acesta au venit si cu guturai, pneumonii si alte afectiuni respiratorii care s-au manifestat destul de agresiv in ulimele 10 zile, mai ales dupa reluarea cursurilor scolare. Buzau nu a facut exceptie, prima ninsoare cazand chiar in ziua in care oamenii s-au intors la munca, dupa vacanta de Sarbatori.

Odata cu ninsoarea s-au instalat si cele mai scazute temperaturi ale sezonului, fenomene venite oarecum pe neasteptate dupa ce, de Craciun, vremea a fost primavaratica. Aceasta schimbare a regimului termic s-a resimtit imediat si in cresterea numarului de imbolnaviri specifice sezonului rece, DSP Buzau consemnand cresteri importante ale numarului de viroze si pneumonii diagnosticate si tratate de medici atat in ambulatoriu cat si in spitale. Daca in cazul virozelor, numarul pacientilor diagnosticati in perioada 4-10 ianuarie, aproape s-a dublat fata de saptamana anterioara, in cazul pneumoniilor, numarul lor a crescut de mai mult de patru ori, in timp ce in ceea ce priveste internarile, vorbim despre o crestere de 16 ori.

Din fericire, inca nu s-au consemnat pana acum cazuri de gripa virozele si pneumoniile fiind singurele afectiuni de sezon care le dau batai de cap buzoienilor.

 

pneumonieDSP Buzau arata ca in perioada 4-10 ianuarie 2016, adica exact in saptamana in care s-au inregistrat ninsori si temperaturile cele mai scazute, pe teritoriul judetului s-au consemnat 902 viroze respiratorii, 12 pacienti a caror stare a fost mai grava fiind internat. Totodata au fost diagnosticate 501 cazuri noi de pneumonii, iar 48 de pacienti cu aceasta afectiune au necesitat supraveghere de specialitate si tratament in spital.

Cresterile sunt considerabile, tinand cont de faptul ca in saptamana anterioara, mai precis in perioada 28 decembrie – 4 ianuarie, s-au inregistrat 532 de cazuri de viroze, cu 430 mai putine decat in saptamana ce a urmat si doar 109 pneumonii, de patru ori mai putine decat in perioada 4-10 ianuarie. Iar daca in cazul pacientilor cu pneumonie, doar 3 au ajuns in spital in perioada 28 decembrie – 4 ianuarie, in zilele ce au urmat, numarul internarilor a ajuns la 48, deci de 16 ori mai multi spitalizati.

Ca de obicei, cei mai afectati au fost copiii cu varste pana in 15 ani, iar cele mai putine cazuri de imbolnaviri s-au inregistrat in randul persoanelor cu varste de peste 50 de ani.

 

copii-pediatrie1

In ceea ce priveste pacientii care au avut nevoie de internare, aproape jumatate dintre pacientii care au ajuns in spital cu pneumonie, 20 mai exact, sunt copii cu varsta sub un an, acestia necesitand o ingrijire deosebita, avand in vedere varsta frageda. Alti 22 de copii cu varste cuprinse intre 2 si 14 ani au fost spitalizati din cauza pneumoniei, acestora adaugandu-li-se alte 4 persoane cu varste intre 15 si 49 de ani si doi pacienti de peste 65 de ani.

Valul de viroze si pneumonii a crescut si in zilele care au urmat, odata cu reinceperea scolii si intrarea copiilor in colectivitate inregistrandu-se si o evolutie nedorita a acestor afectiuni. Avand in vedere ca la sfasitul acestei saptamani se anunta un nou val de frig, burnita si ninsori, medicii atrag atentia populatiei sa se protejeze. Buzoienii care nu s-au vaccinat inca, sunt indemnati sa se imunizeze, acesta fiind cel mai eficient mod de preventie a gripei care, in unele cazuri poate avea o evolutie extrem de agresiva. Pana acum, peste 8.000 de buzoieni din categoriile cu risc de imbolnavire s-au vaccinat, iar DSP Buzau a primit, saptamana trecuta, inca 5.500 de doze de vaccin gripal care s-au distribuit medicilor de familie, numarul total de vaccinuri repartizate judetului in aceasta iarna ajungand astfel la 13.070.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*