Vremea calda si vacanta de Sarbatori au redus numarul de viroze si pneunonii in judetul Buzau

11 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Cei care s-au imbolnavit cu preponderenta in aceasta perioada au fost copiii intre 2 si 14 ani si persoanele peste 65 de ani. De la debutul sezonului rece, in judet nu a fost inregistrat niciun caz de gripa.

 

raceala si gripa

Temperaturile ridicate pentru aceasta perioada a anului constituie principalul motiv pentru care, de la debutul sezonului prece pana in prezent, pe raza judetului nu au mai aparut epidemii de viroze si gripa asa cum s-a  intamplat in anii trecuti, numarul afectiunilor de acest gen fiind nesemnificativ. Mai mult, conform datelor Directiei de Sanatata Publica Buzau, in acest sezon nu a fost semnalat niciun caz de gripa in judet. Cea mai mare incidenta dintre bolile de sezon au avut-o virozele, urmate de pneumonii, insa cazurile semnalate nu au fost grave iar numarul persoanelor care s-au prezentat la medic a fost redus, raportat la populatia totala a judetului.

In ultimele saptamani, numarul virozelor si pneumoniilor a fost in scadere, atat datorita vremii calde de afara, cat si vacantei prelungite de Sarbatori, care a impiedicat raspandirea virusilor in colectivitati.

 

gripa-home

Cele mai multe cazuri de infectii acute ale cailor respiratorii superioare si de pneumonii au fost inregistrate la inceputul lunii trecute, in perioada 2-8 decembrie 2567 de buzoieni fiind diagnosticati cu viroze si alti 538 cu pneumonii, in cazul a 25 dintre bolnavi impunandu-se internarea. In saptamana urmatoare numarul virozelor a scazut, insa au fost consemnate 609 pneumonii, pentru ca, incepand din sperioada Sarbatorilor, numarul afectiunilor de acest gen sa inceapa sa scada. Astfel, in perioada cuprinsa intre Craciun si Revelion, au existat 483 de cazuri de viroze si 134 de pneumonii, in timp ce intre 30 decembrie si 5 ianuarie, numarul buzoienilor care au contractat viroze a crescut la 541, iar al celor cu pneumonii a ajuns la 233.

In ultima perioada, cei care au fost afectati cu precadere de viroze au fost copiii intre 2 si 14 ani, iar cei mai putin afectati au fost adultii peste 50 de ani. Cel mai probabil, aflati in vacanta, copiii au avut mai mult timp sa se joace pe afara si astfel au putut contracta mai usor virozele, in timp ce varstnicii au fost mai precauti, unii dintre ei stiindu-se si cu alte afectiuni pe care o raceala le-ar fi putut agrava.

 In ceea ce priveste pneumoniile, cei mai afectati au fost varstnicii de peste 65 de ani, din randul carora au fost inregistrate 59 de cazuri si copiii intre 2 si 4 ani, cu 42 de cazuri.

 

Mihaela Voineagu

Mihaela Voineagu

Ce-i drept, buzoienii au devenit mai constienti ca vaccinandu-se antigripal se protejeaza mai bine. Pana la data de 7 ianuarie, 5657 de buzoieni au fost vaccinati antigripal din totalul celor aproximativ 30.000 in cazul carora se recomanda acest lucru, conform declaratiilor Mihaelei Voineagu, purtatorul de cuvand al DSP Buzau.

Dintre acestia, aproape jumatate au fost  batrani peste 65 de ani , fiind vaccinate 2.582 de persoane. Alte 1.401 vaccinuri au fost administrate persoanelor intre 6 luni si 64 de ani aflate in evidente cu diferite afectiuni care cresc vulnerabilitatea fata de virusii gripali, iar 1.061 vaccinuri au fost administrate personalului din unitatile sanitare si din institutiile de ocrotire. Acestora li se mai adauga alti 597 de adulti si copii rezidenti in institutii de ocrotire sociala. De remaracat este faptul ca in aceasta perioada nu a fost vaccinata antigripal nicio femeie gravida.

Conform unui comunicat remis de Ministerul Sanatatii, la nivelul intregii tari au fost vaccinate antigripal 375.682 de persoane din grupe la risc, ceea ce inseamna ca peste 220.000 de doze de vaccin gripal mai sunt disponibile pe intreg teritoriul tarii.

PUBLICITATE

Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*