Gripa s-a tinut departe de buzoieni in aceasta iarna

Ministerul Sanatatii a suplimentat, insa, numarul de doze de vaccin, pentru ca populatia sa previna imbolnavirile. La nivel national au fost confirmate trei cazuri de gripa, dar la Buzau nu a fost semnalat niciun caz in acest sezon.

 

virozaMinisterului Sanatatii a suplimentat numarul dozelor de vaccin gripal, la solicitarea Directiilor de Sanatate Publica, astfel incat sa se poata preveni imbolnavirile prin afectiuni respiratorii si mai ales prin gripa, in perioadele reci si cu fluctuatii de temperatura, transmite Ministerul Sanatatii. Directiei de Sanatate Publica (DSP) Buzau i s-au repartizat 5.500 de doze din aceasta transa.

La nivel national, gripa a facut deja trei victime, dar la Buzau, conform statisticilor DSP, de la debutul sezonului rece si pana in prezent, nu si-a facut simtita prezenta. De la finele lunii septembrie, de cand s-a inceput monitorizarea, si pana pe data de 3 ianuarie, nu s-a inregistrat niciun caz pe teritoriul judetului.

La cererea directiilor de sanatate publica, am luat decizia de a suplimenta cantitatea de vaccin gripal cu incă 143 000 de doze pentru imunizarea persoanelor la risc, astfel incat sa evitam cresterea numarului de imbolnaviri prin viroze de sezon. Recomandam persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire sa se adreseze medicilor de familie pentru a obtine gratuit acest vaccin”, a declarat ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu.

Ministerul Sanatatii transmite ca peste 461 000 de persoane au fost vaccinate de la demararea campaniei de vaccinare gratuita impotriva gripei de sezon care a inceput la jumatatea lunii noiembrie 2015.

 

raceala si gripaSe manifesta in schimb virozele si pneumoniile, afectiuni specifice acestui sezon, dar si activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasa, fara raspandire geografica larga si fara tendinta de crestere semnificativa, sustin reprezentantii MS.

In judetul Buzau, cele mai multe cazuri de acest gen s-au inregistrat in perioada 2-8 noiembrie 2015, cand in evidentele DSP Buzau s-au consemnat 3.139 de infectii acute ale cailor respiratorii superioare (IACRS) si 1.524 de pneumonii. Au fost insa, in majoritate, cazuri usoare, de aceea nu a fost necesar sa se interneze decat 12 pacienti cu viroze si 55 cu pneumonie. Numarul imbolnavirilor s-a redus apoi, ajungand in jurul cifrei de 2.000, in cazul virozelor si injumatatindu-se in cazul pneumoniilor.

Cele mai recente date transmise de DSP Buzau arata ca in perioada 28 decembrie 20153 ianuarie 2016 erau diagnosticate 532 de cazuri de IACRS, dar numai 4 pacienti au avut nevoie de internare, si 109 pneumonii, cu 3 pacienti internati.

 

gripa-homeCele mai multe viroze diagnosticate in aceasta perioada, 226 mai precis, au fost in randul copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 14 ani, categorie de varsta la care s-au inregistrat si cele mai multe pneumonii, respectiv 31. In randul copiilor cu varste cuprinse intre doi si patru ani au fost consemnate 121 de viroze si 22 de pneumonii, in timp ce 77 de pacienti cu viroze si 18 cu pneumonii sunt copii cu varsta pana intr-un an.

Judetului Buzau i s-au alocat in acest sezon 13.070 de doze de vaccin gripal, in trei transe: prima de 4.600, a doua de 2.970, iar acum inca 5.500. Pana la data de 3 ianuarie, numarul buzoienilor aflati in grupele de risc vaccinati antigripal era de 6.907 persoane, mai bine de jumatate dintre acestia, mai exact 3.119, fiind persoane cu varste peste 65 de ani. Pe locul secund, in ceea ce priveste numarul de persoane vaccinate, se afla categoria pacientilor aflati in evidente cu afectiuni cronice, 1.624 dintre acestia fiind vaccinati pana la inceputul acestei saptamani.

Tot pana la aceeasi data, 972 de adulti si copii internati in centrele de ingrijire sociala din Buzau au fost vaccinati antigripal, la fel ca si 1.119 medici, cadre sanitare medii si personal auxiliar din spitale si institutii de ocrotire a copiilor si batranilor. Lista persoanelor imunizate impotriva virusului gripal estre completata cu 73 de gravide de pe raza judetului (cele mai multe vaccinate in ultimii ani).

 

vaccin gripaDesi pana la acest moment nu au aparut cazuri deosebite, iar gripa nu a fost confirmata serologic decat in trei cazuri, medicii atrag atentia ca pericolul inca nu a trecut, intrucat sezonul rece nu s-a incheiat, iar temperaturile scazute si ninsoarile si-au facut simtita prezenta in ultima perioada.

Totodata, Ministerul Sanatatii reaminteste populatiei ca imunizarea este cea mai sigura si eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor prin gripa si recomanda tuturor celor aflati in categoriile cu risc crescut de imbolnavire sa solicite vaccinul gratuit, la medicul de familie. Medicatia antigripala (antivirala) existenta in stoc la nivelul fiecarei sectii sau spital de boli infectioase se administreaza doar la indicatia medicului, in cazurile grave sau al bolii la persoane cu factor de risc de a face complicatii, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripa.

Iar pentru ca saptamana viitoare reincepe scoala, iar copiii si tinerii intran in colectivitati, Ministerul Sanatatii atrage atentia ca trebuie efectuat triajul epidemiologic, iar cei bolnavi trebuie sa fie trimisi la medic si izolati la domiciliu, pentru a se evita declansarea unor focare de infectie. In plus, masurile de igiena personala (spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse, respectarea unui regim de viata sanatos – alimentatie bazata pe legume si fructe, odihna si miscare) sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii si in special prin gripa.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*