Explozie de viroze si pneumonii

21 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Atat in judetul Buzau cat si la nivel national, numarul persoanelor „lovite” de afectiuni de sezon s-a dublat fata de saptamana precedenta. Medicii atrag atentia sa nu se recurga la antibiotice si se evite automedicatia.

 

viroza penumonie gripaZeci de mii de romani au fost atinsi, in ultima saptamana, de racelile de sezon, fie ca vorbim despre viroze, die despre pneumonii, cazurile de gripa fiind extrem de putine si izolate in acest sezon.

Trendul ascendent al imbolnavirilor se mentine si in judetul Buzau, unde peste 3.000 de persoane au fost diagnosticate numai in ultima saptamana cu afectiuni respiratorii, in timp ce la nivel national sunt 64.000 de cazuri (cu 40% mai mult decat in saptamana anterioara).

Dupa valul de viroze si pneumonii care i-a lovit pe locuitorii judetului in prima decada a lunii ianuarie, dupa aparitia primelor ninsori si racirea vremii. In ultima sapatamana, numarul afectiunilor de acest gen a continuat sa creasca, insa fata de saptamana anterioara, pneumoniile au inregistrat o crestere exploziva, ponderea este detinuta acum de infectiile acute ale cailor respiratorii superioare (IACRS). Din datele DSP Buzau se observa ca numarul virozelor este mai mare decat dublul numarului celor diagnosticate in saptamana anterioara.

Concret, numarul virozelor a crescut de la 902 la 2.049, iar cel al pneumoniilor, de la 501 la 658. Au fost insa cazuri mai usoare, asa ca a scazut numarul cazurilor care au necesitat internare. Astfel, de la 12 internari in cazul virozelor s-a ajuns saptamana trecuta la doar 6, in timp ce numarul pacientilor cu pneumonie care au ramas in spital pentru tratament sub supraveghere medicala a scazut de la 48, la 30.

 

pneumonieCopiii raman in continuare victimele predilecte ale acestor afectiuni, mai ales cei din comunitatile scolare si prescolare, insa de aceasta data s-au inregistrat cresteri ale numarului de imbolnaviri si in randul adultilor. Cei mai multi pacienti diagnosticati cu viroze au fost din randul copiilor intre 5 si 14 ani, categorie de varsta unde s-au consemnat 646 de cazuri, urmati apoi de copii intre 2 si 4 ani cu 455 de cazuri si cei sub un an, cu 354 de cazuri. Si adultii au avut de suferit de pe urma afectiunilor de sezon, pe segmentul de varsta 15-49 de ani inregistrandu-se 324 de viroze, pe cel intre 50 si 64 de ani 183, iar in cazul varstnicilor de peste 65 de ani, 87 de cazuri.

Tot copiii cu varste intre 5 si 14 ani au fost cei mai afectati si in cazul pneumoniilor, consemnandu-se 161 de imbolnaviri. Cate 134 de cazuri s-au inregistrat in randul buzoienilor cu varste cuprinse inre 15 si 49 de ani si 5064 de ani, in timp ce numarul copiilor cu varste intre doi si patru ani cu bornsite, bronsiolite si pneumoatii a fost de 112. Cele mai putine cazuri de pneumonie s-au inregistrat in randul copiilor sub un an – 89 de cazuri si persoanelor peste 65 de ani – 86.

Medicii recomanda sa se evite automedicatia si sa nu se administreze antibiotice pentru tratarea racelilor de sezon, intrucat acestea fiind de natura virala, antibioterapia nu va face decat sa creasca rezistenta organismului la antibiotice, iar atunci cand va fi nevoie de ele, nu-si vor mai face efectul.

 

vaccinare-eleviImbucurator este faptul ca inca nu s-a inregistrat in acest sezon niciun caz de gripa, iar acesasta situatie se datoreaza intr-o buna masura faptului ca persoanele vulnerabile au inteles ca vaccinarea antigripala este o solutie eficienta. Imunizarea continua sa se desfasoare fara sincope prin intermediul medicilor de familie, iar DSP Buzau are inca la dispozitie suficiente doze de vaccin.

Pana la data de 17 ianuarie, pe teritoriul judetului fusesera vaccinate antigripal 8.616 persoane din grupele de risc, numarul total de doze de vaccin pe care DSP l-a primit pentru acest sezon fiind de 13.070. Prin urmare, mai sunt suficiente doze, iar medicii fac apel la persoanele care se afla in categoriile de risc sa se vaccineze, in cazul in care nu au facut-o inca. Se estimeaza ca in judtet sunt aproximativ 35.000 de persoane in aceasta situatie, dintre care doar 8.616 s-au vaccinat. Dintre cei care s-au vaccinat pana acum, 2.164 sunt pacienti cu afectiuni cronice, 73 gravide, 119 medici, cadre sanitare si personal din centrele sociale si de ingrijire, 996 copii si adulti rezidenti in aceste centre si 464 batrani peste 65 de ani.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*