S-a terminat vaccinul gripal, dar DSP Buzau s-a ales doar cu 6.500 de doze

8 decembrie 2014 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca a finalizat distribuirea celor 500.000 de doze in teritoriu, dar la Buzau, necesarul este departe de a fi acoperit, in contextul in care sunt necesare 30.000 de doze .

 

Vaccinare eleviIn acest moment avem dovada ca promisiunile pe care le facea ministrul Sanatatii cu cateva zile inainte de alegeri, referindu-se la campania de vaccinare antigripala, au fost vorbe in vant, fara nicio acoperire in realitate. Ministerul Sanatatii a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca a finalizat actiunea de distribuire in teritoriu a tuturor celor 500.000 de doze de vaccin antigripal achizitionate pentru campania de vaccinare din acest sezon.

Iar astazi, acelasi minister a anuntat ca in primele doua saptamani de la debutul campaniei de vaccinare, 96.000 de persoane au fost imunizate.

Se pare insa ca numarul dozelor de ser achizitionate este de departe insuficient pentru a acoperi necesarul la nivelul Directiilor de Sanatate Publica, asa cum se lauda Banicioiu in plina perioada de efervescenta electorala. La Buzau, spre exemplu, din totalul celor aproximativ 30.000 de persoane aflate in categoriile de risc, cele mai multe nu vor putea beneficia de vaccinul gratuit, dat fiind faptul ca numarul total de doze repartizate catre DSP este mult mai mic decat aceasta cifra. Judetului i-au fost atribuite doar 6.500 de doze de vaccin gripal, primite in doua transe, prima de 1.700 de doze, cea de-a doua de 4.800.

 

Informare vaccinare (sursa foto-INSP)

Ce-i drept, niciodata numarul de doze primit nu a fost egal cu cel al persoanelor aflate in categoriile de risc, insa autoritatile sanitare buzoiene se asteptau sa mai primeasca o noua transa din cele 500.000 de doze achizitionate de Ministerul Sanatatii, din strainatate. Pentru moment, insa, dat fiind faptul ca ministerul a anunt incheierea oficiala a etapei de distribuire in teritoriu, la doua saptamani dupa inceperea campaniei de vaccinare, nu mai spera nimeni la repartizarea unei noi transe.

Deocamdata, la nivelul judetului exista suficiente doze, dat fiind faptul ca pana la inceputul acestei luni fusesera vaccinate aproximativ 1.300 de persoane din categoriile de risc, ramanand inca 4.000 de doze care vor fi administrate in perioada urmatoare. La nivel national, in cele doua spatamani de la declansarea campaniei de vaccinare antigripala, au fost vaccinate peste 96.000 de persoane.

 

vaccinuri1Odata cu anuntul facut azi referitor la finalizarea etapei de distributie, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore, a precizat ca in cazul in care vor mai exista cereri din teritoriu pentru vaccinarea unui numar mai mare de persoane, vor fi facute noi achizitii, precizand ca anul trecut s-au vaccinnat in total 400.000 de persoane.

La nivelul judetului Buzau nu s-a inregistrat pana in prezent niciun caz de gripa, iar numarul afectiunilor respiratorii este mai mic decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, insa situatia se poate schimba, dat fiind faptul ca se anunta temperaturi tot mai scazute. Campania de vaccinare antigripala se desfasoara fara probleme, printre primii care au fost vaccinati fiind batranii si copiii din centrele de asistenta sociala, catre aceste centre fiind directionate primele doze de vaccin primite.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*