Peste zece zile incepe sezonul de vaccinare antigripala

5 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii a contractat promite ca pana la sfarsitul lunii vor ajunge la medici 250.000 de doze de vaccin. Judetul Buzau are nevoie de 32.260 de doze, pentru a vaccina persoanele din categoriile cu risc.

 

raceala si gripaMinisterul Sanatatii a anuntat ca a incheiat contractul pentru achizitionarea vaccinului antigripal pentru campania 2015 – 2016. Tot din import, intrucat Institutul Cantacuzino, chiar daca a primit finantare, nu a avut timp sa produca vaccinul pentru sezonul din iarna aceasta.

In aceste comnditii, un producator olandez a castigat licitatia, pentru care Ministerul Sanatatii (MS) va plati anul acesta 5,7 milioane de lei. Romanii se vor vaccina antigripal, sui anul acesta, tot cu ser din import. 2013 a fost ultimul an in care s-a produs ser la Institutul Cantacuzino, dar vaccinul nu a putut fi folosit pentru ca avea o concentratie mare dintr-o toxina.

Campania de imunizare ar trebui sa inceapa la 15 octombrie, dar asa cum a precizat Oana Grigore, purtatorul de cuvant al MS, din cele 500 de mii de doze achizitionate „250 de mii vor fi aduse de catre producator in tara pana la sfarsitul lunii septembrie, iar celelalte 250 de mii, pana la sfarsitul lunii octombrie”, asa ca abia in noiembrie, populatia se va putea imuniza gratuit. Pana artunci, cei care doresc sa se protejeze pot cumpara vaccinul din farmacii, unde costa intre 30 si 100 de lei.

La Buzau, potrivit datelor furnizate de Mihaela Voineagu, puratorul de cuvant al Directiei de Sanatatae Publica, 32.670 de persoane au fost identificate de medici si cvatagrafoate pentru a fi vaccinate, acestea facand parte din grupele cu risc crescut de imbolnavire.

 

VACCIN BUZAUVaccinul gripal din sezonul 2015-2016 asigura o rata de protectie de 50%, fata de numai 13% cat a asigurat vaccinul din iarna trecuta, cand principala tulpina inclusa in vaccin a suferit o mutatie de ultima ora. Potrivit autoritatilor americane, pana acum, toate tulpinile virale aflate in circulatie in acest an si responsabile de primele cazuri de gripa din acest sezon „corespund cu precizie la ceea ce este in acest vaccin si care ar trebui sa ofere o buna protectie”, a anuntat doctorul Bill Schaffner, profesor de medicina preventiva si boli infectioase la Facultatea de Medicina a Universitatii Vanderbilt, in cadrul unei conferinte de presa.

Desi rata de protectie a vaccinului gripal pentru sezonul actual ramane inferioara celei asigurate de majoritatea celorlalte vaccinuri, specialistii sustin ca gradul de protectie este suficient de mare incat sa se evite o epidemie de gripa. Vaccinul antigripal pentru 2014-2015 a fost elaborat in martie 2014, data la care autoritatile si-au data seama ca tulpina A (H3N2) incepe sa se modifice. Pentru a determina ce tulpini virale ar trebui introduse in noul vaccin, Organizatia Mondiala a Sanatatii a recoltat, in perioada septembrie 2014 si ianuarie 2015, probe de sange de la persoane contaminate. Astfel, vaccinul de anul acesta cuprinde tulpina mutanta a gripei A (H3N2). In emisfera sudica, primele campanii de vaccinare au debutat inca din luna septembrie.

 

vaccin-gripaCu toate acestea, medicii recomanda imunizarea pentru ca altfel exista riscul unor complicatii ce pot aparea intr-un caz de gripa, mai ales la persoanelecu imunitate scazuta. Statisticile arata ca anul trecut, din 775 de pacienti care s-au imbolnavit de gripa, iar 21 au murit. „Este important sa nu confundam gripa cu o raceala comuna. Ar trebui sa fie obligatorie vaccinarea pentru grupele de risc si persoanele care intra in contact cu multi oameni”, spune medicul Carmen Scantei, specialistul epidemiolog al DSP Buzau.

Studii anuale ale Societatii Nationale a Medicilor de Familie arata ca romanii sunt insa tot mai neincrezatori in vaccinuri si prefera metodele de imunizare naturiste traditionale. Medicii ne mai sfatuiesc sa nu ne lasam insa  dezinformati de opiniile neavizate atunci cand  decidem daca ne vaccina sau nu.

In fiecare an, specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii identifica tulpinele virale de referinta pe care producatorii de vaccin sunt obligati apoi sa le foloseasca, spulberand astfel mitul potrivit caruia serul administrat din timp nu ne va apara in fata mutatiilor pe care virusul le poate suferi pe parcursul sezonului rece. In farmacii, vaccinul antigripal costa intre 30 si 100 de lei.

 

vaccin-experimental-ebolaProductia romaneasca de vaccinuri gripale se va relua la Institutul Cantacuzino in sezonul 2016-2017, iar pentru asta cercetatorii au inceput deja pregatirile. Pentru ca acest vaccin sa fie sigur trebuie reprogramate toate instalatiile, oamenii trebuieinstruiti, se fac verificari si abia dupa aceea se va putea trece la productia propiu-zisa. Institutul Cantacuzino a primit aparatura si ajutor financiar, in vara acestui an, dupa ani de zile de scandaluri si proteste si dupa „decimarea” specialistilor care au fost luati de mari institute din Europa.

Institutul Cantacuzino, aflat in pragul falimentului, a devenit institutie de interes strategic national in vara acestui an. Se va numi „Institutul National de Cercetare” si va functiona cu personalul si patrimoniul existent. In ultima perioada, angajatii institutului au primit salariul minim pe economie, iar din acest motiv 10 cercetatori au demisionat.

Problemele Institutului Cantacuzino au inceput in 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor. Unele programe nationale de imunizare au fost blocate, atunci, timp de mai multe luni, iar autoritatile au importat seruri, mult mai scumpe si mai putin eficiente.

In octombrie 2014, Institutul Cantacuzino a trecut din subordinea Ministerului Sanatatii in cea a Ministerului Educatiei.

 

gripaGripa este o infectie respiratorie contagioasa, cauzata de virusul gripal. In Europa, gripa apare cu regularitate in epidemii anuale, in lunile de iarna. De obicei, epidemiile de iarna afecteaza fiecare tara pentru una sau doua luni si dureaza la nivelul continentului european aproape 4 luni. Nu toti cei care s-au infectat cu virusul gripal se imbolnavesc, insa cei care au forme clinice de boala prezinta febra, tuse, dureri in gat, dureri musculare si articulare, dureri de cap, stare de rau, oboseala. Simptomele infectiei cu virusul gripei seamana cu alte infectii virale respiratorii. Gripa este mai severa decat raceala, care este produsa de alte virusuri respiratorii si nu de virusul gripal. La cazurile necomplicate de gripa simptomele se remit spontan in 7 zile de la debut. Imbolnavirile severe si complicatiile apar mai frecvent in anumite grupuri la risc: persoane cu varsta de peste 65 de ani, cele cu afectiuni medicale cronice (diabetul, deficitul imunitar, afectiuni cronice respiratorii, afectiuni cronice cardiovasculare, obezitate, copii foarte mici, gravide).

Ocazional pot aparea forme severe de gripa la persoane sanatoase care nu fac parte din aceste grupe la risc. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala in primul rand a persoanelor la risc (personal medical, persoane peste 65 ani, persoane cu afectiuni cronice, gravide), dar si a copiilor cu varsta peste 6 luni. Vaccinul se administreaza, de obicei, incepand din luna octombrie, iar sezonul se poate intinde pana in lunile februarie-martie.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*