Spitalul Universitar de Urgenta din Capitala va avea propriul heliport

21 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Cazurile grave aduse din tara si din Capitala cu elicopterele SMURD vor putea fi astfel preluate mult mai rapid de medicii unitatii, nemaifiind nevoie de transport suplimentar de la locul aterizarii pana la spital.

 

Spitalul Universitar de Urgenta

Spitalul Universitar de Urgenta

Managerul Spitalului Univeristar de Urgenta din Bucuresti, Catalin Cirstoiu,  a anuntat ieri ca o necesitate mai veche a unitatii pe care o conduce va fi realizata in cursul anului urmator, spitalul urmand sa detina propriul heliport pentru preluarea cazurilor care reprezinta urgente majore, trimise aici din alte orase ale tarii dar si din Capitala. Managerul unitatii isi manifestase inca din luna aprilie a anului trecut dorinta ca spitalul sa dispuna de propriul spatiu care sa permita aterizarea elicopterelor SMURD ce aduc aici pacienti in stare grava. La acel moment, Spitalul Universitar tocmai fusese consolidat integral si fusesera deschise noi sectii, insa managerul Catalin Cirstoiu spunea ca nu era inca pe deplin multumit pentru ca nu se reusise si realizarea unui sistem de urgenta integrat, din cauza faptului ca nu mai existau resursele financiare pentru construirea unui heliport pe acoperisul cladirii.

La mai putin de un an de cand managerul vorbea despre nevoia unui astfel de heliport, a fost gasit un investitor dispus sa aloce suma necesara amenajarii acestuia.

 

elicopter SMURDEste vorba de grupul MaxBet, un investitor care nu are nimic in comun cu domeniul medical, fiind cunoscut  mai ales datorita activitatii sale pe piata  jocurilor de casino. Intre administratorii grupului si conducerea spitalului bucurestean a fost semnat ieri un protocol, moment ce coincide cu startul lucrarilor pentru amenajarea heliportului, care ar urma sa fie finalizat in prima parte a anului viitor, conform estimarilor facute de managerul Catalin Cirstoiu. Heliportul va fi amplasat in curtea spitalului, urmand a fi construit si un culoar suprateran pentru trensportul pacientilor de la elicopter in sectia de primire a urgentelor.

Acesta a mai precizat cu ocazia semnarii protocolului ca o astfel de utilitate este extrem de necesara, in conditiile in care, la Spitalul Universitar ajung zilnic aproximativ 500 de pacienti, iar intre 15 si 20 de suta dintre acestia reprezinta urgente majore. Multe dintre aceste cazuri sunt transferate de la alte spitale din tara, iar transportul se realizeaza cu ajutorul elicopterelor SMURD, tocmai pentru a nu se pierde mult timp, intrucat cateva minute de intarziere pot fi fatale pentru pacienti in astfel de cazuri.

 

Catalin CirstoiuPreluarea pacientilor adusi cu elicopterul se facea de la locul de aterizare a aparatului de zbor, fiind pierdute apoi minute pretioase cu transportul victimelor pe strazile aglomerate al Capitalei, pana la spital. De la anul, acest lucru nu se va mai intampla, din moment ce elicopterele vor avea posibilitatea sa aterizeze in curtea spitalului, iar pacientii vor fi preluati direct de medicii de aici. „Ne-am dorit foarte mult sa avem posibilitatea sa realizam acest heliport, iar cazurile foarte grave sa fie aduse rapid cu elicopterul la spital. In spital sunt internati anual 65.000 de pacienti, iar din totalul internarilor, aproximativ 60 la suta necesita interventii chirurgicale”, a mai precizat managerul spitalului, adaugand ca implementarea proiectului vizeaza si toate demersurile administrative, respectiv obtinerea avizelor pentru constructia propriu-zisa, dar si pentru rezervarea culoarului de zbor necesar si pentru amplasarea si functionarea sistemului de balizaj.

De investitia care se va finaliza anul viitor vor beneficia si pacientii din judetul Buzau, tinand cont ca toate cazurile grave de pacienti care nu pot fi tratati la Spitalul Judetean sunt transferate la Bucuresti, inclusiv la Spitalul Universitar, iar transportul in cazul urgentelor majore se efectueaza cu elicoptere SMURD.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*