Managerul SUUB încearcă să reabiliteze imaginea unității medicale

5 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

După ce ministrul sănătăți a sesizat la Parchet unele nereguli legate e activitatea spitalului, managerul unității a organizat o conferință de presă în care și-a prezentat proiectele viitoare.

 

Managerul Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB), dr. Adriana Nica, încearcă să repare imaginea unității medicale după scandalul din august, când mai mulți angajați au protestat, reclamând condițiile de muncă din spital și faptul că aveau de ales între voucherele de vacanță și sporuri, iar ulterior, una dintre asistentele care intraseră în greva foamei a fost concediată.

În plus, urma controalelor pe care le-a dispus la SUUB ca urmare a acestor proteste, Sorina Pintea anunța, la jumătatea lunii trecute, că va sesiza Parchetul în legătură cu unele aspecte de natură penală legate de modul în care au fost folosiți banii alocați de Ministerul sănătății, începând cu anul 2013. Ministrul a dat atunci exemplul unui aparat medical în valoare de 200.000 de euro, care fusese achiziționat în 2014 și fusese uitat în cutie până anul trecut, când a fost găsit întâmplător într-o magazie a spitalului.

În cursul zilei de ieri, managerul SUUB a organizat o conferință de presă în cursul căreia a vorbit despre situația semnalată de ministrul Sănătății și a recunoscut că unitatea medicală nu are autorizație de securitate la incendii, dar pentru a mai „drege puțin busuiocul” a prezentat câteva proiecte legate de unitatea sanitară pe care o conduce.

 

În așteptarea măsurilor ce vor fi dipuse de MS sau de organele de anchetă, managerul SUUB, referindu-se la aparatul pentru angiografie intraoperatorie nefolosit timp de mai mulți ani pentru că fusese uitat în magazie, a precizat că acesta se află în etapa finală a procesului de autorizare și urmează să fie dat în folosință în cel mai scurt timp. Adriana Nica a mai precizat că aparatul a fost descoperit într-o magazie din zona administrativă a spitalului, nu din cea medicală, iar angajații acelui departament habar nu aveau de existența acestuia. „Cei implicați au fost la Comisia de disciplină şi au relatat că nu ştiau, şi că aceia care ştiau nu mai sunt astăzi angajaţi ai Spitalului Universitar. Deocamdată, nu a fost sancţionat nimeni; aşteptăm concluziile Corpului de control şi măsurile pe care dumnealor le dispun”, mai precizat managerul.

Totodată, Adriana Nica a anunțat că foarte curând, la SUUB se va realiza primul transplant medular, unitatea medicală fiind acreditată în acest sens, cu sprijinul Ministerului Sănătății. „În acest an, pe lângă asigurarea condiţiilor decente de îngrijire a bolnavilor, am făcut eforturi pentru a deschide spaţii noi de spitalizare şi am creat un centru integrat pentru sănătatea sânului. Totodată, vă reamintesc că ne-am acreditat ca centru de transplant medular, graţie şi implicării Ministerului Sănătăţii, şi în cel mai scurt timp vom face primul transplant medular la Spitalul Universitar. De asemenea, procesul de modernizare şi dotare cu tehnologie de înaltă performanţă a staţiei centrale de sterilizare este aproape finalizat. Va fi cea mai modernă unitate de sterilizare din toată Europa de Sud Est”, a mai precizat managerul.

 

Dr. Adriana Nica

Tot în cadrul conferinței, Adriana Nica a declarat că din primăvara anului viitor va deveni funcțional și noul heliport al spitalului, acesta fiind un alt „proiect îngropat”, care a fost preluat și va fi dus la bun sfârșit. Vechiul heliport al spitalului servește în prezent ca parcare, Adriana Nica precizând că această decizie a fost luată înainte de 2017, atunci cînd a început mandatul său. Vechiul heliport se afla foarte aproape de stradă, fapt pentru care aterizarea sau decolarea elicopterelor afecta traficul în zonă, iar noul spațiu special destinat aeronavelor care aduc pacienți la spital va fi amplasat pe un spațiu supraînălțat, fără a mai fi nevoie ca circulația pe ambele sensuri între Podul Cotroceni și Podul Eroilor să mai fie oprită atunci când aterizează sau decolează elicopterele, așa cum se întâmpla în cazul vechiului amplasament.

 

Referindu-se la faptul că unitatea medicală funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, managerul a precizat că, având în vedere faptul că este vorba de o clădire construită pe 14 etaje și după norme din vremea comunismului, va fi dificil să fie îndeplinite toate cerințele necesare obținerii acestei autorizații. „Am făcut toate demersurile necesare pentru a obţine fonduri pentru a putea demara acest proces, pentru că acest spital este construit pe 14 etaje şi va fi foarte greu să ne raportăm la actualele cerinţe. Deci, trebuie găsite nişte modalităţi şi nişte proceduri speciale ca el să poată fi acreditat, însă acest proces necesită costuri, iar noi am făcut demersuri în acest sens”, mai spune Adriana Nica.

Referitor la incendiul din 5 februarie, izbucnit în urma unui scurtcircuit, Adriana Nica a declarat că avizase încă din anul 2017 înlocuirea acumulatorilor de la angiograful afectat, dar că din cauza procedurilor de achiziţie, procesul s-a prelungit.

Pe 5 februarie, pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs de un scurtcircuit la un generator electric la Spitalul Universitar din Capitală. „Incendiul s-a limitat strict la nivelul camerei tehnice, iar pagubele au fost minore, nu s-au înregistrat victime, nu a fost necesară intervenţia niciunei autospeciale, incendiul fiind lichidat cu extinctoare”, anunţa atunci, spitalul.

 


Adaugati un comentariu


 

*