Sănătatea primește o porție mare din tortul rectificării bugetare

3 august 2018 | 0 comentarii |

Cele mai mari creșteri vor fi resimțite în bugetele comunităților locale, la Sănătate, Pensii Publie, Interne, Educație și Agricultură, iar cele mai mari „tăieri” vor fi la SRI, SIE, STS, SPP şi Administraţia Prezidenţială.

 

În cursul zilei de joi au existat, la Guvern, discuţii pe tema rectificării bugetare, între liderii Coaliției, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, cu prim-ministrul Viorica Dăncilă și miniștrii implicați în gestiunea banilor publici.

Am prevăzut creditele bugetare şi de angajament necesare pentru sprijinirea mediului de afaceri, în special prin scheme de ajutor şi garanţii de stat. Am redus doar acolo unde a existat un grad scăzut de utilizare a banilor alocaţi. Am decis să-i repartizăm (banii – n.r.) cu prioritate către educaţie şi sănătate”, a declarat premierul Dăncilă.

Deși golul bugetar este în creștere, Executivul pare optimist și anunță o rectificare bugetară pozitivă. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi seară, că 6 miliarde de lei sunt disponibili pentru prima rectificare bugetară din 2018, care este una pozitivă, ceea ce indică „o evoluţie bună a economiei”, „o sumă de peste cinci ori mai mare comparativ cu anul trecut”, în ciuda „zvonurilor” că nu vor fi bani de salarii și pensii până la sfârșitul anului.

Dacă liderii partidelor aflate la guvernare au obținut cele mai mari sume pentru primării și consiliile județene, ministrul care și-a negociat cel mai bine suplimentarea bugetară la rectificare a fost Sorina Pintea, ministrul Sănătății. Astfel, cea mai mare sumă va merge către bugetele locale, unde 1,1 miliarde de lei vor  asigura menţinerea veniturilor comunităţilor locale la nivelul din 2017, la care se or adăuga 300 milioane de lei pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală al Ministerului Dezvoltării.

 

Sănătatea a beneficiat de o suplimentare de 891,1 milioane de lei, premierul anunţând investiţii în programe de sănătate publică, echipamente pentru unităţile de urgenţă, RMN, CT-uri, screening pentru bolnavii de cancer (Banca Mondială) şi pentru proiecte cu finanţare externă nerambursabile, cea mai mare parte a banilor fiind destinată achiziției de echipamente medicale. „Din acest surplus vom achiziționa 300 de incubatoare, 300 de aparate de testare auditivă pentru nou născuți și alte echipamente pentru mame și copii”, a declarat Dăncilă, uitând însă, ori omițând cu bună știință să spună că cea mai mare parte din această sumă va merge către salarii, care anul acesta au cunoascut cea mai mare creștere în sistemul sanitar public.

Proiectul de rectificare bugetară prevede, de asemenea, 185 milioane lei pentru Ministerul Agriculturii, bani ce vor fi dirijați către ANSVSA, în special pentru eradicarea pestei porcine şi despăgubiri pentru animalele sacrificate, în condiţiile în care au fost omorâţi aproape 50.000 de porci. „În domeniul agriculturii, inclusiv ANVSA, am alocat suplimentar 85 milioane lei şi peste 110 milioane lei pentru eradicarea pestei porcine. Aceşti bani vor fi folosiţi inclusiv pentru plata despăgubirilor fermierilor”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Preşedintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, anunţa miercuri seară, că se înregistrează 524 de focare de pestă porcină africană în toată ţara și au fost deja omorâţi în total 49.816 porci, dar numărul focarelor crește de la o zi la alta. „Până la acest moment pot să spun că s-au finalizat 51 de dosare de despăgubire fiind plătită suma de 130.000 de lei. De asemenea, sunt în procedură de evaluare alte 86 de dosare”, a mai spus preşedintele ANSVSA.

 

Bugetul de pensii publice va fi suplimentat cu peste 850 de milioane lei, iar Ministerul de Interne va primi o felie bună din tortul conturat de Guvern la rectificarea bugetară, respectiv 366,3 milioane lei, care vor fi folosiţi la cumpărarea unor echipamente pentru Jandarmerie şi Poliţie şi pentru plata salariilor a 8.000 de noi posturi de agenţi şi subofiţeri. Programul RABLA primește 230 milioane lei, la Educaţie vor merge 178,1 milioane de lei, iar „pentru prima dată în 4 ani, Transporturile vor primi bani la rectificarea bugetară 170,5 milioane lei. Sumele suplimentare sunt destinate susţinerii proiectelor de investiţii din domeniul infrastructurii de transport dar şi pentru achiziţia unui simulator de zbor pentru Şcoala de Aviaţie”, a subliniat Dăncilă.

Vom prevedea credite de angajament în valoare de 1,8 milioane de lei pentru Start Up Nation, sprijinirea industriei cinematografice, construcția de locuințe de serviciu, creșe, unde statul asigură 50% din costuri, investiții în zone cu șomaj ridicat etc”, a mai spus șefa Executivului.

Nouă ministere, Administrația Prezindențială și serviciile de informații au fonduri tăiate la rectificare. Astfel, Ministerul Economiei, al Energiei, al Dezvoltării, Ministerul Afacerilor Externe, Turismului, Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tineretului şi Sportului, Cercetării şi Inovării, Administraţia Prezidenţială, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul de Protecţie şi Pază vor avea bugetele diminuate, în urma rectificării anunțată de Guvern.

Rectificarea bugetară ar urmă să fie adoptată de Guvern la mijlocul acestei luni, cel mai probabil pe data de 14 august.

 


Adaugati un comentariu


 

*