Acces mai facil la tratamentele în străinătate

28 iunie 2018 | 0 comentarii |

Noile reglementări privind accesul pacienților la tratamente în străinătate, decontate de Ministerul Sănătății au intrat în vigoare.

 

Odată cu intrarea țării noastre în Uniunea Europeană, românii au primit și dreptul de a se trata în străinătate, cu bani de la stat. Condițiile drastice de acordare a suportului financiar, birocrația și lipsa de responsabilitate a unor factori de decizie au făcut însă ca mulți bolnavi să-și piardă speranța că se vor mai face bine pentru că, în cele mai multe cazuri, formularul E112 a fost greu sau imposibil de valorificat. Nu puține au fost cazurile în care pentru a fi salvați, pacienții români au fost nevoiți să-și plătească din buzunar costurile tratamentelor de care aveau nevoie, iar pentru că cei mai mulți nu aveau suma necesară (uneori a fost vorba despre sute de mii de euro), chiar dacă și-au vândut case, mașini și alte proprietăți, singura lor speranță a stat în sponsorizări și sprijinul unor ONG-uri.

Ministerul Sănătății anunță însă că anumite blocaje din procedura trimiterii la tratament în străinătate a pacienților români au fost înlăturate, prin publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului nr. 81/2018 care  modifică Ordinul 50/2004 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate. Potrivit unui comunicat de presă remis, astăzi, de minister, prin actul normativ menționat „au fost simplificate procedurile de acces și decontare a tratamentelor în străinătate”.

 

Una dintre prevederi vizează accesul la tratament în străinătate pentru bolnavii care necesită efectuarea de „transplant de organe, țesuturi sau celule de origine umană și care prezintă și patologii asociate ce nu permit efectuarea intervenției în centrele acreditate din România”, precizează comunicatul MS. Noile reglementări prevăd, de asemenea, modalitățile de decontare a tratamentelor în străinătate, precum și asigurarea medicației posttransplant pentru pacienții care au suportat o intervenție într-o clinică din străinătate. În plus, cei care se întorc în străinătate la controale periodice nu vor mai trebui să obțină de fiecare dată un proces-verbal semnat de toți membrii acelei comisii de specialitate, deoarece prin noul act normativ s-a introdus necesitatea de a avea un document doar pentru primul control, nu și pentru următoarele.

Totodată, dacă o comisie teritorială de o anumită specialitate nu funcționează la un monet dat, din anumite motive, pentru a se evita blocajele, dosarele pacienților din județele arondate acelei comisii vor putea fi analizate de către comisia teritorială de specialitate dintr-un alt centru universitar.

În situația în care starea de sănătate a unui pacient se agravează în perioada în care aceasta se află la tratamentul/control în străinătate, aprobat în prealabil de către comisia constituită la nivelul Ministerului Sănătății, și necesită intervenții suplimentare de urgență, comisia poate aproba continuarea tratamentului în cadrul clinicii din străinătate, în baza unui document justificativ eliberat de către reprezentanții clinicii, care va cuprinde diagnosticul, tipul de tratament ce urmează a fi efectuat și costurile pe care le implică acestea, la solicitările direcțiilor de sănătate publică”, conform ordinului.

 

În cazul bebelușilor, noul act normativ are în vedere faptul că „tratamentele în străinătate presupun situații de urgență medicală”, astfel că „pentru copiii cu vârste 0 -1 an, dosarul necesar pentru accesul la tratament în străinătate se poate întocmi  imediat după diagnosticarea afecțiunii într-o unitate sanitară din cadrul unui centru universitar, fără a mai fi necesară parcurgerea tuturor etapelor prevăzute  pentru pacienții din alte categorii de vârstă”, conform noului Ordin de ministru aprobat de Sorina Pintea.

De asemenea, dacă un tratament medical se poate face numai într-o clinică anume din străinătate, Comisia Ministerului Sănătății poate aproba efectuarea tratamentului în străinătate în baza unei singure oferte de tratament a unei clinici  din străinătate, aleasă de comisia teritorială, nemaifiind nevoie de trei recomandări de clinici, cum era în trecut. Astfel, timpul de întocmire și aprobare a dosarelor pentru accesul la tratament în străinătate va fi mai scurt.

În plus, mai scrie în actul normativ, dacă se cere apoi efectuarea tratamentului la o altă clinică recomandată de către comisia de specialitate, se va putea face tratament la acea altă clinică, cu condiția să se asigure din fonduri proprii diferența de cost față de oferta transmisă de către clinica pentru care s-a primit aprobarea (atât pentru tratament, cât și pentru transport).

 

În cazuri excepţionale, impuse de natura şi gravitatea bolii, precum şi pentru bolnavii minori, comisiile de specialitate teritoriale pot recomanda ca  pacienții cu vârsta cuprinsp între 0 și 18 ani să se deplaseze în străinătate cu însoţitor, iar costurile de deplasare și cazare  vor fi decontate de către direcția de sănătate publică.

A fost necesară simplificarea procedurilor de acces la tratamente în străinatate și adaptarea lor la cerințele de azi. Sunt adepta regulilor clare în sistem, dar formalitățile erau extrem de greoaie și întârziau mult obținerea aprobării pentru pacienții care au nevoie urgentă de  servicii medicale și pentru care afecțiunile nu stau pe loc în așteptarea unor aprobări”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Regulamentul european prevede că serviciile medicale la care asigurații români au dreptul în baza formularului european S2/E112 sunt cele care se regăsesc în pachetul de servicii medicale de bază decontate din FNUASS.

Serviciile medicale care se acordă în baza Cardului European de asigurări sociale de sănătate și a celorlalte formulare europene sunt cele prevazute în legislația statului membru în care se solicită serviciul.

 


Adaugati un comentariu


 

*