Programul de tromboliză intravenoasă, extins la nivel național

12 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății anunță că proiectul de Ordin prin care se va extinde la nivel național programul de tromboliză intravenoasă este în dezbatere publică.

 

Întrucât tromboliza intravenoasă în accidentul vascular cerebral acut ischemic permite pacientului tratat la timp remisia completă a deficitului neurologic, fără sechele, Ministerul Sănătății a anunțat, astăzi, printr-un comunicat, că programul prin care se realizează această intervenție se va extinde la nivel național. Plecând de la faptul că programul pilot al acțiunilor prioritare pentru tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut, derulat în 10 spitale din Romania începand cu anul 2015, s-a dovedit eficient, ministrul Sorina Pintea consideră că este timpul ca acest program să fie extins la nivel național. Programul și-a dovedit eficiența, mulți pacienți care au beneficiat tratament intervențional în caz de AVC fiind recuperați. Din această cauză, împreună cu specialiștii am decis extinderea acestuia la nivel național. Tratamentul acut farmacologic și intervențional reprezintă principalul mijloc de reducere a dizabilitatii importante asociate accidentului vascular celebral (AVC)”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

 

Sorina Pintea

Ministrul Pintea spune că, în acest an, un grup de lucru extins, format din reprezentanții comisiilor de specialitate neurologie și medicină de urgență din Ministerul Sănătătții, a analizat rezultatele și a evaluat oportunitatea extinderii acțiunii prioritare în tratamentul accidentului intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut la nivelul întregii țări.

Astfel, în prima lună a anului 2019 se va încheia evaluarea a 38 de spitale județene din țară, în vederea extinderii listei unităților medicale care vor putea derula programul acțiunii prioritare în tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut. Se intenționează ca în fiecare județ să existe cel puțin o unitate medicală în care se va efectua această procedură.

Ministerul Sănătății lucrează deja la elaborarea unui protocol terapeutic standardizat pentru tratamentul accidentului vascular cerebral acut, care se bazeaza pe ghidurile în vigoare și conține informații utile pentru organizarea traseului pacientului suspect de AVC, precum și procedura de selecție a pacienților eligibili pentru tratament intervențional acut. „Prin aceste măsuri dorim să standardizam și să uniformizăm practica clinică la nivel național, pentru ca toți pacientii care sufera un accident vasculat cerebral să beneficieze de șanse egale indiferent de județul în care se află, a mai spus Pintea.

 

Ministrul Sănătății subliniază că, prin aceste măsuri, dar și prin educarea publicului pentru a recunoaște rapid semnele unui AVC, cât și antrenarea echipajelor de intervenție pentru gestionarea eficientă a pacientului cu AVC în fereastra de tromboliză, rata pacienților care vor beneficia de tratament intervențional va crește, iar numărul sechelelor va fi redus considerabil.

Tromboliza intravenoasă este o metodă terapeutică netraumatizantă, ce constă în injectarea intravenoasă a unei substanțe trombolitice care dizolva cheagul de sânge ce blochează circulația, iar țesutul cerebral parțial ischemiat nu se mai necrozează, astfel încât deficitul neurologic se poate remite complet. Condiția esențială este ca procedura să fie aplicată în primele 4-5 ore de la producerea atacului cerebral, în așa-numita „fereastră terapeutică”.

Trebuie știut că, deși cei mai mulți pacienti cu accident vascular cerebral (AVC) supraviețuiesc, această patologie este prima cauză medicală de handicap motor sau demență.

 

Medicii specialiști atrag atenția asupra faptului că este esențial ca populația să știe că, la apariția primelor simptome neurologice, trebuie să solicite imediat o ambulanță și să se prezinte într-un serviciu de urgență. De asemenea, este foarte important ca pacienții să-și noteze cu foarte mare precizie ora la care au apărut primele simptome neurologice: tulburări motorii și senzitive, de obicei sub forma unei hemiplegii sau hemipareze (paralizie a unei jumătăți a corpului); tulburări de vorbire – de exprimare sau de înțelegere; tulburări de deglutiție (înghițire), schimbarea bruscă a vocii; tulburări de echilibru sau în coordonarea mișcărilor; diplopie (vedere dublă) instalată brusc; turburări de vedere cu pierderea bruscă a vederii la un ochi; asimetria bruscă a feței.

Accidentul vascular cerebral ischemic reprezintă aproximativ 75% dintre atacurile cerebrale și este cauzat, de obicei, de ocluzia (astuparea) unui vas de sânge, cu oprirea consecutivă a debitului sangvin și, în consecință, a aportului de oxigen și glucoză în zona cerebrală irigată de vasul respectiv, ducând în final la pierderea țesutului cerebral și la sechele pe viață.

Proiectul de ordin privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut se află în dezbatere publică pe pagina de web a Ministerului Sănătății www.ms.ro, secțiunea Transparență Decizională, anunță Ministerul Sănătății.

 


Adaugati un comentariu


 

*