Programul de screening auditiv, extins în toate județele

13 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Începând din 24 octombrie, 188 de unități medicale aflate în subordinea autorităților locale vor primi echipamentele pentru implementarea acestui program, anunță Ministerul Sănătății.

 

Programul de screening auditiv a fost extins și în spitalele din subordinea autorităților locale, anunță Ministerul Sănătății (MS), printr-un comunicat de presă. În document se menționează că Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a semnat vineri, Ordinul pentru aprobarea listei spitalelor publice din rețeaua autorităților administrației publice locale cărora Ministerul Sănătății le alocă foduri pentru achiziționarea de aparatură medicală utilizată pentru screeningul auditiv, iar începând cu data de de 24 octombrie va fi demarată distribuirea echipamentelor în 188 de unități sanitare care vor implementa programul de screening auditiv.

Din banii pe care i-am obținut la rectificare am extins programul de screening auditiv deja existent în 17 spitale, astfel încât în fiecare județ să se realizeze screeningul auditiv”, a declarat ministrul Sorina Pintea, citat în comunicatul amintit, subliniind că „este deosebit de important pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului ca surditatea să fie depistată cât mai devreme pentru a asigura în timp util tratamentul adecvat”. Inițial, Pintea a anunțat că lista cuprinde 40 de spitale, dar în comunicatul de presă sunt menționate 188 de unități medicale, iar lista nu a fost publicată pe portalul MS. Cert este că fiecare județ va avea cel puțin o maternitate în care bebelușii vor beneficia de screening și de tratament adecvat.

Specialiștii spun că screeningul auzului la nou născuți este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viață și se poate interveni pentru corecția acesteia, prin implant cohlear unilateral sau bilateral, simultan sau secvențial, în funcție de ceea ce stabilesc medicii specialisti, potrivit specificului fiecarui pacient.

 

Programul național de screening auditiv este cerut de multă vreme, de medici și organizațiile care reprezintă pacienții cu astfel de probleme, iar în 2016 a fost pus la punct și aprobat de Guvernul Cioloș, în mandatul ministrului Vlad Voiculescu. La momentul preluării ștafetei de către Florian Bodog, procedurile de punere în aplicare erau elaborate și duseseră demarate procedurile de achiziție centralizată a 335 de echipamente de screening auditiv, care ar fi urmat să ajungă în spitalele din țară. Mai trebuia doar acordul noului ministru, care însă a lăsat documentele să zacă prin vreun sertar, fără vreo explicație, deși CNAS a anunțat că dacă se finalizează programul, are bani pentru a-l susține.

Între timp, în câteva spitale clinice din subordinea Ministerului Sănătății au fost dotate cu echipamente de ONG-uri și au efectuat screening auditiv și implant cohlear, dar în celelalte unități medicale nu a existat posibilitatea să se intervină pentru a corecta această deficiență.

Medicii neonatologi, pediatrii și ORL-iștii, dar mai ales părinții ai căror copii ar putea fi salvați de surditate prin screeningul realizat imediat după naștere, cât și ONG-urile în domeniu se așteaptă ca, măcar de data aceasta, să meargă lucrurile în linie dreaptă, iar programul să devină funcțional.

Prin programul de screening al MS, copiii născuți în maternitățile de stat din România vor beneficia încă din prima lună de viață de un control auditiv gratuit, realizat cu aparatură medicală modernă.

 


Adaugati un comentariu


 

*