Programului National de Screening Auditiv, blocat in sertarele Ministerului Sanatatii

24 februarie 2017 | 0 comentarii |

Cu ocazia Zilei Internationala a Implantului Cohlear, mai multi medici si organizatii reclama faptul ca nou-nascutii nu beneficiaza de screening auditiv in maternitati, desi un prgram in acest sens a fost pus la punct inca de anul trecut.

 

screening neonatal maternitateLa inceputul lunii decembrie a anului trecut, fosta echipa de la Ministerul Sanatatii, coordonata de ministrul de atunci, Vlad Voiculescu, anunta ca a fost pus la punct Programul National de Screening Auditiv, de care ar fi urmat sa beneficieze toti copiii nascuti in unitatile medicale din Romania. Oportunitatea si necesitatea screeningului auditiv neonatal a fost confirmata atunci de numerosi medici specialisti si de organizatii non-guvernamentale, programul urmand a fi demarat efectiv incepand din acest an. Echipa de la Ministerul Sanatati pusese la punct toate detaliile, iar continuarea programului a fost incredintata noii conduceri instalate la minister, dupa alegerile din decembrie.

Din acel moment, despre Programul National de Screening Auditiv nu s-a mai „auzit” nimic, singura certitudine fiind aceea ca nu a fost pus aplicare pana acum si nici nu sunt semne ca noua conducere a ministerului ar fi dispusa sa continue acest demers. Parintii si asociatiile de pacienti reclama faptul ca programul zace uitat in vreun sertar de la Ministerul Sanatatii, asteptand doar o semnatura din partea ministrului Florian Bodog, semnatura care intarzie sa vina.

 

Florian Bodog

Florian Bodog

La momentul predarii stafetei, echipa fostului ministru elaborase procedurile de punere in aplicare si demarase achizitia centralizata a celor 335 de echipamente de screening auditiv care ar fi urmat sa ajunga in spitalele din tara. Pentru continuarea demersului este insa nevoie de acordul noului ministru, care nu si-a pus inca semnatura pe documentele necesare si nici nu a dat vreo explicatie in acest sens, pomenind insa de cate ori a avut ocazia de „greaua mostenire” lasata de predecesorul sau.

Astfel, la momentul actual, proiectul este blocat, iar copiii care vin pe lume cu deficiente auditive pierd sansa de a fi depistati la timp, astfel incat sa poata fi luate masurile necesare pentru ca aceasta deficienta sa nu le afecteze dezvoltarea normala. Depistati la timp, acesti copii pot beneficia de interventii de implant cohlear efectuate in primele luni de viata, iar dezvoltarea lor ulterioara nu va avea de suferit  si nu va exista riscul ca acestia sa aiba deficiente de vorbire din cauza hipoacuziei.

 

implant cohlearUn semnal de alrama in acest sens a fost tras, zilele acestea, in pragul Zilei Internationale a Implantului Cohlear, care va fi marcata maine, 25 februarie. Asociatiile de parinti ai copiilor cu implant cohlear si reprezentantii centrelor specializate in aceasta interventie se vor intalni maine, la Bucuresti, in cadrul unui eveniment dedicat acestei zile, ocazie cu care se va face si un nou apel catre autoritati pentru deblocarea programului de screening auditiv neonatal.

Toni Bogdan, presedintele asociatiei Asculta Viata, ce reprezinta aproximativ 200 de persoane cu implant cohlear, a declarat ca „in Romania screening-ul auditiv neonatal nu se realizeaza. Din aceasta cauza avem copii implantati la varste trecute de varsta optima pentru implantare. Este pacat ca banii sa nu fie investiti la timp si cu rezultate maxime, ci cu intarziere, creand greutati copiilor pentru tot restul vietii lor. Un alt aspect extrem de important este acela ca in societatea actuala statul nu sustine cu nimic intretinerea implantului cohlear si a procesorului in sine, costurile pentru aceasta solutie implantabila sunt considerabile, iar familiile nu isi permit intretinerea lui, ajungandu-se la situatia in care acest implant nu poate fi folosit. De asemenea, procesorul de sunet al implantului nu se afla pe listele de proteze din cadrul Casei de Sanatate, si in consecinta nu este decontat de catre stat”.

 

Dr. Alexandra Neagu

Dr. Alexandra Neagu

Un semnal de alarma il trag si medicii specialisti, care cer deblocarea licitatiilor pentru achizitionarea celor 335 de aparate de screening auditiv, astfel incat programul sa poata fi pus in aplicare cat mai curand. Medicul cu competente in audiologie Alexandra Neagu, din cadrul spitalului de copii Marie Curie, spune ca „in Romania sunt din ce in ce mai multi copii implantati, copii cu surditati profunde si care au o nevoie uriasa de acest implant cohlear. Anii trecuti, se realizau in medie aproximativ 100 de implanturi pe an, de anul trecut numarul acestora a crescut pana la o medie de 200 de implanturi. Acest lucru ne bucura foarte mult. Pe aceasta cale, dorim sa atragem insa atentia autoritatilor cu privire la deblocarea procesului de licitatie inceput de Ministerul Sanatatii la sfarsitul anului trecut, pentru achizitionarea de aparatura de testare a auzului la nou-nascuti. Este imperios necesar sa ii putem diagnostica timpuriu pe acesti micuti, pentru ca altfel acestia risca sa nu isi poata dezvolta limbajul. Este foarte bine ca tehnologia sa ajunga la cat mai multi copii, insa foarte important este sa ajunga cat se poate de devreme, ideal fiind ca implantul sa se realizeze inaintea varstei de 12 luni. Si doar cu un screening auditiv pentru nou-nascuti putem realiza acest lucru”.

 


Adaugati un comentariu


 

*