Sistemul sanitar, pe un butoi cu pulbere. SANITAS ameninta cu GREVA GENERALA

16 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Sindicalistii Federatiei Sanitas anunta ca vor intra in greva generala in data de 31 octombrie, daca autoritatile nu vor gasi, pana atunci, o solutie cu privire la Legea salarizarii unitare.

 

negocieri sanitas - MS-MMSistemul sanitar sta pe un butoi cu pulbere. Medicii sunt in continuare nemultumiti de felul in care autoritatile au inteles sa rezolve problema garzilor suplimentare, iar Sanitas ameninta cu greva generala.

La sedinta Consiliului National largit al Sanitas, la care au fost prezenti si reprezentantii unitatilor din asistenta sociala din 20 de  judete, sindicalistii le-au cerut ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, si cu celui al Muncii, Dragos Paslaru, sa gaseasca solutii la inechitatile create de OUG 20 si 43/2016. Solicitarile Federatiei Sanitas vis-a-vis de acestea se refera la introducerea tuturor categoriilor de salariati omise – personalul TESA, salariatii din DSP-uri, cei din medicina scolara si crese, angajatii din asistenta sociala, corectarea grilelor de salarizare, aducerea sporurilor la nivelul anului 2016, etc.

Cu acelasi prilej, au fost dezbatute toate problemele semnalate de colegii din asistenta sociala si au fost aduse la cunostinta directa a ministrilor. Acestia au recunoscut ca exista inechitati si au spus ca sunt constienti de intreaga gama de probleme semnalate. Garantandu-le celor prezenti la discutii ca intreaga lor activitate este dedicata rezolvarii acestor probleme si construirii unor sisteme corecte si echitabile, cei doi ministri au invocat, insa, timpul scurt si constrangerile bugetare care nu le permit sa faca promisiuni ferme.

 

Ministrii Vlad Voiculescu si Dragos Pislaru

Ministrii Vlad Voiculescu si Dragos Pislaru

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat dupa intalnirea cu Sanitas, ca prioritate in ceea ce priveste salariile, vor avea categoriile sociale care nu au beneficiat de ordonantele 20 si 43 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016.

Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, spune ca pentru corectarea inechitatilor salariale din sistemul de sanatate, efortul bugetar lunar ar fi de sase milioane lei, pentru TESA, personalul administrativ si crese”. In discutie sunt 23.000 de persoane, 1.800 de functionari publici din Directiile de Sanatate Publica, angajatii din asistenta sociala si din gradinite. „Rezolvarea de urgenta a deficitelor majore dintre spitalele clinice si cele neclinice si a problemelor din randul asistentilor medicali, intre cei cu studii superioare si absolventii de scoala postliceala, precum si cresterea venturilor pentru angajatii din asistenta sociala, sunt realitati care nu mai pot fi ignorate”, a mai spus Sepi.

Intrebat daca poate da un termen pentru rezolvarea acestor probleme, Vlad Voiculescu a raspuns ca nu s-a agreat un calendar pentru urmatoarele zile, dar cu siguranta „vom avea discutii in perioada care ne-a mai ramas la dispozitie”.

 

ministrul Muncii, Dragos Pislaru, discutand cu sindicalistii02Cei doi ministri s-au aratat insa deschisi continuarii dialogului cu reprezentatii Sanitas si cu celelalte confederatii sindicale, in vederea gasirii unor solutii pentru problemele semnalate de sindicate, si ca isi vor respecta promisiunile asumate.

Din punct de vedere al salarizarii, oricate ordonante am da, atata timp cat nu ne gandim in mod unitar la partea de salarizare, totdeauna vor ramane imperfectiuni. De aceea, este foarte important ca am lansat o invitatie pentru confederatii saptamana viitoare. Aceasta va fi o prima consultare pe partea de principii, care a fost deja agreata de Guvern. Chiar dorim sa avem o anumita finalitate cu aceasta parte a salarizarii (unitara — n. r.)”, a precizat Dragos Pislaru, ministrul Muncii.

Vlad Voiculescu si Dragos Pislaru au explicat ca rezolvarea problemelor din sistemul de salarizare nu este posibila decat prin aprobarea unei Legi unitare de salarizare, la care Ministerul Muncii lucreaza, deja, cu toti partenerii sociali.

 

negocieri sanitas - guvernPresedintele SANITAS, Leoonard Barascu, a declarat, insa, dupa sedinta Consiliului National,  ca „avand in vedere desfasurarea evenimentelor si faptul ca membri nostri au obosit asteptand, Consiliul National SANITAS a hotarat un program de actiuni revendicative, iar daca solicitarile nu ne vor fi solutionate pana la 31 octombrie, vom declansa greva generala”.

Astfel, sindicalistii au decis ca incepand cu data de 19 septembrie 2016, toate organizatiile SANITAS vor incepe strangerea de semnaturi pentru declansarea conflictelor de munca, iar incepand cu 20 septembrie, in fiecare zi de marti se va picheta cate o institutie a statului, in cadrul actiunii numite „Martea SANITAS”. Presedintele Sanitas, Leonard Barascu a precizat ca pe 20 septembrie va fi un pichet la sediul Ministerului Muncii, pe 27 septembrie la Ministerul Finantelor, pe 4 octombrie la Ministerul Sanatatii, la fiecare actiune de protest urmand sa vina aproximativ 200.000 de oameni.

In data de 12 octombrie se va desfasura greva de tip japonez cu purtarea de banderole, in toate unitatile sanitare si de asistenta sociala, iar pe 19 octombrie a fost programata o greva de avertisment, cu incetarea activitatii timp de 2 ore, in intervalul orar 8.00 – 10.00.

Daca pana la 31 octombrie nu se ajunge la o intelegere cu Guvernul, intregul sistem sanitar va intra in greva generala.

 

Sindicalistii, pregatiti de greva generala

Sindicalistii, pregatiti de greva generala

Membrii Sanitas Buzau spun ca sunt, deja, pregatiti de greva. Luminita Turcu, liderul Sanitas Buzau spune ca semnalele primite de la colegi, dupa anuntul federatiei ca se va trece la proteste, sunt pozitive. Nemultumirile Sanitas sunt cauzate in special de ignorarea solicitarilor noastre cu privire la drepturile salariale ale mai multor categorii profesionale precum TESA, asistenti sociali, cresa, DSP, care nu au fost cuprinse in Ordonanta 20 si nici in Ordonanta 43, care trebuia sa aduca o serie de completari in acest sens. Din 20 septembrie incepem sa strangem semnturi, atat de la membrii de sindicat cat si de la nemembrii care vor dori sa sustina actiunile noastre. Sunt sigura ca ne va sustine si Sindicatul Medicilor, asa cum si noi am sustinut si sustinem actiunile si revendicarile lor, pentru ca oricum, avem revendicari unitare, a spus Luminita Turcu, mentionad ca daca se va ajunge la greva generala, pacientii nu trebuie sa intre in panica, pentru ca se vor asigura urgentele medicale si o treime din capacitatea de munca din spital.

Ordonanta 20/2016 se refera la salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Ordonanta de Urgenta 43/2016 modifica si completeaza OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare, pentru modificarea si completarea unor acte normative si pentru aplicarea unitara a dispozitiilor legale.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*