Romania marcheaza pentru prima data Luna Internationala Alzheimer

16 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Biblioteca Academiei Romane gazduieste, astazi, o serie de manifestari la care participa specialisti din psihiatrie, geriatrie, medicina de familie, psihologie si personalitati marcante ale vietii medicale, alaturi de pacienti si familiile acestora.

 

alzheimer (1)Pentru al cincilea an la consecutiv, luna septembrie este declarata, la nivel global, Luna Internationala Alzheimer. Printr-o ampla campanie se doreste sa se atraga atentia asupra acestei maladii si mai ales sa se inlature stigmatul cu care sunt impovarati, de multe ori, cei care sufera de aceasta boala. Alegerea s-a oprit asupra lunii septembrie, intrucat pe data de 21 a acestei luni este marcata Ziua Internationala Alzheimer. Considerandu-se insa ca o singura zi nu este suficienta pentru o campanie atat de ampla, activitatile desfasurate cu aceasta ocazie au fost extinse pe parcursul intregii luni.

Anul acesta, Romania marcheaza pentru prima data, in cei cinci ani, Luna Internationala Alzheimer, in cadrul unui eveniment in cadrul caruia se desfasoara mai multe manifestari, organizate de Societatea Romana Alzheimer. La acestea sunt asteptati aproximativ 100 de participanti, atat din randul pacientilor care sufera de aceasta boala si al familiilor acestora, cat si specialisti in medicina, implicati in tratarea acestei maladii.

 

alzheimer (3)Evenimentul are loc astazi, in intervalul 10.00 – 18.00, la Biblioteca Academiei Romane si va consta intr-un atelier de terapie ocupationala, organizat de Centrul de Psihologie Creativa, o proiectie de filme documentare ilustrative pentru problematica de diagnostic si de ingrijire a dementelor, o conferinta despre educatie pentru diagnostic si ingrijire si un workshop de arhitectura adaptata nevoilor persoanelor cu dementa.

Intr-un comunicat remis de organizatori se arata ca „desi la fiecare 3 secunde, o persoana este diagnostica cu dementa, maladia Alzheimer reprezinta un subiect inca sensibil si insuficient inteles si promovat, fata de care atitudinea populatiei este esentiala. Tocmai de aceea, Luna Internationala Alzheimer, septembrie, este marcata sub sloganul Remember Me! si reprezinta o constientizare a impactului pe care maladia Alzheimer il are asupra noastra, a tuturor, si care va afecta din ce in ce mai multe persoane odata cu trecerea timpului”.

 

alzheimer (2)In cadrul discutiilor ce vor fi purtate la Biblioteca Academiei, vor fi abordate subiecte legate de  semnele bolii Alzheimer, de preventie, de factorii de risc, sau de necesitatea unui plan national impotriva acestei afectiuni.

Maladia Alzheimer a fost identificata, pentru prima data, in 1906, de medicul german Alois Alzheimer. Este vorba despre o  maladie neurodegenerativa, care afecteaza celulele creierului si ale coloanei vertebrale, ceea ce cauzeaza un proces de deteriorare progresiva a functiilor cognitive. Sunt afectate iremediabil atentia, perceptia, memoria, iar pana la acest moment nu a fost identificata posibilitatea unei vindecari, boala fiind progresiva si ireversibila. O persoana afectata de boala Alzheimer traieste in medie 8-10 ani de la aparitia primelor simptome, daca nu intervin alte cauze intercurente de moarte.

Afectiune specifica persoanelor ajunse la varsta senectutii, maladia Alzheimer afecteaza in prezent circa 300.000 de pacienti din Romania, suferinta acestora fiind amplificata de lipsa unei strategii concrete de suport, care sa le poata permite sa aiba in continuare o viata normala, invatandu-i totodata pe cei din familie cum sa aiba grija de ei.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*