47 de milioane de oameni, loviti de Alzheimer

21 septembrie 2015 | 0 comentarii |

La fiecare 4 secunde, in lume, un nou pacient este diagnosticat cu aceasta maladie. In Romania, boala continua sa fie diagnosticata tardiv, iar numarul real al bolnavilor este de aproape opt ori mai mare decat al celor inregistrati oficial.

 

AlzheimerAstazi, pentru al 21-lea an consecutiv, este marcata in toata lumea Ziua Internationala pentru Combaterea Maladiei Alzheimer, eveniment initiat in 1994 de Federatia Internationala pentru Alzheimer. De atunci, in fiecare an, pe 21 septembrie, se desfasoara in intreaga lume campanii pentru a ridica gradul de constientizare si informare, urmarind cunoasterea cat mai exacta a bolii si mai ales a primelor semne ale acesteia.

Pentru ca statisticile la nivel mondial sunt din ce in ce mai ingrijoratoare, de aceasta data, campaniile se desfasoara pe intreg parcursul lunii septembrie, dorindu-se totodata lansarea unui semnal de alarma catre autoritatile sanitare competente din toate tarile lumii, cu privire la aceasta maladie. In 77 de tari, printre care si Romania, au loc zilele acestea conferinte, cursuri de informare, actiuni caritabile, intalniri publice si alte activitati desfasurate de catre organizatii guvernamentale sau non-guvernamentale, institutii si asociatii axate pe aceasta problema de sanatate publica.

Unul dintre scopurile principale este convingerea responsabililor din domeniul Sanatatii ca maldia Alzheimer trebuie sa devina o prioritate nationala si internationala de sanatate publica.

 

boala-alzheimer-diagnosticata-la-oftalmolog-18467352Anul acesta, principalele argumente se bazeaza pe datele continute in cel mai recent Raport Mondial Alzheimer, dat publicitatii la finele lunii august. Conform documentului, la nivel mondial, numarul celor care sufera de alzhaimer sau de o alta forma de dementa a ajuns la 46,8 milioane de persoane, iar tendinta este ca acest numar sa se dubleze aproape la fiecare 20 de ani. Astfel, in 2030 se estimeaza ca numarul bolnavilor va ajunge la  74,7 milioane de persoane, iar in 2050, la 131,5 milioane. Aceste noi estimari sunt cu 12-13 la suta mai mari decat cele efectuate si prezentate in raportul din 2009. Un nou caz de dementa la nivel mondial este inregistrat la fiecare patru secunde, iar raportul pune accentul si pe modul de abordare al boli si pe informare, pentru a constientiza faptul ca boala Alzheimer si alte forme de dementa trebuie sa devina o prioritate nationala si internationala de sanatate publica.

 

alzheimerStatisticile mai indica faptul ca 58 la suta din totalul cazurilor de dementa inregistrate la nivel mondial sunt in tarile cu venituri mici sau medii, din aceasta ultima categorie facand parte si Romania. Stiut fiind faptul ca sistemul de Sanatate schiopateaza la toate capitolele, tara noastra are o serie de probleme legate si de acest aspect, cele mai grave fiind diagnosticarea tardiva, serviciile inadecvate destinate celor cu aceasta boala si slaba calitate a ingrijirii.

Astfel, conform datelor actuale, se estimeaza ca in Romania exista aproximativ 275.000 de persoane care sufera de Alzheimer, insa numai 35.000 dintre acestea sunt diagnosticate. In cele mai multe cazuri, diagnosticarea se face foarte tarziu, dupa ce boala a evoluat, iar starea de sanatate a pacientului este ireversibila. In ceea ce priveste serviciile, bolnavii nu beneficiaza de centre de zi, familiile si ingrijitorii nu au parte de sprijin social, serviciile de ingrijire la domiciliu sunt inflexibile, iar personalul calificat pentru a acorda ingrijiri la domiciliu este insuficient fata de nevoile reale.

 

alzheimer dementaSocietatea Romana pentru Alzheimer reclama, de asemenea slaba pregatire a specialistilor, lipsa serviciilor de ingrijiri paliative si mai ales dezinteresul autoritatilor pentru nevoile de baza ale persoanelor cu dementa.

Esential, in cazul acestor pacienti, este ca boala sa fie depistata cat mai timpuriu, astfel ca prin tratament sa se poate evita ajungerea la stadiile avansate, cand nu se mai poate face nimic, afectiunile din acest spectru fiind ireversibile. Din pacate, cei mai multi dintre pacientii diagnosticati cu o forma de dementa ajung la medic prea tarziu, intrucat evita sa mearga la un consult atunci cand incep sa se manifeste primele semne ale bolii fapt ce nu le poate fi imputat in mare masura lor, cat apartinatorilor, care nu dau importanta cuvenita atunci cand constata ca incep sa se manifeste aceste semne.

Aceasta maladie neurodegenerativa afecteaza celulele creierului si ale coloanei vertebrale si  cauzeaza un proces de deteriorare progresiva a functiilor cognitive  precum atentia, perceptia, sau memoria. O persoana afectata de boala Alzheimer traieste in medie 8-10 ani de la aparitia primelor simptome, daca nu intervin alte cauze care sa duca la deces.

 


Adaugati un comentariu


 

*