Medici, farmacisti si functionari CNAS, suspectati de o frauda de noua milioane de lei
Procurorii DIICOT sustin ca acestia au decontat rtete fictive pentru medicamente scumpe, chiar si dupa introducerea cardului de sanatate, folosindu-se de datele unor copii cu handicap, aflati in centre de plasament.
Procurorii DIICOT sunt, din nou, pe urmele unei retele care se ocupa de fraudarea Fondului unic al asigurarilor de sanatate (FUNAS), prin intocmirea de retete fictive care erau apoi decontate. De aceasta data se vorbeste despre o frauda care se ridica la noua milioane de lei.
Gruparea vizata de procurori numara 25 de membri, intre care mai multi medici de familie si medici specialisti precum si farmacisti si angajati ai farmaciilor din lantul farmaceutic Ahmeya Pharm SRL, suspectati ca au fraudat fondul asigurarilor de sanatate, cu complicitatea unor angajati ai caselor de sanatate, in perioada 2011-2015, folosindu-se chiar si de copii cu handicap aflati in centrele de plasament, pe numele carora au emis retete fictive, decontate apoi de CNAS.
In acest caz au fost efectuate, in aceasta dimineata, 59 de perchezitii in Bucuresti, Constanta, Braila si Vrancea, vizate fiind puncte de lucru ale lantului farmeceutic, cabinetele medicilor implicati, precum si domiciliile unor dintre membrii retelei. Vizati au fost in primul rand, administratorul Ahmeya Pharm, Liliana Sgarcitu si mai multi medici suspectati ca au intocmit retete fictive pe baza carora aceasta a decontat ilegal medicamente scumpe.
Societatea Anmeya Pharm a fost infiintata in anul 2009 de braileanul Titi Sgarcitu, cunoscut in oras ca se ocupa cu camataria, care intre timp a ajuns la inchisoare pentru comiterea unei fapte cu violenta. Acesta se afla in prezent incarcerat la Penitenciarul Focsani, iar in lipsa lui, administrarea firmei a fost preluata de sotia sa, Liliana Sgarcitu, iar faptele la care fac referire procurorii DIICOT s-ar fi petrecut incepand din 2011, pana in prezent.
Conform unui comunicat remis in aceasta dimineata de catre anchetatori, prin intermediul acestei societati si cu complicitatea unor medici si functionari din cadrul CNAS au fost decontate, in mod repetat, retete fictive eliberate pentru medicamente scumpe, folosite in tratamentul bolilor incurabile. Medicii implicati in retea intocmeau aceste documente care ajungeau apoi la farmaciile Ahmeya Pharm, unde toti farmacistii si ceilalti angajati aveau cunostinta despre aceasta practica. Acestia pretindeau ca au vandut medicamentele pe baza retetelor respective, pe care le inaintau apoi la CNAS, pentru a fi decontate. Bucurandu-se si de colaborarea unor functionari de aici, decontarea se facea fara mari probleme si asa a fost posibil ca in decurs de aproape 4 ani, fondul asigurarilor de sanatate sa fie fraudat cu noua milioane de lei.
Nici introducerea cardului de sanatate, instrument menit sa impiedice tocmai acest gen de fraude, nu i-a descurajat pe membrii retelei. Procurorii sustin ca acestia au gasit rapid o modalitate pentru a „fenta” mai departe sistemul. Pentru ca retetele fictive pe care le intocmeau nu mai puteau fi validate intrucat, neexistand pacientii pe numele carora erau intocmite, nu existau nici cardurile de sanatate, membrii retelei s-au gandit sa se foloseasca de datele unor copii cu handicap, internati in cateva centre de plasament. Fiind minori, acestia nu aveau nevoie de carduri de sanatate, asa ca membrii retelei s-au folosit de datele lor personale, pe baza carora au intocmit noi retete pentru tratamente costisitoare, care apoi au fost decontate, fiind validate de sistemul informatic, pe baza datelor reale ale pacientilor. Bineinteles ca medicamentele din retete nu au fost eliberate niciodata si nu au ajuns la copiii batuti de soarta pe numele carora fusesera prescrise.
Frauda a iesit la iveala cu ocazia unui control efectuat recent la CJAS Braila, judet in care reteaua a luat fiinta si in care activitatea acesteia era cea mai intensa. Au fost constatate astfel numeroase nereguli, iar pe fir au intrat si anchetatorii de la DIICOT care au stabilit ca Liliana Sgircitu ar fi fost sprijinita de medicii specialisti oncologi Cosmin Boldeanu (sef Sectie Oncologie) si Daniela Vasile si de medicii de familie Paul Cretu si Sorica Vasile care au eliberat prescriptii medicale fictive, decontate ulterior de Casa de Asigurari de Sanatate Braila, prin SC Ahmeya Pharm, cu sprijinul unor angajati ai institutiei. Cele mai grave acuzatii i se aduc Mihaelei Vranceanu, director adjunct al CJAS, acuzata, printre altele, de constituirea unui grup infractional organizat si de abuz in serviciu.
Liliana Sgircitu ar fi dezvoltat si in judetul Constanta un mecanism similar de fraudare a asigurarilor de santate, prin intermediul a doua puncte de lucru ale Ahmeya Pharm, deschise in aprilie 2013. Si in acest caz, ar fi beneficiat atat de complicitatea angajatilor, cat si a unor medici si a unor functionari din cadrul CJAS Constanta. Activitatea ar fi fost coordonata de Mirela Boboc, iar sub indrumarea Lilianei Sgircitu, aceasta cauta sa atraga in retea atat medici care sa asigure retetele fictive, cat si functionari de la Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale si de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta, pentru a facilita si accelera decontarea prescriptiilor.
Astfel, in activitatea infractionala ar fi fost atrasi medicii Eugenia Muja, Mihaela Irina Mataranga si Elena Dumea, care au emis in perioada iulie 2013 – februarie 2015 mai multe prescriptii despre care exista suspiciunea ca ar fi fictive, precum si Maria Banateanu, asistent in cadrul Sectiei Nefrologie a Spitalului Judetean de Urgenta Constanta, care trebuia sa faciliteze si sa intermedieze accesul la medicii dispusi sa emite retete fictive.
In total, procurorii ancheteaza 25 de persoane, suspectate de comiterea infractiunilor de inselaciune, evaziune fiscala, spalarea banilor, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, frauda informatica, fals informatic, abuz in serviciu, precum si de constituire a unui grup infractional organizat, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals in declaratii.
In lista de nume prezentate sunt (probabil) doar 2(DOI)medici de familie…
Ce aveti cu medicii de familie? De ce ii puneti pe primul loc in aceasta frauda?
CHIAR NU AVETI HABAR ca medicii de familie nu pot prescrie medicamente oncologice??