România așteaptă 1,3 milioane de doze de vaccin de la Astra Zeneca, până la sfârșitul lunii viitoare

3 februarie 2021 | 0 comentarii |

Până atunci, în această săptămână se va decide care sunt categoriile de persoane eligibile pentru a li se administra acest vaccin.

 

Andrei Baciu și Valeriu Gheorghita

Ultimul vaccina anti-Covid aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului urmează să ajungă în zilele următoare și în România. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a anunțat că până la sfârșitul lunii martie sunt așteptate 1,3 milioane de doze, care vor fi trimise de compania producătoare în mai multe tranșe. Este vorba de vaccinul produse de Astra Zeneca și Universitatea Oxford, care a primit vineri aprobare pentru utilizare în spațiul UE și a cărui distribuție către statele membre urmează să înceapă în zilele următoare.

În luna februarie, în țară ar urma să ajungă aproximativ 800.000 de doze din noul vaccin, în trei tranșe, urmând ca pe parcursul lunii viitoare să fie trimisă diferența de 500.000 de doze.

România va dona Republicii Moldova 200.000 de doze din acest vaccin, astfel încât să poată fi imunizați și românii de peste Prut aflați în catgorii de risc, dat fiind că aceasta nu este membră a Uniunii Europene, în consecință nu are acces la vaccinurile achiziționate de Comisia Europeană. Nu s-a stabilit însă când va fi făcută această donație, autoritățile precizând doar că este vorba de „viitorul apropiat”, cel mai probabil după ce vor fi primite primele tranșe și se va face o evaluare a situației la nivel național.

 

La rândul său, coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a precizat că până la sfârșitul acestei săptămâni urmează să se ia o decizie în privința persoanelor eligibile pentru a li se administra acest vaccin. Produsul nu a fost testat pe un eșantion semnificativ de subiecți peste 65 de ani, astfel că nu se cunosc date exacte despre eficacitatea sa în cazul acestei categorii care se încadrează în grupele de risc.

Recomandarea pentru utilizarea acestui tip de vaccin, conform rezumatului caracteristicilor produsului, este după vârsta de 18 ani. După cum ştim, datele de eficacitate sunt în jur de circa 60% şi se poate administra persoanelor de peste 18 ani în două doze, la un interval cuprins între 4 şi 12 săptămâni. În studiile clinice desfăşurate, care au stat la baza autorizării acestui tip de vaccin, majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani. Ca atare, rămâne să luăm în cursul acestei săptămâni o decizie, după ce vom primi un punct de vedere de la comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii şi, de asemenea, de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, care va fi intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul de la AstraZeneca în România”, a declarat acesta.

 

Odată cu recepționarea dozelor de la Astsra Zeneca se vor putea relua programările pe platforma on-line, în condițiile în care toate locurile disponibile în primul trimestru pentru imunizarea cu vaccinurile de la Pfizer/BioNTech și Moderna au fost ocupate. Pentru că nu se cunosc încă detalii despre livrările din trimestrul al doilea, autoritățile au decis sistarea programărilor până când stocul de vaccinuri disponibile va fi completat, iar acest lucru se va întâmpla odată cu primirea dozelor de la Astra Zeneca.

Vor deveni astfel disponibile noi locuri, iar ritmul de vaccinare va crește, fapt ce impune și deschiderea de noi centre de vaccinare în țară. Coordonatorul campaniei a anunțat că, din 15 februarie se vor deschide 180 de noi centre în care va fi administrat acest tip de vaccin. Cel mai probabil, printre acestea se va număra și centrul de pe bulevardul Nicolae Bălcescu din Buzău, despre care autoritățile locale au anunțat că este pregătit pentru a fi operaționalizat, iar din data de 8 februarie, buzoienii se vor putea programa pentru vaccinare aici. Până atunci, ar urma să fie stabilite categoriile eligibile și sunt șanse ca buzoienii care se încadrează să se poată programa pentru a primi acest vaccin. „În funcţie de decizia pe care o vom lua cu privire la persoanele eligibile pentru acest tip de vaccin, se vor deschide sesiuni de programare în aceste noi centre de vaccinare de la nivel naţional”, a mai precizat dr. Valeriu Gheorghiță.

 

Inițial, autoritățile anunțaseră că de la 1 februarie se începe și administrarea vaccinului produs Moderna, dar au revenit cu un anunț în care se precizează că astăzi are loc distribuția dozelor în teritoriu, fără a oferi și o explicație de ce acest lucru nu s-a întâmplat înainte de 1 februarie, cum se precizase inițial. Este vorba de 26.210 de doze de vaccin care ajung azi în centrele regionale, fiind trimise atât pe cale terestră cât și aeriană, de la centrul național de stocare înființat la Institutul Cantacuzino. La București rămân 9.790 de doze în timp ce 4.810 doze ajung la Brașov, 5.290 la Cluj, 4.360 la Constanța, 4.220 la Craiova, 5.210 la Iași și 2.320 la Timișoara.

Din centrele regionale, vaccinurile vor fi trimise la direcțiile de sănătate publică din județe, urmând ca abia apoi să fie administrate. Dat fiind faptul că acestea sunt destinate în mod special persoanelor reprogramate, este posibil ca administrarea lor să înceapă săptămâna viitoare, atunci când le vine rândul la vaccinare primelor persoane amânate, care erau programate inițial pe 29 ianuarie.

Acoperirea vaccinală a ajuns în România la 3,75%, peste media europeană, care este de 2,95%, ceea ce clasează țara noastră pe locul patru în Uniunea Europeană.

 


Adaugati un comentariu


 

*