Ordonanța cu banii pentru centrele de vaccinare anti-COVID se aprobă vineri. Premierul Florin Cîțu se vacinează sâmbătă

14 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Prim-ministrul a anunțat într-o conferință de presă că se va vaccina sâmbătă, în mod public, iar vineri va fi aprobată ordonanța prin care se stabilesc sumele ce vor fi decontate personalului medical vaccinator și criteriile de decontare a cheltuielilor din centrele de vaccinare.

 

Raed Arafat – vaccinat

Suplimentarea numărului de doze de vaccin anti-COVID, aprobarea Ordonanței de Urgență privind plata personalului vaccinator și decontarea cheltuielilor centrelor de vaccinare, creșterea salariului minim brut cu 3% și așteptarea motivării Curții Constituționale în privința majorării pensiilor cu 40%, sunt principalele subiecte despre care prim-ministrul Florin Câțu a vorbit într-o conferință de presă, miercuri, la finalul ședinței de Guvern.

După discuțiile pe care le-am avut în ședința de Guvern astăzi, am hotărât ca vineri să mai avem o ședință de Guvern. Încă nu știm ora exact, în funcție de cum vin avizele, dar avem câteva lucruri care trebuiesc clarificate în această săptămână. Este hotărârea de Guvern cu personalul esențial care trebuie vaccinat, și trebuie să vină până vineri, în etapa a II-a. Vorbim de Ordonanța de Urgență a Guvernului privind măsuri de recrutare sau plata personalului implicat în procesul de vaccinare. Este în proces de avizare și sper ca avizele să fie gata până vineri. Și bineînțeles, aprobarea limitelor pentru ministere, pentru a începe bugetarea pentru 2021. Sunt și acestea în curs de avizare. Sunt principalele lucruri pe care vreau să le aprobăm vineri. Va fi o ședință de Guvern, cred, online, vineri”, a declarat premierul Cîțu, în cadrul conferinței de presă.

 

Florin Cîțu

Referitor la creșterea salariului minim pe economie, prim-ministrul a precizat că acestava crește în 2021 cu 3%, așa cum v-am anunțat, peste rata inflației în 2020, deci și peste estimarea de rată de inflație în 2021, deci păstrând puterea de cumpărare a românilor”.

În ceea ce privește creșterea pensiilor cu 40%, în concordană cu decizia Curții Constituționale care a stabilit că legea referitoare la acest aspect este constituțională, Florin Cîţu a declarat că „România nu şi-a permis anul trecut, nu-şi permite nici în 2021 acest lucru. Dar legea merge în acest moment la promulgare. Preşedintele are două variante – reexaminare în Parlament sau să o promulge”, reamintind că în 2020 valoarea punctului de pensie a fost majorată cu 14%, ceea ce înseamnă un efort suplimentar anul acesta de nouă miliarde de lei.

Eforturile făcute anul trecut au fost foarte mari şi se văd şi anul acesta. Creşterile de anul trecut se susţin şi anul acesta, mai ales având în vedere că inflaţia a scăzut constant din 2019, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a crescut”, adaugă Cîţu. Judecătorii CCR au respins, miercuri, sesizarea Guvernului cu privire la legea pentru aprobarea rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, care prevăd, printre altele, majorarea cu 40% a punctului de pensie, a subliniat Cîțu.

 

Premierul a insistat însă, în conferința de presă, pe faptul că obiectivul Guvernului pe care-l conduce este ca toate etapele de vaccinare anti-COVID-19 să se deruleze conform plaificării, iar în luna septembrie „să avem 10,4 milioane de persoane vaccinate împotriva COVID-19, la nivel național”. El a menționat în acest context că marţi a fost aprobată transmiterea către Comisia Europeană a cererii ca România să beneficieze de încă opt milioane de doze de vaccin BioNTech/Pfizer din cele 200 de milioane negociate suplimentar la nivel european.

Este vorba, mai exact, de solicitarea a încă 8.055.394 de doze de vaccin, care se vor adăuga celor 12.780.080 milioane de doze produse de BioNTech /Pfizer şi contractate deja de România. Altfel spus, doze vitale care vor asigura imunizarea a 10.417.737 de persoane, care se pot întoarce la o viaţă normală.

În plus, faţă de vaccinurile BioNTech /Pfizer, mai avem cele 3.408.215 de doze produse de Moderna şi contractate deja de România. Fiecare persoană vaccinată înseamnă mai multe vieţi salvate şi un pas în plus câştigat împotriva COVID-19”, a spus Florin Cîţu, care a anunțat, totodată, că sâmbătă de va vaccina public, anti-COVID.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va face același lucru vineri, iar șeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat s-a vaccinat deja, tot public, la începutul acestei săptămâni. Recent, premierul a declarat că România va fi pregătită să vaccineze 150.000 de persoane pe zi, în 1.000 de centre de vaccinare.

În ceea ce privește cheltuielile necesare pentru amenajarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19, premierul a precizat că așteaptă informații de la Ministerul Sănătății, referitoare la criteriile standard care trebuie aplicate, și că speră ca Ordonanța de Urgență privind finanțarea centrelor de vaccinare anti-COVID-19 și bonusurile acordate personalului din centrele de vaccinare să fie gata până vineri. El a explicat că trebuie clarificat mecanismul de plată și că va fi foarte atent la criterii, în condițiile în care, în trecut, au fost situații „când nota de plată a fost supraevaluată”.

Este o ordonanță care este în procedură de avizare, v-am spus, și sper să fie gata până vineri. Trebuie clarificat clar mecanismul de plată. Cred că mergem într-o direcție, așa cum am folosit și până acum, prin Ministerul Sănătății, cu decontare de la bugetul de stat, dar aici eu vreau să fiu foarte atent la criterii. Pentru că au fost situații în trecut când nota de plată a fost supraevaluată. Vreau să mă asigur, să fie foarte clar că avem criterii clare prin care se definesc aceste cheltuieli care pot fi decontate prin Ministerul Sănătății de la bugetul de stat. Ne uităm la o soluție de a deconta aceste cheltuieli și din fonduri europene. Se pare că mergem și în direcția aceasta, să putem să găsim și acolo spațiu, dar în acest moment folosim ceea ce știm și ce am folosit și în 2020 – decontare prin Ministerul Sănătății, și apoi de la bugetul de stat”, a explicat Florin Cîțu.

 

Întrebat de jurnaliști dacă aprobarea OUG nu vine cam târziu, având în vedere că vineri începe etapa a II-a a campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, și că o serie de primari spuneau că ar dori să știe deja ce bani au la dispoziție pentru organizarea centrelor, Florin Cîțu a răspuns că „nu este târziu” și a ținut să menționeze că „săptămâna viitoare o să am o discuție cu Asociația Consiliilor Județene, Asociația Municipiilor, Asociația Orașelor, Asociația Comunelor și vom discuta despre bugetul pentru 2021. Nu este aceasta cea mai mare cheltuială pentru bugetul din 2021. Sunt alte cheltuieli și acolo vom avea discuții și legate de colectare și modul în care sunt folosiți banii de către autoritățile locale și sumele de recalibrare care vin de la buget”.

Premierul a încercat chiar să sugereze că discuția despre centrele de vaccinare „pare că ia o altă anvergură. Vaccinarea se face peste tot în lume foarte simplu, nu trebuie să fie ceva foarte sofisticat, deci nu avem nevoie de ceva foarte sofisticat. N-aș vrea să ducem discuția în această direcție. Eu sper să fie cât mai repede făcute aceste centre de vaccinare”, reamintind că s-a asigurat că România va primi încă opt milioane de vaccinuri.

 

Premierul nu a menționat clar dacă aceste cheltuieli vor fi suportate de la bugetul central, dar a precizat că vaccinarea este o prioritate pentru Guvern, astfel încât în septembrie să existe 10,4 milioane de români vaccinați.

În acest moment, știți prea bine, dacă nu ai buget aprobat se merge pe unul din anul precedent. Deci, resurse sunt. Nu asta e problema. Trebuie să punem la punct mecanismul prin care se face plata. Nu aș spune în acest moment că e va acoperi cheltuielile cu dotarea centrelor. Vreau să am o dicuție cu Ministerul Sănătății. Ei știu foarte bine despre ce ai nevoie când amenajezi un centru de vaccinare. (…) Eu sper să fie cât mai repede aceste centre de vaccinare. Ieri m-am asigurat că vom mai lua încă opt milioane de vaccinuri, iar în septembrie, obiectivul meu este de a avea 10.400.000 de persoane vaccinate, aproape 70% din ce ne-am dorit, și să scăpăm de pandemie. Vaccinarea este o prioritate. Merge bine până acum, va merge și mai bine, veți vedea. Nu am nicio problemă în acest sens”, a insistat Florin Cîțu.

Referitor la vaccinarea studenților români care merg la studii în străinătate și muncitorii sezonieri, premierul a admis posibilitatea ca aceste categorii să fie incluse în etapa a doua a campaniei de vaccinare, dacă lista cu persoanele vaccinate cu prioritate poate crește. „Recomand celor care sunt în această situație să vorbească cu Ministerul Sănătății. Ei sunt cei care fac acest HG și am primit de la mai multe părți din societate și din economie cerințe de a fi în etapa a doua. Sunt sectoare importante, cred că o dicuție cu Ministerul Sănătății ar rezolva și această problemă”, a spus Cîțu.

 

A doua etapă de vaccinare începe vineri, 15 ianuarie, iar în aceeași zi va fi funcțională și platforma pentru programare, așa cum a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiţă. „De la ora 03:00 (după-amiază – n.r.) se va putea începe programarea persoanelor pentru etapa a doua în centrele de vaccinare care vor fi pregătite. Modalitatea de programare va fi pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, programarea se poate face individual, se poate face prin medicul de familie, se poate face prin serviciile de call-center şi aici ca noutate vom avea un număr unic la nivel naţional – 0214144425, practic, sunând la acest număr apelurile vor fi preluate în cele 42 de call-centere distribuite la nivelul fiecărui judeţ. O altă modalitate de programare, prin Direcţia de Asistenţă Socială din primării sau prin intermediul aparţinătorilor care pot să creeze, să îşi facă cont şi să înscrie până la maxim zece persoane dintre aparţinători, din familie”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Persoanele care sunt în evidenţă cu boli cronice, sub vârsta de 65 de ani, se pot programa prin medicul de familie, iar dacă persoana respectivă nu este înscrisă sau nu are acces la un medic de familie, programarea se poate face prin call-center, individual, pe pagina web, prin Direcţia de Asistenţă Socială sau prin intermediul aparţinătorilor. De asemenea, pentru persoanele care deservesc activităţi esenţiale programarea se face prin angajator, iar atunci când angajatorul înscrie persoanele pe care le are angajate sau în contract de prestări pentru acele activităţi esenţiale, beneficiarul poate să îşi stabilească, după ce este validat de angajator, ziua şi centrul unde vrea să meargă să se vaccineze.

 

Cele mai recente date prezentate de autorități arată că, până miercuri, în România s-au vaccinat anti-COVID 154.268 de persoane. Comitetul naţional pentru coordonarea vaccinării anti-COVID informează că, potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor, în ultimele 24 de ore au fost imunizați 13.821 de români cu vaccinul Pfizer/BioNTech.

Începând din 27 decembrie 2020, la nivelul centrelor de vaccinare s-au înregistrat 544 de reacţii comune şi minore, dintre care 214 de reacţii locale cu durere la locul injectării, 330 de reacţii generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie), iar o reacţie este în curs de investigare.

Între timp, marți seară, în țara noastră a sosit o primă tranșă de 14.000 de doze din vaccinul produs de Moderna, iar la afârșitul lunii se estimează că vor începe să fie livrate și dozele de vaccin produse de Astra Zeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.

În România au fost confirmate, până acum, 681.392 de infectări cu noul coronavirus, din care 610.122 de pacienți s-au vindecat, iar 16.969 de persoane infectate cu coronavirus au decedat. În ultimele 24 de ore au fost raportate 4.424 de cazuri noi de COVID-19, în urma a 32.837 de teste PCR și teste rapide efectuate. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.751, dintre care 1.081 sunt internate la ATI.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*