Etapa a doua a campaniei de vaccinare începe vineri. Președintele Iohannis – prima persoană imunizată
Tot de vineri, vor putea fi făcute programări pentru vaccinare pe platforma informatică special destinată persoanelor interesate, având la dispoziție și alte modalități de programare.
Estimată inițial pentru începutul lunii februarie, a doua etapă a campaniei de vaccinare anti-Covid va începe vineri, 15 ianuarie, după cum a anunțat coordonatorul campaniei, medicul Valeriu Gheorghiță. În această etapă se pot vaccina persoanele vârstnice, pacienții cu boli cronice, beneficiarii serviciilor din centrele de asistență socială, precum și angajați din domenii de activitate importante pentru bunul mers al societății, cu risc mare de infectare.
Prima persoană care se va imuniza în această a doua etapă a campaniei va fi președintele Klaus Iohannis, care a anunțat acest lucru la scurt timp după declarațiile coordonatorului campaniei. „Nu am dorit nici eu, nici premierul să ne băgăm în faţă, ca să zic aşa, în ghilimele. Ar fi fost, probabil, mesajul greşit, dar vineri, în 15 ianuarie, începe a doua etapă de vaccinare în care este prevăzută vaccinarea, de exemplu, a personalului din învăţământ, a persoanelor de peste 65 de ani şi a persoanelor cu comorbidităţi, cu boli cronice, dar şi a personalului numit esenţial, de exemplu, Administraţia Prezidenţială, Guvernul şi aşa mai departe. Şi pentru a marca debutul campaniei de vaccinare din etapa a doua, eu mă voi vaccina public vineri, pe 15 ianuarie”, a declarat președintele, adăugând că vaccinarea în masă este singura soluție pentru revenirea cât mai curând la normalitate. În opinia sa, dacă vaccinarea va decurge într-un ritm alert până la vară, acela ar putea fi momentul când lucrurile vor putea să se întoarcă pe făgașul normal. Până atunci, este necesară menținerea măsurilor de protecție, iar acestea s-ar putea prelungi în cazul în care rata de imunizare nu va fi la un nivel satisfăcător, dat fiind faptul că incidența cazurilor noi de Covid-19 rămâne una ridicată.
Tot de vineri, începând cu ora 15.00, platforma informatică de programare la vaccinare devine operațională și pentru persoanele care se pot imuniza în etapa a doua. Coordonatorul campaniei a precizat că populația va avea la dispoziție mai mult metode de programare, astfel încât oricine dorește să se vaccineze să se poată înscrie fără probleme, chiar dacă nu are competențe digitale pentru a utiliza platforma on-line.
Vârstnicii și pacienții cu boli cronice peste 65 de ani se pot programa individual, atât prin intermediul acestei platforme cât și telefonic, prin medicul de familie sau prin direcțiile de asistență socială din primării. Chiar dacă o persoană din această categorie nu poate avea acces la platforma on-line poate fi programată de un aparținător, dat fiind faptul că fiecare utilizator care își face cont poate înscrie până la 10 membri ai familiei.
Pentru programările telefonice va fi disponibil un call-center care poate fi apelat de vineri, gratuit, la numărul unic pe țară 021.414.44.25. Apelurile vor fi direcționate către call-center-ul alocat județului din care vine solicitarea, iar programarea va fi făcută cu ajutorul operatorului de la capătul firului.
De asemenea, vârstnicii și pacienți cronici peste 65 de ani mai pot să apeleze la medicii de familie, iar cei care nu sunt în evidențele unui medic pot solicita programarea prin intermediul direcției de asistență socială din cadrul primăriei localității de domiciliu. Se recomandă programarea prin medicul de familie, având în vedere că este în măsură să cunoască istoricul medical al fiecărei persoane şi să ofere informaţiile necesare legate de vaccinare şi de beneficiile vaccinării sau, după caz, de riscurile pe care le pot avea unele persoane.
Dr. Valeriu Gheorghiță a mai precizat că „pentru persoanele care deservesc activităţi esenţiale, programarea se poate face prin angajator şi, de asemenea, atunci când angajatorul înscrie persoanele pe care le are angajate sau în contract de prestări pentru acele activităţi esenţiale, beneficiarul poate să-şi stabilească, după ce este validat de angajator, ziua şi centrul unde vrea să meargă să se vaccineze”.
Odată cu debutul celei de-a doua etape vor fi operaționalizate 750 de centre de vaccinare, dintre care 100 sunt deja deschise în cadrul unităților medicale. În total, în cele 750 de centre vor exista 1.766 de puncte de vaccinare, asigură, la capacitate maximă, posibilitatea vaccinării a peste 100.000 de peroane în fiecare zi. La nivelul județului Buzău vor funcționa 15 centre de vaccinare, în care pregătirile pentru etapa a doua sunt pe ultima sută de metri.
Etapa a doua începe cu vaccinarea în masă a beneficiarilor și personalului din centrele medico-sociale, operațiune care va fi asigurată de echipele mobile ce se vor deplasa la aceste centre. „La nivelul fiecărui judeţ, Direcţia de Sănătate Publică ce are în evidenţă toate centrele medico-sociale, împreună cu nucleul de coordonare de la nivel judeţean, stabileşte programarea acestor centre în vederea vaccinării. Cu cel puţin 24 de ore anterior deplasării echipei se anunţă administratorul, pentru a obţine consimţământul informat al persoanelor care se află internate în centrele medico-sociale, apoi echipa mobilă de vaccinare se deplasează la faţa locului cu vaccinurile necesare. La sediul centrului se pot vaccina atât angajaţii cât şi beneficiarii, precum şi persoanele internate, acestea urmând a fi introduse ulterior în Registrul Naţional al Vaccinării. Modalitatea de obţinere a consimţământului informat se face respectând procedurile legale în vigoare, de la aparţinătorii de gradul I în jos. Dacă nu există aparţinători care să-şi exprime consimţământului, atunci se poate constitui o echipă medicală din două sau trei persoane care stabilesc înspre binele pacientului”, a mai explicat coordonatorul campaniei la nivel național.
În etapa a doua va fi utilizat și vaccinul produs de compania farmaceutică Moderna – al doilea avizat în Uniunea Europeană, după cel produs de Pfizer și BioNTech. Prima tranșă de 14.000 de doze a intrat aseară în țară prin vama Nădlac, pe cale terestră, iar în această dimineață a ajuns la Institutul Cantacuzino, unde dozele au fost preluat de Centrul Național de Stocare, urmând a fi distribuite către centrele regionale.
Recomandarea pentru vaccinul produs de Moderna este administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani. Referitor la posibilitatea alegerii vaccinului, Valeriu Gheorghiță a spus că nu se poate arăta cu degetul prodcătorul de la care să fie, explicând că serul de la Pfizer și cel de la Moderna sunt asemănătoare în ceea ce privește siguramța și eficacitatea, dar a admis că „dacă o persoană insistă să primească un anumit tip de vaccin și este disponibil la centrul de vaccinare sunt convins că se va afectua acest lucru”.
Potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, cele două „variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vacinuri este aproximativ aceeaşi. Vaccinul BioNTech Pfyzer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previn şi infecţia asimptomatică cu virusul Sars-CoV-2. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învaţă corpul să genereze anticorpi necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiţi să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecţia cu SARS-Cov2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informaţia necesară producerii proteinelor proprii virale, faţă de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpi. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile şi nu influenţează în vreun fel ADN -ul celular, având în vedere că nu pătrunde în nucleu”.
Aceeași sursă menționează că vaccinul poate fi stocat pe termen lung la -20 grade C, iar 30 de zile se poate ţine la 2-8 grade C.