Buzăul se pregătește pentru a doua etapă a campaniei de vaccinare

12 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

S-a stabilit componența echipelor care vor deservi fiecare centru și se completează dotarea unităților respective.

 

În această perioadă, în paralel cu continuarea vaccinării anti-Covid în rândul personalului medical, atenția autorităților de sănătate publică din Buzău este îndreptată și în direcția pregătirii etapei a doua a campanei de vaccinare, care va debuta, cel mai probabil, la sfârșitul acestei săptămâni. În acest sens, s-a ajuns la un acord cu medicii de familie, urmând ca aceștia să preia sarcinile de coordonatori ai echipelor de vaccinare care vor deservi cele 15 centre ce vor funcționa în județ. Decizia a fost adoptată în urma unei întâlniri la care au luat parte subprefectul Adina Moiseanu – coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel local, directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu și dr. Angela Mazdrag, președintele filialei Buzău a Patronatului Medicilor de Familie.

Dr. Angela Mazdrag deja exprimase disponibilitatea medicilor de familie din județ de a se implica în campania de vaccinare, și astfel, de comun acord, s-a ajuns la decizia ca acestora să le fie atribuită calitatea de coordonatori ai echipelor de vaccinare, dat fiind faptul că au experiență în activitatea de imunizare.

Fiecare echipă de vaccinare va fi compusă din patru membri, astfel că pe lângă medicul coordonator sunt incluși doi asistenți medicali și un registrator.

 

În cursul acestei nopți a ajuns la Buzău o nouă tranșă de vaccinuri anti-COVID-19. De această dată este vorba de 500 de doze. Până astăzi s-au vaccinat 1.560 de cadre medicale din spitale, cabinetele medicilor de familie, ale medicilor stomatologi și personalul din farmaciile comunitare, la dispoziția cărora au fost 1.950 de doze de vaccin, recepționate în două tranșe de câte 975 de doze. Astfel, mai sunt disponibile peste 350 de doze, în condițiile în care, de la debutul campaniei, în cele cinci centre s-au vaccinat zilnic peste 200 de persoane.

Este de așteptat ca numărul acestora să se reducă în zilele următoare, întrucât vor fi imunizați cei mai mulți dintre cei care și-au exprimat dorința în acest sens.

Acesta a fost și motivul pentru care au fost solicitate mai puține doze ca până acum, dr. Carmen Scântei, epidemiologul șef de la DSP Buzău, precizând că oricând se poate comanda o nouă tranșă.

 

Dr.Carmen Scântei si Adina Moiseanu

Între timp, se lucrează intens la definitivarea dotării centrelor de vaccinare comunitară, astfel încât acestea să fie pe deplin pregătite la momentul demarării etapei a doua a campaniei, după data de 15 ianuarie.

Autoritățile au  făcut publică și o listă a bolilor cronice eligibile pentru etapa a doua de vaccinare. Aceasta include diabetul zaharat, obezitatea și alte boli metabolice sau congenitale, afecțiunile cardiovasculare,  cele renale, oncologice și pulmonare afecțiunile neurologice – inclusiv sindromul Down, afecțiunile hepatice moderate și severe, precum și afecțiunile autoimune. Totodată, sunt eligibili pentru vaccinare în etapa a doua pacienții cu imunodepresii severe, precum cei transplantați – cu consult medical prealabil, cei care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi și pacienții infectați cu HIV/SIDA.

Pacienții cu astfel de afecțiuni și care vor să se vaccineze trebuie să ia legătura cu medicul de familie, pentru că ei vor fi programați pentru vaccinare prin intermediul medicului de familie. Dacă nu au medic de familie, se pot programa pentru vaccinare împotriva Covid prin call center, prin direcțiile de asistență socială din primării sau prin aparținători” a precizat subprefectul Adina Moiseanu.

 

Cadrele medicale și registratorii implicați în campania de vaccinare vor primi și remunerații pentru această activitate, în funcție de numărul de ore de lucru. Potrivit Ordonanței de Urgență pregătită de Ministerul Sănătății și care probabil va fi aprobată săptămâna aceasta, un medic care participă la vaccinare va fi plătit cu 100 de lei brut pe oră, un asistent cu 50 de lei şi un registrator cu 25 de lei. De asemenea, sunt avute în vedere și stimulente pentru medicii de familie, pentru a-i determina să se implice în campanie nu doar prin vaccinarea efectivă, ci și prin informarea pacienților cu privire la vaccinare, programarea acestora pe platforma special destinată și monitorizarea acestora pentru alte nevoi.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat aseară că, cel mai probabil, aceste costuri vor fi suportate de ministerul pe care îl conduce, estimând că acestea ar putea fi de aproximativ un miliard de lei. În ceea ce privește cheltuielile cu administrarea și funcționarea centrelor de vaccinare comunitară, acestea vor fi suportate de primării, însă vor putea fi solicitate fonduri de la Guvern în acest sens. „Pentru aceste costuri se vor putea solicita fonduri de la nivel central şi este o discuţie deschisă în cadrul Guvernului dacă aceste fonduri vor fi alocate prin Ministerul Sănătăţii sau printr-o altă entitate din cadrul Guvernului şi care este partea care va rămâne autorităţilor publice locale. Ar fi cât se poate de bine dacă am putea să primim la Ministerul Sănătății întregile fonduri, cu care să susţinem şi autorităţile publice locale”, a declarat ministrul.

Proiectul de OUG poate fi consutat AICI

 


Adaugati un comentariu


 

*