Recomandări de vaccinare pentru pacienții cu imunodeficiențe

12 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Un nou ghid pe această temă a fost lansat în dezbatere publică, urmând a primi aprobarea ministrului Sănătăți, pentru a putea fi pus în aplicare.

 

Comisia de Epidemiologie din cadrul Ministerului Sănătății a elaborat, în colaborare cu societățile medicale de profil, ghidul „Recomandări de vaccinare a pacienților cu imunodeficiențe de diverse cauze”. Documentul a fost înaintat spre consultare și către Colegiul Medicilor din România, care și-a dat avizul favorabil pentru adoptarea acestuia.

Ghidul reprezintă o premieră pentru România și apare într-un context cum nu se poate mai potrivit, în plină campanie de vaccinare împotriva Covid-19. În referatul de aprobare se arată că documentul conține „structurarea sintetică a unui vast material bibliografic care cuprinde rezultatele cercetărilor îndelungate și printre ele, cele mai recente evidente științifice, care să permită orientarea medicilor practicieni în stabilirea unui management complet și complex al cazurilor de pacienți cu imunodeficiențe diverse, posibil expuși riscului infecțios”. De asemenea, se mai arată că o consultare medicală multidisciplinară în scopul stabilirii unor scheme de vaccinare adecvate fiecărui pacient în parte reprezintă „esența medicinei personalizate care permite asigurarea prelungirii duratei de supraviețuire și, nu în ultimul rând, asigurarea unei calități a vieții mult îmbunătățite, pe tot parcursul evoluției bolii de bază”.

 

Specialiști care au lucrat la redactarea ghidului consideră că o atenţie deosebită trebuie acordată cazurilor pediatrice de imunodeficienţe, ca urmare a creşterii numărului acestora, dar şi a riscului de infecţii, dintre care multe sunt în contextul spitalizării, acestea din urmă având și un potenţial crescut de severitate.

Dacă în urmă cu câteva decenii, vaccinarea bolnavilor cu diverse imunodeficiențe era restricționată, în prezent, dovezile științifice și experiența din practica curentă au dovedit faptul că pacienții cu o astfel de patologie sunt cei mai vulnerabili de a dezvolta boli infecțioase care pot avea o evoluție nefavorabilă sau pot determina decesul”, mai susțin aceștia.

 

Ghidul stabilește o serie de principii generale în evaluarea vaccinării ȋn imunodeficienţele pediatrice, insistându-se asupra evaluării statusului imun și a  evaluării riscurilor, în raport cu beneficiile. Totodată, autorii pun accent pe necesitatea ȋnţelegerii faptului că vaccinurile inactivate sunt necesare şi sigure, la modul general, ȋn timp ce „vaccinurile viu atenuate sunt contraindicate, cu excepţia situaţiilor când sunt disponibile dovezi privind siguranţa şi eficacitatea”. Alte aspecte de care trebuie să se țină seama în evaluarea vaccinării copiilor cu imunodeficiențe se referă la existenţa recomandărilor cunoscute de vaccinare curentă, administrarea de vaccinuri ȋnainte de instalarea imunosupresiei – dacă este posibil – și testarea anticorpilor pentru măsurarea răspunsului imun post-vaccinare.

Autorii mai precizează că Imunodeficienţele sunt clasificate, în general, în primare și secundare. „Imunodeficienţele primare au cauze genetice, fiind boli cu absenţă sau deficienţă de componente imune celulare şi/sau umorale moştenite. Până în prezent sunt descrise peste 300 de defecte genetice care produc imunodeficienţe” se mai arată în document.

Pentru adoptarea ghidului mai e nevoie de un ordin al ministrului Sănătății, dar mai întâi, acesta trebuie să treacă prin perioada de transparență decizională.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*