România continuă vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca

16 martie 2021 | 0 comentarii |

Decizia a fost luată aseară în baza rapoartelor de reacții adverse înregistrate până acum în țară, car și recomandărilor Agenției Europene a Medicamentului conform cărora beneficiile vaccinării depășesc riscurile reacțiilor adverse.

 

Tot mai multe țări europene au decis să suspende administrarea vaccinului anti-Covid produs de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, ca urmare a câtorva cazuri de tromboze apărute la persoane care primiseră acest vaccin. Deși nu a fost stabilită o legătură directă de cauzalitate între administrarea vaccinurilor și apariția cheagurilor de sânge, 16 state au decis suspendarea administrării vaccinului în timp ce alte țări, printre care și România, au retras temporar doze din loturile din care făceau parte dozele suspectate că ar fi provocat probleme. În condițiile în care numărul țărilor care au oprit temporar  administrarea vaccinului AstraZeneca a crescut în cursul zilei de ieri, reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19, Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor  Medicale din România s-au întrunit aseară într-o ședință, pentru analizarea evenimentelor înregistrate la nivel european legate de acest vaccin și luare unei decizi în privința administrării acestuia în centrele din țară.

Cu această ocazie, au fost analizate motivările deciziilor statelor care au suspendat vaccinarea, rapoartele de reacții adverse înregistrate în România, precum și recomandările EMA, și s-a decis continuarea vaccinării cu acest ser până când autoritatea europeană de reglementare în domeniul medicamentului va lua o hotărâre clară în acest sens.

 

În luarea acestei decizii s-a ținut cont de faptul că toate cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienți vaccinați, fără să depășească frecvența raportată în populația generală nevaccinată. „Trebuie  avut în  vedere  că aceste  tulburări  au  diferite  cauze și  pot  apărea  independent  de  administrarea  vaccinului. În prezent, experții de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru  a  stabili  dacă există o  relație  de  cauzalitate între  administrarea  vaccinului și  aceste evenimente” se arată într-un comunicat remis aseară ce comitetul național de coordonare a activități ide vaccinare.

Totodată, a fost avut în vedere faptul că o decizie oficială a EMA este așteptată joi, autoritățile preferând să continue vaccinarea pe parcursul zilei de azi și de mâine decât să o suspende în așteptarea unei decizii care are toate premisele să fie în favoarea administrării în continuare a serului de la AstraZeneca.

Comitetul de Farmacovigilență al EMA analizează în acest timp  cazurile semnalate de tulburări de coagulare a sângelui, iar în cursul zilei de joi urmează să aibă loc o reuniune extraordinară a oficialilor din agenția europeană a medicamentului, în curma căreia va fi emisă o recomandare către toate statele UE privind vaccinarea cu produsul de la AstraZeneca, până atunci, forul european recomandând continuarea vaccinării.

 

Evenimentele au stârnit îngrijorare și în rândul românilor care s-au vaccinat sau urmează să se vaccineze cu acest ser, însă autoritățile au transmis că nu sunt motive de îngrijorare, întrucât toate vaccinurile au fost autorizate de EMA, care reprezintă  cel mai riguros for decizional, ce reunește experți la nivel european. Totodată, se precizează faptul că țările care au suspendat vaccinarea cu serul de la AstraZeneca au luat această decizie temporar, doar ca măsură de precauție, în așteptarea unei recomandări care urmează să vină joi din partea EMA.

Încrederea românilor în eficiența vaccinări rămâne la un nivel ridicat, dovadă stând și faptul că ieri, în prima zi a etapei a treia a campaniei de imunizare, 47.000 de persoane s-au programat la vaccinare, iar alte peste 400.000 s-au înscris pe listele de așteptare. Programarea se poate realiza atât on-line în platformă, cât și telefonic în Call Center, la numărul 021.414.44.25. Fiecare persoană se poate înscrie pe o singură listă de așteptare, iar după ce este notificată că este un loc disponibil trebuie să acceseze platforma și să se programeze în termen de 24 de ore. Dacă nu se programează în intervalul respectiv, se mai primesc încă două notificări ulterioare, iar în lipsa unei confirmări în acest interval de timp, persoana rămâne pe lista de așteptare, însă pierde poziția ocupată inițial.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*