Situație disperată la ATI. Autoritățile încearcă să suplimenteze numărul de locuri destinate pacienților cu COVID-19

S-a decis că se vor reorganiza și circuitele din spitale, iar secțiile de Terapie Intensivă care nu mai fac față valului de pacienți se va suplimenta personalul medical.

 

După solicitarea premierului referitoare la suplimentarea numărului de paturi în secțiile de Terapie Intensivă pentru pacienții cu COVID-19, ieri au avut loc două videoconferințe la care au fost convocați managerii spitalelor din București și din județele cu rată mare de infectare cu SARS-CoV-2, care au purtat discuții în acest sens cu reprezentanții Ministerului Sănătății. În condițiile în care locurile la ATI destinate pacienților cu COVID-19 sunt ocupate în majoritatea spitalelor din țară, se dorește creșterea numărului acestora la circa 1.600, prioritare fiind secțiile din județele în care se înregistrează  o rată ridicată de infectare. Astfel, în urma discuțiilor cu managerii spitalelor din Capitală, s-a decis ca numărul locurilor la ATI pentru pacienții cu COVID-19 să fie suplimentat cu 47 de paturi pentru adulți și patru paturi de terapie intensivă neonatală, la care se vor adăuga alte 140 de paturi de terapie intermediară.

Pentru celelalte spitale din țară, încă nu s-a stabilit nimic concret, însă se așteaptă ca acest lucru să se întâmple azi, după o nouă videoconferință la care vor participa, de această dată, și șefii direcțiilor de sănătate publică din județe.

Pe lângă suplimentarea numărului de paturi ATI, s-a discutat și despre posibilitatea de evaluare a pacienților cu Covid-19 și în alte spitale față de cele desemnate în prezent, astfel încât să scadă presiunea existentă pe unitățile sanitare din prima linie. O altă măsură discutată a fost legată de posibilitatea redistribuirii personalului medical și suplimentarea acestuia în secțiile de Terapie Intensivă unde există un deficit de personal, deși această măsură este imposibil de aplicat în spitalele unde există criză de personal și în celelalte secții.

 

Și Buzăul se află pe lista județelor în care nu mai sunt disponibile locuri la ATI pentru pacienții COVID, nici la Spitalul Județean de Urgență, nici la cel din Râmnicu Sărat. Astfel, la SJU Buzău, cele 12 locuri disponibile sunt ocupate de pacienți cu vârste cuprinse între 48 și 93 de ani, patru dintre aceștia fiind aduși prin transfer de la alte spitale unde locurile la ATI erau deja epuizate.

Și cele 12 paturi ATI de la spitalul Covid din Râmnicu Sărat sunt ocupate, iar toate cele 6 ventilatoare din dotarea secției sunt alocate.

Înainte de a se găsi o soluție pentru suplimentarea numărului de paturi, managerul SJU Buzău, Claudiu Damian spune că este nevoie de personal suplimentar, pentru a deservi un număr mai mare de pacienți, în contextul în care medicii ATI sunt puțini și epuizați după un an în linia întâi. „Alarmant este că cei mai mulți pacienți vin cu forme severe, cu afectare pulmonară de 50-70%, pentru că stau acasă până când nu mai pot respira. Toată lumea vorbește de paturi, de ventilatoare, de oxigen, dar nimini nu se întreabă cu ce personal se poate face față la o suplimantare de paturi ATI pentru pacienți COVID. La noi sunt șase medici, nici concediu de odihnă nu și-au putut lua decât fracționat, sunt epuizați, iar la Rm. Sărat e și mai grav, au un singur medic și mai face un medic de la noi, gărzi, la ATI”, spune managerul SJU.

În ultima perioadă se constată o creștere accelerată a numărului de pacienți cu COVID-19 care ajung la cele două unități medicale, cei mai mulți dintre ei cu forme medii și severe. Atât în secțiile secțiile exterioare suport COVID ale SJU cât și în Spitalul din Rm. Sărat, numărul internărilor s-a dublat în ultima săptămână.

 

Legat de situația locurilor la ATI, secretarul de stat Raed Arafat a declarat că aceasta este dinamică, modificându-se de la o zi la alta sau chiar de la oră la oră.

Situaţia locurilor este una dinamică. Este posibil dimineaţă să avem un număr de locuri, după masă să nu le mai avem, pentru că se ocupă. Atunci, dacă mai apare un pacient, trebuie să îi găsim un loc. A doua zi este posibil ca următorului pacient să îi găsim loc tot în Bucureşti sau în județul din care provine, pentru că această situaţie este una dinamică şi este de înţeles în astfel de moment că nu ai un număr fix ocupat permanent. Sunt pacienţi care se vindecă, sunt pacienţi, din păcate, pe care îi pierdem şi locurile se eliberează în ambele situaţii şi atunci clar că sunt momente în care o să avem locuri libere pe parcursul zilei care pot fi ocupate de alţi pacienţi”, a precizat Raed Arafat.

Acesta a anunțat că vor fi puse în funcțiune două noi unități mobile ATI,  una la Spitalul Sfântul Ioan din Capitală şi cea de-a doua la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș. „Numărul total de locuri la terapie intensivă este stabil. Va fi crescut prin aceste adăugiri de paturi suplimentare, dar nu în mod extrem de semnificativ şi, practic, este o redistribuire a personalului medical deja existent, iar cu ajutorul colegilor de la Departamentul pentru Situații de Urgență se caută variante pentru medici ATI care să poată fi detaşaţi în astfel de unităţi mobile”, a mai declarat secretarul de stat.

 


Adaugati un comentariu


 

*