Spitalele județene vor suplimenta cu aproximativ 140 de paturi locurile la ATI pentru pacienții cu Covid-19

Acestora li se vor adăuga alte circa 210 paturi de terapie intermediară, urmând ca unităţile sanitare să comunice Ministerului Sănătăţii posibilităţile de a suplimenta în continuare numărul acestora.

 

În urma unei noi videoconferințe cu managerii spitalelor județene și șefii direcțiilor de sănătate publică, Ministerul Sănătății a anunțat că au fost identificate soluții pentru suplimentarea cu aproximativ 140 de paturi a locurilor disponibile la ATI în spitalele județene, pentru pacienții cu Covid-19. Măsura vine în urma dispozițiilor date de premierul Florin Cîțu care a solicitat recent creșterea capacității secțiilor ATI în care sunt internați pacienții cu Covid-19 în stare gravă, în situația în care locurile disponibile sunt ocupate aproape în totalitate.

Astfel, după ce s-a decis în primă fază să se suplimenteze cu 50 de paturi pentru adulți și patru paturi de terapie intensivă neonatală, la care se vor adăuga alte 140 de paturi de terapie intermediară, numărul locurilor la ATI din București, într-o nouă întrevedere între oficialii din Ministerul Sănătății și managerii spiralelor județene, au fost identificate alte aproape 140 de paturi ATI care pot fi puse la dispoziție de aceste unități medicale, în plus față de cele existente în prezent. Sunt paturi ATI pentru adulți, cărora li se adaugă alte  210 paturi de terapie intermediară destinate tot pacienţilor cu Covid-19.

În cadrul întrevederii, secretarul de stat Andreea Moldovan a transmis managerilor de spitale să identifice necesarul de ventilatoare şi să solicite Ministerului Sănătăţii, prin Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă, şi Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, aparatura medicală necesară dotării paturilor de terapie intensivă.

 

În cazul SJU Buzău se analizează posibilitatea suplimentării locurilor de la ATI destinate îngrijirii pacienților diagnosticați cu Covid-19, cu 2-3 paturi, urmând ca ulterior să fie transmis un răspuns în acest sens pe adresa Ministerului Sănătății. Dincolo de problema modificării circuitelor, pe care o impune suplimentarea numărului de paturi ATI Covid și care este destul de greu de realizat în contextul în care structura unității medicale nu poate fi modificată peste noapte, rămâne cea a personalului medical, care cu greu mai poate face față numărului mare de pacienți și gravității cazurilor internate.

Spitalul are 40 de paturi de Teraie Intensivă, din care 12 sunt destinate exclusiv tratării pacienților cu Covid-19,  și doar 6 medici care asigură asistența medicală atât pentru pacienții Covid cât și pentru pacienții non-Covid și care lucrează la foc continuu de la debutul pandemiei și sunt la limita epuizării. Aceștia abia mai fac față afluxului actual de pacienți infectați care au nevoie de terapie Intensivă, iar suplimentarea paturilor pentru pacienți infectați cu noul coronavirus ar trebui însoțită și de suplimentarea personalului medical, pentru a putea face față îngrijirii unui număr mai mare de pacienți aflați în stare gravă. Relocarea unor medici din alte secții pe Terapie Intensivă este și mai greu de realizat, în primul rând pentru că medicii din alte specialități nu au pregătirea necesară, iar pe de altă parte pentru că unitatea medicală are un deficit de 30 de medici pentru care tocmai a anunțat organizarea concursurilor de angajare.

La Râmnicu Sărat nici nu poate fi vorba de suplimentarea numărului de paturi ATI, în contextul în care toate paturile de care dispune unitatea medicală sunt destinate îngrijirii pacienților Covid, iar și mai trist este că aici nu există decât un medic specializat în Terapie Intensivă, care de un an de zile luptă „eroic” să salveze pacienții care ajung aici cu forme grave de boală.

Această problemă a fost ridicată și în cadrul videoconferinței de ieri, reprezentanții Ministerului Sănătății, subliniind în acest context necesitatea redistribuirii personalului medical la nivel judeţean şi suplimentarea acestuia în secţiile de terapie intensivă unde există un deficit de personal. Ușor de zis, greu de făcut!

 

Ministrul Vlad Voiculescu a precizat că în prezent sunt disponibile circa 1.400 de paturi ATI pentru pacienții cu Covid-19, menționând faptul că numărul acestora este dinamic. „Dacă într-un spital există în terapie intensivă un pat care este raportat ca fiind pentru pacient Covid-19 şi în acelaşi spital există o operaţie la neurochirurgie, de exemplu, a unui pacient care este infectat cu SARS-COV-2, atunci patul acela, dintr-o dată nu mai este disponibil pentru eventuale transferuri de pacienţi, pentru că tocmai a fost ocupat cu cineva care a suferit o intervenţie chirurgicală. În momentul de faţă sunt undeva la 1.400 de paturi, dar numărul este dinamic. Avem paturi care vor fi disponibile într-un termen scurt. De asemenea, îmbunătăţim raportarea în aşa fel încât să ştim că paturile care ne sunt raportate ca fiind disponibile de la o zi la alta, de fapt de două ori pe zi, o dată dimineaţa şi o dată seara, chiar putem să ne bazăm pe ele”, a explicat ministrul.

Acesta a mai precizat că prin adăugarea celor 190 de paturi ATI Covid în spitalele din București și din țară, se va ajunge la un total de aproximativ 1.600 de paturi, așa după cum a solicitat primul ministru. „Nu este aşa de simplu, nu este vorba numai de infrastructură, nu e vorba numai de a cumpăra un pat şi echipamentele aferente, e vorba de resursa umană, care într-adevăr este limitată şi tocmai de asta este atât de important ca restricţiile să fie în continuare respectate de toată lumea şi impuse de autorităţi acolo unde este cazul”, a mai declarat Vlad Voiculescu, recunoscând astfel că echipele manageriale ale unităților medicale și medicii trebuie să-și asume rezolvarea acestor probleme, decise din pix de autorități.

 


Adaugati un comentariu


 

*