Se caută soluții pentru creșterea numărului de paturi ATI destinate pacienților cu COVID-19
Totodată, autoritățile iau în calcul suplimentarea numărului de spitale pentru pacienții cu această patologie, ținând cont de contagiozitatea și virulența cu care se manifestă noile tulpini ale SARS-CoV-2.

Raed Arafat și Florin Citu
Deși numărul oficial de cazuri noi de Covid-19 confirmate zilnic nu a mai ajuns la valorile alarmante înregistrate în perioada octombrie-noiembrie 2020, când se depășea pragul de 10.000 de îmbolnăviri pe zi, în contextul în care se efectuau 25.000-30.000 de teste, există riscul ca în curând să fie depășit acest prag, având în vedere că în ultimele 24 de ore s-au depistat aproape 5.000 de pacienți infectați la 10.000 de teste efectuate, iar contagiozitatea noilor tulpini ale coronavirusului este îngrijorătoare.
S-a ajuns însă deja într-o situație aproape similară cu cea din perioada respectivă în ceea ce privește numărul cazurilor grave internate la Terapie Intensivă, medicii specialiști considerând că nu doar contagiozitatea ci și virulența noilor tulpini ale SARS-CoV-2 sunt ridicate. Astfel, dacă în urmă cu câteva zile, raportările zilnice indicau sub 1.000 de pacienți internați la ATI în toată țara, numărul acestora a crescut rapid, ajungându-se ieri la 1.232 de persoane. Asta înseamnă că mai lipsește puțin să fie atinsă capacitatea maximă de locuri la Terapie Intensivă pentru acești pacienți, la nivel național mai fiind disponibile aproximativ 30 de locuri. În București și în alte județe cu o incidență ridicată a îmbolnăvirilor deja nu mai sunt locuri, în condițiile în care numărul cazurilor noi de îmbolnăvire este în creștere.
Situația evoluției epidemice a fost dezbătută aseară într-o ședință a Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCAV), la care a fost prezent și premierul Florin Cîțu, împreună cu secretarul de stat Raed Arafat. Cu această ocazie, premierul a solicitat să fie crescută în perioada următoare capacitatea secțiilor ATI destinate pacienților cu Covid-19, astfel încât numărul de paturi să ajungă la 1.600. Totodată, în eventualitatea în care numărul de cazuri noi de îmbolnăvire va crește, premierul a cerut să fie identificate noi spitale care ar putea să se alături celor existente în lupta cu pandemia.
Pe lângă suplimentarea numărului de locuri la ATI, Florin Cîțu a cerut și asigurarea stocurilor necesare de medicamente în spitalele care tratează pacienți cu Covid-19, precum și a echipamentelor de protecție pentru cadrele medicale. Nu în ultimul rând a fost luată în calcul și varianta în care personalul din spitalele Covid va fi depășit de numărul mare de pacienți, cerându-se realizarea unui plan clar pentru cazul în care va fi nevoie să se facă detașări din alte unități medicale.
În paralel cu aceste măsuri se impune continuarea „în forță” a campaniei de vaccinare, mai ales că România va beneficia de mai multe doze de vaccin decât a primit până acum, ceea ce duce la creșterea capacității de imunizare. „Vreau sa mă asigur că pacienții și personalul medical vor avea tot ce le trebuie pentru a trece cu bine peste valul 3 al pandemiei. Deocamdată, în România nu este o creștere accelerată a infectărilor și putem sa împiedicăm acest lucru, dacă ne vaccinăm și dacă respectăm măsurile de protecție. Ne pregătim însă și pentru un număr mai mare de cazuri, pentru a fi precauți și a nu fi luați prin surprindere”, a declarat aseară Florin Cîțu.
Prin urmare, în această dimineață are loc o ședință on-line la care participă reprezentanți ai Ministerului Sănătății și managerii spitalelor mari din Capitală, urmând ca după aceea, o întâlnire similară sa aibă loc cu managerii tuturor spitalelor mari din țară. Tema principală este găsirea unor soluții pentru suplimentarea locurilor la ATI destinate pacienților cu Covid-19, o decizie în acest sens urmând a fi luată ulterior.