Caravana de depistare activă a tuberculozei începe o nouă misiune

15 martie 2021 | 0 comentarii |

De această dată, cabinetul mobil cu facilități pentru testarea gratuită a sănătăți plămânilor ajunge în județul Neamț, unul din județele cu cea mai mare incidență a cazurilor de tuberculoză.

 

Astăzi demarează o nouă etapă din cel mai amplu proiect de depistare activă a tuberculozei, realizat pe fonduri europene, din ultimii 30 de ani. O componentă importantă a proiectului lansat în luna septembrie 2019 o constituie testarea gratuită a sănătății plămânilor în zonele din țară cu cele mai ridicate rate îmbolnăvire cu tuberculoză, acțiune realizată prin intermediul unei caravane medicale care se deplasează în zonele respective.

Este vorba de cabinete medicale mobile care asigură accesul facil, aproape de casă, la consultaţii medicale gratuite realizate cu ajutorul aparaturii de radiologie şi diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei. Totodată, caravana este dotată şi cu un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei, dar şi a altor 14 patologii pulmonare, iar serviciile medicale din caravă sunt asigurate de personal medical specializat. Proiectul coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta are ca public țintă 75.010 de persoane la nivel naţional, selectate din grupuri vulnerabile, mai precis persoane din comunităţi rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependenţă de alcool, droguri sau alte substanţe toxice, persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

Pandemia a îngreunat derularea programului așa cum fusese stabilit inițial, însă continuarea acestuia a fost considerată o necesitate, mai ales că pe parcursul anului trecut s-a constatat o creștere a incidenței tuberculozei, ca urmare a faptului că populația a avut mai greu acces la serviciile medicale, fie din cauza restricțiilor, fie din cauză că s-a temut să nu contracteze infecția cu noul coronavirus.

 

De astăzi caravana mobilă va acorda consultații gratuite și în județul Neamț, până la data de 28 mai. Sunt vizate 12 comune din judeţ, unde au fost înregistrate cele mai multe cazuri de tuberculoză şi de unde accesul la serviciile medicale urbane este dificil sau chiar imposibil din cauza condiţiilor sociale precare ale localnicilor. Judeţul Neamţ face parte din zona roşie în ceea pe priveşte numărul cazurilor de tuberculoză, cu o incidenţă de 78,1 cazuri înregistrate la suta de mii de locuitori la finele anului 2019. Primele activităţi din cadrul proiectului în Neamț încep în comuna Podoleni, în perioada 15-18 martie, urmând comuna Borleşti din 19 până în 24 martie. Calendarul de desfăşurare al activităţilor este afişat săptămânal pe pagina de Facebook Screening Tb Romania. Informarea şi mobilizarea populaţiei pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu ajutorul autorităţilor locale, a reţelei de asistenţă medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate formate din asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenţi sociali, şi a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, al autorităţilor locale precum şi al reprezentaţilor locali ai Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei – PNPSCT.

 

Pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză vor fi direcţionaţi către cabinetele PNPSCT din judeţul Neamţ, iar în paralel vor beneficia de serviciile de consiliere şi sprijin asigurate de partenerii de la Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate HIV/SIDA (UNOPA), Astfel, persoanele care vor primi bilet de trimitere către medicul specialist din partea echipei de la caravana vor fi ajutate în vederea finalizării procesului de diagnosticare şi pentru asigurarea accesului la tratament până la vindecare. Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă va asigura servicii de suport telefonic pentru pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză ce au situaţii sociale dificile, astfel încât aceştia să nu abandoneze tratamentul, risc destul de ridicat din cauza efectelor adverse dure ale terapiei.

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta, a declarat că „în anul 2020 am avut o incidenţă a tuberculozei în creştere în grupurile controlate cu ajutorul caravanei în zona rurală – populaţie defavorizată care nu are acces la servicii medicale. Am avut o incidenţă de 220 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar în 2019 aveam o incidenţă de sub 60 de cazuri. Oamenii nu au mai venit la spital, au rămas acasă şi au răspândit bacilul. Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experienţa medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populaţia aflată la risc să aibă acces facil la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea şi tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Implicarea medicilor de familie, a asistenţilor medicali comunitari, sprijinul autorităţilor locale şi judeţene sunt esenţiale”.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*