O nouă finanțare externă pentru controlul tuberculozei și achiziția de medicamente

3 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Banii vor fi alocați printr-un program pe care Ministerul Sănătății îl va derula în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății și Romanian Angel Appeal.

 

După ce, săptămâna trecută, a fost lansat cel mai amplu program din România vizând sceening-ul pentru tuberculoză, care beneficiază de o finanțare nerambursabilă de 14,4 milioane de euro prin Programul Operațional Capital Uman, Ministerul Sănătății a anunțat, astăzi, că a obținut o nouă finanțare externă, pentru demararea unui alt program care vizează reformarea serviciilor medicale pentru pacienții cu tuberculoză din România, care include elaborarea unui plan pentru lanțul de aprovizionare, revizuirea legislației naționale pentru achiziția de medicamente și prelungirea pe încă cinci ani a Strategiei Naționale de Control a Tuberculozei.

Denumit „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, programul va fi derulat în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății și organizația Romanian Angel Appeal, și va beneficia, în următorii 3 ani, de o finanțare de peste 4,3 milioane de euro, din Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, se menționează într-un comunicat remis presei de Ministerul Sănătății.

 

Sorina Pintea a precizat că una dintre prioritățile ministerului pe care îl conduce este și combaterea tuberculozei, iar „rezultatele ultimilor ani demonstrează o ameliorare a indicatorilor epidemiologici specifici bolii în țara noastră, urmare a derulării mai multor programe naționale și internaționale de combatere a acestei afecțiuni”. 

Aceasta a adăugat că, la nivel național, se dorește asigurarea unui acces cât mai bun la diagnosticare și tratament pentru toți pacienții cu tuberculoză, iar noul program va facilita acest lucru.

Astfel, cu cei peste 4,3 milioane de euro ce urmează să fie alocați din Fondul Global de Luptă împotriva SIDA se va evalua și revizui Strategia Națională de Control a Tuberculozei în România, urmând a fi extinsă până în anul 2025, în condițiile în care a fost gândită pentru perioada 2015-2020. Concomitent, va fi revizuită și legislația națională pentru achiziția de medicamente și teste de diagnostic în vederea simplificării și debirocratizării procedurilor.

 

Sorina Pintea

De asemenea, ministrul Sănătății spune că va fi elaborat, în premieră, un plan  de bază pentru aprovizionarea cu medicamente, urmând a pusă la punct și metodologia pentru gestionarea stocurilor și estimarea nevoilor de medicamente și teste de diagnostic.

Cea mai importantă activitate din acest proiect o constituie reforma serviciilor medicale pentru pacienții cu tuberculoză, în sensul de inversare a piramidei serviciilor medicale și de acordare a acestora cât mai aproape de pacient. Vrem ca aceste servicii să nu se mai focuseze, ca până acum, pe spitalizarea pacientului, ci mai degrabă să fie acordate în regim ambulatoriu, prin medicul de familie, prin dispensarele de tuberculoză și, de ce nu, poate chiar la domiciliul pacientului. Pentru această activitate colaborăm cu Organizația Mondială a Sănătății pentru a stabili noi criterii de spitalizare, noi criterii de acordare a serviciilor în ambulator, astfel încât până la finalizarea proiectului să avem un nou sistem și poate un nou mecanism de finanțare al acestor servicii”, a mai precizat Sorina Pintea, adăugând că implementarea noii metodologii va începe de anul viitor, în cadrul unui proiect pilot.

 


Adaugati un comentariu


 

*