Primele cazuri de Covid-19 depistate în cadrul caravanelor de screening al tuberculozei

Caravanele acționează în cadrul celui mai amplu program pentru depistarea acestei afecțiuni, fiind nevoie de dotarea cu noi echipamente după declanșarea pandemiei.

 

La sfârșitul luni septembrie a anului trecut era lansat cel mai amplu program național pentru screeningul tuberculozei, implementat pe o perioadă de cinci ani de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, împreună cu fundaţia Romanian Angel Appeal și o serie de alte organizații partenere din județele țării, sub coordonarea Ministerului Sănătății. În cadrul acestui program, mai multe caravane mobile se deplasează în țară, cu scopul de a efectua testări în rândul populației din grupurile vulnerabile, în scopul depistării persoanelor cu tuberculoză și includerii acestora în programul de tratament.

Programul a fost lansat în județul Argeș, acolo unde au fost efectuate primele activități de screening, ulterior, caravanele ajungând și în Bacău și Târgoviște. Între timp însă a izbucnit pandemia de Covid-19, care a pus serioase piedici, programul fiind suspendat în perioada stării de urgență. În ciuda greutăților întâmpinate în noul context epidemic, inițiatorii au decis să continue programul, însă pentru asta a fost nevoie de noi dotări adăugate cabinetelor mobile care se deplasează prin țară. Astfel, pe lângă echipamentele necesare activității de screening pentru tuberculoză, cabinetele mobile au fost dotate cu un soft de inteligență artificială, care poate indica un scoring specific infecției cu noul coronavirus, în paralel cu scoringul de depistare a infecției tuberculoase.

 

Dr. Beatrice Mahler

Managerul institutului Marius Nasta, dr. Beatrice Mahler, a explicat că  softul de inteligență artificială oferă o citire pe loc a radiografiilor, indicând scorul care arată probabilitatea îmbolnăvirii cu tuberculoză sau Covid-19, iar programul oferă interpretarea pentru încă 13 patologii pulmonare, altele decât tuberculoza sau infecția cu coronavirus. „Este util ca depistarea bolilor infecțioase, indiferent de etiologia lor, să se facă într-un ritm alert concomitent cu utilizarea tehnologiilor înalt performante care vin direct in sprijinul pacientului”, a mai adăugat aceasta.

Datorită noului soft, zilele acestea au fost depistate în cadrul caravanei mobile două cazuri de pacienți cu Covid-19, cu ocazia activităților de screening pentru tuberculoză desfășurate pe raza județului Bacău.

Cei doi pacienți au fost luați apoi în evidențe de autoritățile de sănătate publică din județul Bacău, fiind internați într-o secție destinată pacienților cu Covid-19.

 

Dr. Beatrice Mahler a mai explicat că tuberculoza este o boală pulmonară contagioasă, cu simptome care se pot suprapune infecției cu noul coronavirus, ceea ce impune asigurarea de servicii din partea echipelor din caravane, care să vină în sprijinul pacienților simptomatici ce pot avea una sau ambele infecții.

Până acum în cadrul programului Screening TB au fost testate 1.060 de persoane în județul Bacău, activitatea urmând a fi continuată și pe parcursul lunii august. În cadrul programului acționează patru caravane mobile, care s-au aflat până acum în județele Argeș, Dâmbovița, Ilfov, Bacău și în municipiul București urmând a se muta din luna august în județul Teleorman. Pe lângă activitățile de screening, diagnosticare și tratament al tuberculozei, proiectul include o serie de activități de formare specifică pentru 560 de specialiști din sfera socio-medicală, pentru îmbunătățirea nivelului de cunoștințe teoretice și practice și creșterea capacității tehnice în relație cu prevenirea, depistarea precoce, diagnosticul și tratamentul tuberculozei. Este vorba despre asistenți sociali, asistenți medicali comunitari, asistenți medicali și mediatori sanitari, care vor beneficia de cursuri de educație medicală continuă, teoretice și practice.


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*