Șase spitale din țară au primit aparatură pentru diagnosticarea rapidă a tuberculozei

8 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Echipamentele provin dintr-o donație făcută de fundația Romanian Angel Appeal, care sprijină de 10 ani Programul Național de Control al Tuberculozei.

 

Diagnosticarea tuberculozei și determinarea gradului de rezistență a bacililui la tratament vor necesita mai puțin timp pentru specialiștii labratoarelor TBC din cadrul a șase spitale județene din țară, iar pacienții vor fi încluși mai rapid în tratament, înainte ca boala să se acutizeze până la stabilirea unui diagnostic exact. Acest lucru este posibil datorită unei noi donații făcute de Fundatia Romanian Angel Appeal, care face eforturi încă din 2007 pentru a contribui la reducerea incidenței acestei boli în Romania, în condițiile în care țara noastră deține înca primul loc în Europa în ceea ce privește numărul de cazuri de tuberculoză.

În acest sens, în 2007 au fost puse bazele unei coaliții denumite Parteneriatul Stop-TB Romania, din care fac parte mai multe organizații non-guvernamentale, printre care și Romanian Angel Appeal. Coaliția militează pentru finanţarea adecvată a Programului Național de Control al Tuberculozei şi pentru modificarea cadrului legislativ şi a mecanismelor de finanţare care reprezintă bariere în controlul tuberculozei.

Totodată, organizațiile membre ale coaliției au întreprins, de-a lungul celor 10 ani, diferite acțiuni princare a contribuit la reducerea numărului de cazuri de tuberculoză în Romania și la asigurarea accesului la tratament adecvat pentru cei diagnosticați cu această boală.

 

Fundația Romanian Angel Appeal a demarat un program care a obținut finanțare prin Fondul Global de Luptă Împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, iar din 2015 a reușit să doteze mai multe spitale din țară cu echipamente necesare diagnosticării rapide a tuberculozei, inclusiv a celei multidrog rezistente.

Ultima donație constă consta în șase echipamente GeneXpert, achiziționate în cadrul programului, echipamente care au ajuns în dotarea laboratoarelor TBC ale spitalelor județene din Mureș, Slatina, Drobeta Turnu Severin, Focșani, Botoșani și Tulcea. Medicul Silvia Asandi, directorul general al fundației, a explicat că aparatele utilizează tehnologii de diagnostic moleculare, culturi lichide şi metode ABG fenotipice rapide, oferind posibilitatea testării, într-un interval de timp de două până la 48 de ore, a prezenței bacilului tuberculozei în spută, a rezistenței acestuia la Izoniazidă și Rifampicină- două dintre cele mai puternice medicamente anti-tuberculoase, precum şi la alte medicamente anti-tuberculoase.

 

Dr. Silvia Asandi

Aceste aparate se adaugă altor 13 echipamente similare pe care organizația le-a donat anul trecut Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, în cadrul altui proiect cu finanțare internațională.

„Un bolnav de tuberculoză care nu se află sub tratament poate răspândi boala în rândul familiei şi a comunităţii, iar furnizarea unei scheme de tratament neadecvată formei de tuberculoză de care suferă pacientul duce la dezvoltarea unor forme de tuberculoză extrem de rezistente, cu șanse foarte mici de vindecare și rate mari de deces. Din aceste motive, diagnosticarea rapidă și corectă a formelor de tuberculoză este importantă atât pentru personalul medical cât și pentru pacienți. Sprijinul nostru s-a concretizat în aprovizionarea cu medicamente inaccesibile în România pentru pacienţii cu tuberculoză multidrog rezistentă, în dotarea laboratoarelor cu echipamente performante şi consumabile de laborator, în susţinerea intervenţiilor de suport pentru mii de pacienţi, în activităţi de creştere a capacităţii şi mobilizare a sectorului guvernamental, accesarea asistenţei tehnice din partea Organizației Mondiale a Sănătății şi multe altele”, a mai precizat dr. Silvia Asandi, reamintind că anul trecut au fost identificate peste 15.000 de cazuri de tuberculoză în Romania, dintre care 530 de cazuri sunt pacienți cu tuberculoză multidrog rezistentă sau cu rezistenţă extinsă.

 


Adaugati un comentariu


 

*