Studenții mediciniști ar putea face voluntariat în secțiile Covid-19

13 noiembrie 2020 | 1 comentariu |

Deși voluntariatul se referă la o activitate efectuată benevol, fără a fi remunerată, Guvernul intenționează să le acorde o primă lunară de 2.500 de lei celor care se vor înscrie în acest program.

 

În ședința de Guvern de ieri, în care s-a decis prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând de astăzi, a fost discutat la o primă lectură și un proiect de ordonanță în acare sunt incluse o serie de noi măsuri în asistența medicală, pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei.

La finalul ședinței, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, a precizat că prin acest document legislativ se dorește suplimentarea personalului medical din secțiile în care sunt îngrijiți pacienți Covid-19, cu medici rezidenți, cu absolvenți ai facultăților de Medicină și cu studenți mediciniști.

Astfel, pe durata crizei sanitare, absolvenții de Medicină care nu au intrat încă în programul de Rezidențiat, dar și rezidenții, indiferent de anul de pregătire, ar urma să primească temporar drept de liberă practică, astfel încât să poată profesa sub supraveghere în spitale şi să asiste personalul medical în secţiile în care sunt îngrijiţi pacienţii cu Covid-19.

Proiectul prevede și o colaborare cu universitățile de Medicină și Farmacie, prin atragerea studenților în programe de voluntariat, pentru care aceștia ar urma să primească și o primă lunară egală cu sporul pentru Covid acordat medicilor specialiști.

 

Vor putea participa studenți de la toate universitățile de Medicină și Farmacie care se vor înscrie în program și care vor fi repartizați în județele și în spitalele în care personalul medical existent are nevoie de sprijin în activitatea de îngrijire a pacienților cu Covid-19. Studenții vor semna contracte de voluntariat cu inspectoratele pentru situații de urgență din județele respective și vor di repartizați în spitale, sub coordonarea unui membru al personalului medical desemnat de unitatea sanitară.

Deși voluntariatul presupune o activitate benevolă, neremunerată, Raed Arafat a precizat că studenții care se vor înscrie în program vor beneficia și de o primă lunară de 2.500 de lei, la care se adaugă diurnă, în cazul celor detașați în alte județe. „La fiecare lună se aşteaptă o activitate de aproximativ 120 de ore, iar la finalul fiecărei luni, studentul va primi un premiu în cuantum de 2.500 lei. În plus, cei care vor fi în alte localităţi decât centrele universitare unde studiază sau localităţile de domiciliu ori reşedinţă vor primi o diurnă, plus cazarea şi masa gratuite din partea autorităţilor sau a unităţii sanitare unde vor activa”, a declarat dr. Raed Arafat, la finalul ședinței de guvern de ieri.

 

Acesta a mai precizat că este vorba de o „pepinieră” de circa 20.000 de posibili voluntari, din care ar urma să fie recrutați circa 3.000 de studenți într-o primă fază. Același proiect de ordonanță conține și prevederi care reglementează participarea Ministerului Apărării Naționale în sprijinul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, care se estimează că va putea fi demarată la primăvară.

Pentru a răspunde unor temeri deja vehiculate  în spațiul public de adepții conspirațiilor și cei care neagă beneficiile vaccinării de orice fel, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, dr. Alexandru Rafila, a precizat că, în mod sigur, vaccinarea anti-covid nu va fi obligatorie, dar va fi recomandată în special persoanelor din categoriile de risc. „Cu siguranţă acest vaccin nu va fi obligatoriu. Sau aceste vaccinuri, că nu discutăm doar de unul singur. Aceste vaccinuri sunt vaccinuri noi şi una este să discuţi despre vaccinul DTP, care e cunoscut de zeci de ani şi se cunoaşte foarte bine eficacitatea sa, eventualitatea unor reacţii adverse şi aşa mai departe şi altceva e să discuţi despre un produs nou, despre care lumea nu ştie nimic şi care a trecut doar prin nişte studii clinice. Deci cu siguranţă acest vaccin nu va fi obligatoriu nici pentru copii, nici pentru adulţi, nici pentru altcineva şi în mod evident încrederea în vaccin trebuie construită, nu trebuie impusă. Aşa că eu sunt convins că această discuţie legată de obligativitate, cel puţin dacă discutăm de aceste vaccinuri noi, nu este actuală”, da declarat medicul. În acest sens, până când un vaccin va fi disponibil, dr. Alexandru Rafila consideră că este nevoie ca autoritățile să deruleze o „foarte bună campanie de informare, făcută profesionist şi cu transparenţă”.

 



Comentarii (1)

  1. Daniela Teodorescu spune:

    Durează să instruiești personal nou. Mai ales când acel personal nu prea știe medicina (văd ce dezastre au absolvit facultatea în ultimii 2 ani – majoritatea lipsiți de cunoștințe fundamentale și complet dezinteresați de această profesie).
    Chestia asta cu studenți în secțiile Covid se va solda cu circuite și protocoale încălcate, infectarea personalului, erori medicale și de procedură.
    Acești 2500 RON ar trebui să vină și cu un contract și o fișa a postului, că măcar să poată fi și trași la răspundere atunci când greșesc. Pentru că, (șocant dar adevărat) practicatul medicinii implică un grad mare de răspundere.
    Sau în cel mai bun (safe) caz vor fi plătiți cu 2500 RON ca să sprijine pereții. Ceea ce mă readuce la o problemă fundamentală a sistemului medical românesc: medicii specialiști șomeri care vin pe gratis zilnic la spital și fac 5-10 gărzi pe luna ca să își poată plăti traiul și transportul spre spital în celelalte zile în care nu sunt de gardă.
    Acești voluntari (care chiar știu ce fac atunci când tratează pacienți) nu merită și ei o remunerație pentru acest voluntariat??

Adaugati un comentariu


 

*