Vaccinarea sau testarea obligatorie în cazul anumitor categorii profesionale s-ar putea aplica în curând și în România

17 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Personalul medical, profesorii şi militarii trebuie să fie ori vaccinaţi obligatoriu, ori testaţi cel puţin o dată pe săptămână din fonduri proprii, spune şeful DSU, dr. Raed Arafat, dar sindicaliștii din Sănătate și Învățământ contestă o astfel de decizie.

 

Raed Arafat

Pe măsură ce valul 4 al pandemiei devine din ce în ce mai agresiv, iar tot mai multe state au impus măsuri de vaccinare obligatorie și restricții suplimentare în cazul persoanelor care vin în contact cu publicul, devine din ce în ce mai evident faptul că, în scurt timp, vaccinarea va deveni obligatorie și în România pentru unele categorii profesionale, iar pentru persoanele nevaccinate se pregătesc mai multe restricții.

Despre măsura vaccinări obligatorii se vorbea de mai multă vreme, însă o propunere concretă în acest sens a venit din partea fostului ministru al sănătății, Nelu Tătaru, numit recent consilier onorific pe probleme de Sănătate al premierului Florin Cîțu. Cei doi au avut o întâlnire la jumătatea acestei săptămâni, în cadrul căreia s-a discutat și această problemă, propunerea lui Nelu Tătaru fiind susținută și de mai mulți specialiști din lumea medicală.

Printre aceștia se numără și dr. Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), care consideră că medicii, cadrele didactice și militarii sunt categoriile profesionale în cazul cărora se impune vaccinarea obligatorie sau testarea obligatorie efectuată săptămânal. „Cert este că trebuie vaccinare obligatorie sau, în cel mai rău caz, testarea obligatorie cel puțin o dată pe săptămână pentru aceste categorii. Sunt țări în Europa care au mers pe vaccinare obligatorie și sunt țări care au zis – dacă nu vrei să te vaccinezi, atunci te testezi obligatoriu o dată pe săptămână și nu pe banii statului. Astea sunt concluziile în mai multe state, și cred că este normal. Statul îți oferă vaccinul gratuit, ai acces la el deja de câteva luni, poți să te duci oriunde să te vaccinezi. Dacă ai ales să nu o faci, atunci te testezi. Te testezi obligatoriu o dată pe săptămână pentru două motive – unu, pentru că ești un risc pentru alții, și doi, dacă te îmbolnăvești, măcar să te izolezi de persoanele celelalte” a declarat șeful DSU.

 

Ținând cont de evoluția situației epidemiologice din ultimele zile, Arafat consideră  o astfel de măsură ar trebuie să intre în vigoare cât mai curând.

Măsurile acestea trebuie să vină foarte repede, ca să putem să ne protejăm și să protejăm pe ceilalți. Problema se pune simplu: dacă nu vrei să te vaccinezi, atunci măcar să te testezi și să știm că nu ești un risc pentru ceilalți și nu poți să vii să transmiți. Chiar dacă vor fi unii care vor spune care că și vaccinații transmit, pentru că văd că este la modă această teorie, trebuie știut clar că riscul de transmitere din partea vaccinaților este mult mai mic decât în cazul celor nevaccinați care, în plus, prezintă un risc și pentru ei înșiși. Se impun astfel de măsuri, pentru că, după cum vedem, rata de vaccinare este foarte mică iar interesul foarte scăzut. Între timp, vedem cum crește zilnic numărul de cazuri, dar acum nu mai suntem în situația de anul trecut când nu aveam la dispoziție o măsură atât de eficientă pentru a limita evoluția pandemiei. Iar dacă acum o avem, trebuie să o și folosim”, a subliniat secretarul de stat.

Premierul Florin Cîţu a afirmat la rândul său că, respinge ideea vaccinării obligatorii, dar la nivelul Executivului se discută despre introducerea testării periodice pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 pentru anumite categorii profesionale, între care personal medical, din învăţământ, angajaţi din sectorul public sau din centrele pentru vârstnici și că că „înclină” către ideea testării făcute „din surse proprii” pentru aceste categorii profesionale, având în vedere că vaccinul este gratuit.

 

Sindicaliștii din sănătate contestă însă o astfel de decizie, iar Sanitas consideră că un proiect de ordonanță analizat zilele trecute în primă lectură de către Guvern, conform căruia angajații din instituțiile publice din zona asistenței sociale trebuie să prezinte dovada vaccinării, test negativ sau dovada trecerii prin boală, cu mențiunea că testarea se face pe cheltuiala proprie, este discriminatoriu. „Atât patronatele cât şi sindicatele au avizat negativ proiectul de ordonanță care obligă doar angajaţii din asistenţa socială să se testeze pe cheltuiala proprie. Cu toate acestea, Guvernul a avut zilele trecute pe ordinea de zi, în primă lectură acest document. Ne lasă impresia că este un experiment, pentru a putea lua pulsul salariaţilor din sistemul public şi al opiniei publice referitor la acest subiect”, se arată într-un comunicat transmis de sindicaliști.

Revoltați s-au declarat și sindicaliștii din Educație, care amenință Guvernul că va ataca în justițieorice act prin care angajații din învățământ vor fi obligați să se testeze pe banii lor pentru depistarea COVID -19, se precizează într-un comunicat de presă comun al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Sindicatelor din Educație „Spriu Haret”

Pe de altă parte, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, preciza ieri că 57% dintre angajaţii centrelor rezidenţiale de stat sunt nevaccinaţi, în timp ce beneficiarii sunt vaccinați în proporție de 90%. În opinia sa, proiectul aflat în discuție nu îngrădește dreptul la muncă al angajaţilor nevaccinaţi din centrele rezidenţiale.

 

Florin Citu

În ceea ce priveşte introducerea folosirii certificatului verde care atestă vaccinarea, testarea sau faptul că o persoană a trecut prin boală în localităţile cu indice de infectare de peste trei la o mie de locuitori, premierul Florin Cîțu a precizat că această măsură are rolul de a menţine economia deschisă și că nu doreşte să închidă pieţele sau să lase mall-urile deschise doar pentru cei care sunt vaccinaţi, subliniind că nu există nicio discriminare, ci dimpotrivă, este „un mod civilizat de a continua lucrurile şi transparent”.

Nu voi mai închide pieţele, nu închidem mall-urile, nu închidem nimic, astăzi avem şi vaccin, dar avem şi aceste instrumente prin care putem să spunem oamenilor că au trecut prin boală, sunt testaţi, este foarte uşor şi putem să ţinem economia deschisă. Am văzut impactul pentru economia României, dar şi pentru economia globală, anul trecut, când economiile au fost închise, dar efectele le simţim şi anul acesta şi se văd şi în multe din preţurile pe care le vedem în acest an, pentru că sunt comenzi făcute anul trecut”, a declarat Cîţu.

Referitor la accesul în cluburi, discoteci, săli de jocuri de noroc doar pentru cei vaccinaţi, premierul a explicat că „acolo nu schimbăm lucrurile, este interacţiune, este mai complicat, aşa a fost şi până acum, acolo nu schimbăm lucrurile deocamdată, restul, da, vom folosi certificatul verde şi este adevărat doar în zonele, în acele localităţi, unde avem o incidenţă mai mare de 3 la mie”, menționând însă că oamenii trebuie să înţeleagă că dacă nu se vaccinează pun în pericol viaţa celor din jur și „nu putem să ne uităm doar la Guvern pentru soluţii”.

 


Adaugati un comentariu


 

*