#HotărăștePentruViitor – Campanie de promovare a vaccinării împotriva HPV

17 noiembrie 2022 | 0 comentarii |

„Cancerul de col uterin se poate preveni, cancerul de col uterin se poate trata eficient” – este mesajul transmis de Ziua Internațională de combatere a Cancerului de Col Uterin, odată cu laansarea Campaniei #HotărăștePentruViitor.

 

Anual, peste 1.500 de femei mor în România din cauza cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare. Cancerul de col uterin reprezintă o prioritate în Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului din România, care a fost promulgat la începutul acestei luni și care va intra în vigoare în ianuarie 2023.

Reducerea poverii cancerului de col uterin  se poate realiza prin vaccinare împotriva HPV, depistarea în faze incipiente a leziunilor colului uterin, prin  programe de screening și prin asigurarea accesului la diagnostic și tratament în mod egal și echitabil pentru toate categoriile socio-economice.

Strategia Globală pentru eliminarea cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică, lansată de Organizația Mondiala a Sănătății (OMS) la 17 noiembrie 2020, printr-o rezoluție adoptată de 194 de țări, are ca obiectiv ca până în anul 2030, incidența cancerului de col uterin să scadă și se mențină sub 4 cazuri noi la 100.000 de femei. Pentru asta este necesar să se îndeplinească 3 ținte esențiale: 90% din fetițe să fie vaccinate împotriva virusului papilloma uman (HPV) până la împlinirea vârstei de 15 ani, 70% din femeile adulte să beneficieze de servicii de screening cu un test performant de două ori în intervalul de vârstă 35-45 ani și 90% din femeile depistate cu un test pozitiv au acces la tratamentul leziunilor pre canceroase și al celor maligne.

 

Anul acesta, pe 17 noiembrie, Ziua Globală de Eliminare a Cancerului de Col Uterin, se lansează Campania națională de promovare a programului de vaccinare anti-HPV – #HotărăștePentruViitor, destinată orașelor mici și localităților din mediul rural. Campania este susținută de Ministerul Sănătății și coordonată de Institutul Național pentru Sănătate Publică, organizată de Fundația Renașterea și Asociația Mame pentru Mame, în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România, cu sprijinul MSD și Synevo.

Organizațiile amintite mai sus își unesc forțele pentru a duce mesajul pro-vaccinare, pro-prevenție, către părinții din acele comunități rurale sau mic-urbane unde informația medicală corectă și completă nu ajunge ușor. Campania se va adresa direct părinților, prin întâlniri dedicate lor, unde vor primi toate informațiile pentru a-i ajuta să ia decizia corectă privind sănătatea copiilor lor, cât și cererea tip pe care să o depună la medicul de familie pentru accesarea programului de vaccinare anti-HPV. În paralel, se va adresa și întregii comunități locale, prin acțiuni de informare și promovare a prevenției împotriva HPV.

 

Beneficiile vaccinarii anti-HPV vor fi transmise, în prima etapă, până la sfârșitul acestui an, părinților fetelor cu vârste între 11 și 18 ani, din 10 județe (Constanța, Ialomița, Călărași, Iași, Suceava, Bacău, Vrancea, Neamț, Botoșani,Vaslui).

Vaccinarea împotriva infecției cu HPV previne toate cancerele de col uterin și multe alte forme de cancer. Descoperit la timp prin screening sau prin testarea infecției cu HPV, cancerul de col uterin se poate trata în cea mai mare parte a cazurilor, fără complicații și deces. Având în vedere că în România, cancerul de col uterin omoară peste 1500 de femei în fiecare an, și afectează mii de familii prin suferința creată femeilor de această boală gravă, Ministerul Sănătății a reușit să crească adresabilitatea la vaccinare pentru fetele cu vârsta de până la 18 ani. Această situație este radical diferită față de eșecul campaniei de vaccinare din 2008 care a fost nepregătită corespunzător, și oferă fetelor și femeilor din România acces la vaccinare care previne cancerul de col uterin. Recent, Ministerul Sănătății a inițiat și a fost aprobată Ordonanța de Urgență a Guvernului care permite compensarea vaccinurilor, ceea ce va crește foarte mult accesul la vaccinarea anti HPV nu numai a fetițelor, ci și a femeilor adulte. Parteneriatul cu organizațiile nonguvernamentale cum este Fundația Renașterea este esențial pentru reușita acestor programe”, afirmă prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

 

Mihaela Geoană, preşedinte fondator – Fundaţia Renaşterea, susține că „implicarea Fundaţiei Renaşterea ȋn acest demers dedicat luptei impotriva Cancerului de Col Uterin continuă misiunea noastră, căreia i-am dedicat cei 21 de ani de existenţă, de a informa femeile cu privire la importanța controalelor medicale periodice şi a depistării precoce a cancerului. Unindu-ne forțele, Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică, societatea civilă și comunitatea medicală, putem lupta pentru creșterea ratei de vaccinare anti-HPV, a numărului de femei care beneficiază de screeningul cancerului de col uterin, în linie cu țintele din Planul Național de Combatere a Cancerului, și, implicit, putem contribui la scăderea ratelor de incidență și mortalitate prin cancerul de col uterin din țara noastră.

Cancerul de col uterin reprezintă o urgență de sănătate publică în România, anual se înregistrează un număr nepermis de mare de femei cu  cancer de col uterin. Această problemă de sănătate publică are însă soluții, cancerul de col uterin poate fi atât prevenit prin vaccinare, cât și vindecat dacă este depistat în stadii precoce. Implicarea activă în acest demers, susținerea lui sub orice formă, reprezintă, pentru noi, asumarea unui angajament în a proteja fetele și femeile din România de această afecțiune care poate fi prevenită. Avem încredere că, împreună, unindu-ne forțele, vom putea consolida și dezvolta un cadru coerent și durabil pentru prevenția cancerului de col uterin”, subliniază la rândul său dr. Carmen Ungurean – coordonator program național de screening pentru cancerul de col uterin, INSP.

 

Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcției de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.

Cea mai fierbinte dorință a oricărei mame este să își protejeze copilul de suferință. Această grijă este permanentă, din momentul în care devii mama, și te însoțește mereu chiar dacă copiii au crescut și sunt adulți la rândul lor. Câteodată, pentru a ne proteja copiii în anii lor de maturitate trebuie să luăm decizii importante pe când ei sunt încă mici. Din fericire, în ceea ce privește protecția de cancere cauzate de HPV, decizia e simplă pentru că avem un vaccin sigur, eficient și gratuit. Prin vaccinarea fetelor începând cu vârstă de 11 ani le protejăm pe toată durata vieții lor viitoare, când vor crește mari. De aceea este o decizie importantă și vrem ca toate mamele din România să primească toate informațiile corecte de care au nevoie, ca să își vaccineze, fără întârziere și fără teamă, fetele împotriva HPV, transmite Ana Măiță, președinte și fondator Asociația Mame pentru Mame

 

România implementează atât Programul de Vaccinare anti-HPV, a fetelor cu vârsta intre 11-18 ani, cât și Programul National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, consolidat prin 4 Programe Regionale (Nord Vest; Nord Est; Sud Muntenia și Centru) de prevenție, depistare, diagnostic si tratament precoce a cancerului de col uterin cu finanțare prin Fondul Social European – Programul Operațional Capital Uman care au ca scop implementarea strategiei de screening cu testare primară a infecției persistente cu HPV.

„Salutăm parteneriatul amplu între autorități, societatea civilă și asociațiile profesionale care împărtășesc o viziune comună privind prevenirea și controlul cancerului de col uterin, afecțiune care în România constituie o problemă majoră de sănătate publică. Acest parteneriat constituie un exemplu de bune practici întrucât doar prin eforturi conjugate și susținute pot fi consolidate programele naționale de vaccinare anti-HPV și screening pentru cancer cervical. MSD România va rămâne întotdeauna un partener de încredere al actorilor instituționali care și-au asumat nobila misiune de a veni în întâmpinarea nevoilor de sănătate încă neacoperite ale populației”, afirmă Marcelo Pascual Morales, managing director MSD România.

 

Prin programele regionale de prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament al cancerului de col uterin, peste 800.000 de femei, provenind în special din grupuri vulnerabile, cu vârsta cuprinsă între 24 – 64 ani beneficiază de servicii de depistare precoce (HPV şi Babeş Papanicolau), precum şi de triaj citologic (în cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive în screening), tratament și reevaluarea periodică a pacientelor tratate pentru leziuni depistate, consiliere psihologică, etc.

Testarea gratuită se face în centrele județene de recoltare înscrise în program, oricând pe parcursul anului, sau în cadrul  unităților mobile care vor ajunge în localitățile incluse in program. Prin proiectul SCCUT Sud Muntenia, se pot oferi pana la sfarsitul anului 2023, 170.000 teste Papanicolau (femei cu varsta intre 24-29 ani) și HPV(cele cu varsta 30-64 ani), în județele: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman. Este foarte important ca femeile să știe că pot beneficia de teste gratuite și de intervenții medicale ulterioare, la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului. Aceste teste le pot salva viața, iar detalii despre cum se pot face programări și cum pot beneficia de ele, se găsesc pe: https://sccut.insmc.ro/ și pe https://www.facebook.com/FundatiaRenasterea.

 

Pe lângă cancerul de col uterin, infecția cu HPV este asociată și cu dezvoltarea altor tipuri de cancer care afectează deopotrivă femeile și bărbații: 88% din totalul cazurilor de cancer anal, a 70% din cazurile de cancer vaginal, a 50% din cazurile de cancer penian și a 43% din cazurile de cancer vulvar[1].

În România, infecțiile cu HPV sunt responsabile de apariția a 3.380 de noi cazuri de cancer de col uterin și aproximativ 500 de noi cazuri de alte tipuri de cancer. Cancerul de col uterin reprezintă a doua cea mai frecvent diagnosticată malignitate la femeile sub 65 de ani din țara noastră. [2]

În România mor anual peste 1.800 de femei, deși cele circa 5 decese în medie pe zi sunt prevenibile prin vaccinare și screening. Estimările arată că anual se pierd peste 21.000 de ani potențiali de  viață prin decese premature cauzate de cancerul de col uterin survenite la persoanele de sex feminin în vârstă de 15-64 ani.

Vaccinarea anti-HPV este inclusă în Programul Național de Vaccinare, este gratuită pentru fetele din grupa de vârstă 11-18 ani și este realizată în siguranță de medicul de familie, la solicitarea părinților. Schema de vaccinare a persoanelor de până la 15 ani prevede două doze de vaccin, efectuate într-un interval de 5-12 luni. Fetele cu vârste de peste 15 ani trebuie să efectueze trei doze de vaccin pentru o protecție completă, administrate în maxim un an de zile.

 

În cei peste 15 ani de la debutul programelor de vaccinare, acestea și-au dovedit eficiența atât în reducerea prevalenței infecțiilor cu tulpini HPV cu risc oncogenic crescut, cât și a bolilor provocate de acestea. Un studiu realizat în 2020 în Suedia a arătat că riscul de a dezvolta cancer cervical invaziv a fost mai mic cu 53% atunci când vaccinarea împotriva HPV a fost efectuată între vârstele 17 și 30 de ani și mai mic cu 88% dacă vaccinarea împotriva HPV a fost începută înainte de vârsta de 17 ani.[1] Studiul demonstrează că vaccinarea anti-HPV este direct asociată cu un risc semnificativ mai mic de apariție a cancerului cervical invaziv.

Un studiu amplu derulat în Scoția a arătat că, prin comparație cu femeile nevaccinate născute în anul 1988, femeile vaccinate născute în 1995 și 1996 au un risc cu 80-90% mai mic de a dezvolta leziuni canceroase și leziuni precanceroase ce pot evolua către forme mai mult sau mai putin avansate de cancer de col uterin.[2]

O eficacitate de 100% a vaccinului fost demonstrată și de un studiu derulat pe parcursul a 12 ani în țările nordice. Niciun caz de displazie cervicală severă cauzată de tulpinile HPV 16 și 18 nu a fost identificat într-un eșantion larg de femei vaccinate.[3] S-a observat și reducerea semnificativă a incidenței cazurilor de veruci genitale.[4]

Australia reprezintă un exemplu de referință în termeni de bune practici în controlul cancerelor cauzate de infecția cu HPV. Este una din primele țări care a implementat (încă din 2007) un program public de vaccinare anti-HPV dedicat fetelor și tinerelor femei și este prima țară care a asigurat și pentru băieți accesul gratuit la vaccinare anti-HPV. Este prima țară din lume care a anunțat că urmează să elimine complet îmbolnăvirile prin cancer de col uterin în următorii 20 de ani.

 

[1] D. Forman et al. / Vaccine 30S (2012) F12– F23

[2] The Global Cancer Observatory, GLOBOCAN 2020, accesibil la https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf.

[3] World Health Organization – Position Paper on HPV Vaccines

[4] World Health Organization – Position Paper on HPV Vaccines

[5] Kjaer SK, Nygård M, Sundström K, et al. Final analysis of a 14-year long-term follow-up study of the effectiveness and immunogenicity of the quadrivalent human papillomavirus vaccine in women from four nordic countries. EClinicalMedicine 2020; 23:100401. doi: 10.1016/j.eclinm.2020.100401.

[6] World Health Organization – Position Paper on HPV Vaccines

 


Adaugati un comentariu


 

*