Ministrul Sănătății vrea ca toți românii să fie înscriși pe lista unui medic de familie

12 august 2022 | 0 comentarii |

Printr-o Ordonanță de urgență, Legea Sănătății va fi modificată astfel încât să poată primi servicii medicale și persoanele neasigurate, iar persoanele din categoriile defavorizate să aibă acces mai facil la medicamente contraceptive și vaccinuri.

 

Toți românii va trebui să se înscri pe lista unui medic de familie, pentru a beneficia de mai multe servicii medicale, dar și pentru a scădea presiunea pe spitale, a decis Ministerul Sănătății, care a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță care mdifică din nou Legea 95/2006 a reformei în Sănătate.

Pentru a beneficia de asistența medicală primară, persoanele care nu fac dovada calității de asigurat au obligația să se înscrie pe lista unui medic de familie, iar persoanele care nu fac dovada calității de asigurat și care sunt înscrise pe lista unui medic de familie, se reînscriu pe lista aceluiași medic de familie sau a unui alt medic de familie, în mod liber ales”, se arată în proiectul de Ordonanță lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătății.

În momentul de față, persoanele care nu fac dovada calității de asigurat beneficiază de servicii medicale în limita unui pachet minimal de servicii medicale, acordate în special în cadrul spitalelor în urgență.

 

Intenția Guvernului este de a transfera o parte din aceste servicii către asistența medicală primară, astfel că pachetul minimal de servicii medicale acordate persoanelor neasigurate va fi extins la pachetul de bază aferent asistenei medicale primare.

Costurile suplimentare vor fi suportate printr-un acord încheiat de către statul român cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, printr-un împrumut de 75.000.000 de euro.

Potrivit estimărilor MS, în această situație se află circa 2.000.000 de persoane, iar măsura ar avea ca rezultat un acces mai larg și mai facil al neasiguraților la servicii de sănătate, în timp ce spitalelor le-ar rămâne mai mulți bani pentru gestionarea activităților curente.

Conținutul pachetului minimal de servicii, precum și modalitatea de plată a serviciilor medicale în asistența medicală primară cuprinse în acest pachet va fi stabilit prin contractul-cadru anual care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în România.

 

Prin același act normativ se extinde asigurarea gratuității medicamentelor contraceptive și imunologice (între care și vaccinurile) pentru unele categorii vulnerabile, iar accesul la aceste medicamente și lista lor se va stabili prin normele de aplicare a programelor naționale de sănătate publică. . „Intervenția privind prevenirea sarcinilor nedorite prin creșterea accesului la servicii de planificare familială din cadrul Programului național de sănătate a femeii și copilului va fi reorganizată în acord cu noul cadru legislativ astfel încât să se asigure accesul populației din grupurile vulnerabile la contracepție pentru reducerea numărului de sarcini nedorite, a abandonului copii și a mortalității materne”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Printre categoriile ce ar putea beneficia de această facilitate sunt menționați șomerii, persoanele care provin din familii beneficiare de ajutor social, femei cu domiciliul stabil în mediul rural, alte persoane fără venituri, eleve şi studente, femei care au efectuat un avort la cerere într-o unitate sanitară publică.

 

Încurajarea donării de celule stem hematopoietice prin scutirea donatorilor de plata aisgurărilor sociale de sănătate, este o altă măsură pe care Ministerul Sănătății o stabilește prin noul act normativ. „Această măsură va avea în rândul populației un impact mare din punct de vedere al luării hotărârii de donare a celulelor stem hematopoietice, deoarece există o protecție legală și socială în ceea ce privește asigurarea socială. Măsura propusă este una de sporire a încrederii în sistemul medical, venind și pe fondul unor eventuale instabilități economice și sociale”, susține Ministerul Sănătății.

Ordonanța stabilește două categorii de persoane care pot beneficia de această facilitate: donatorii de celule stem hematopoietice care au donat pentru un pacient neînrudit sau înrudit, pentru o perioadă de 10 ani de la donare și donatorii de celule stem hematopoietice care sunt identificați ca fiind compatibili cu un pacient neînrudit sau înrudit, pentru evaluarea medicală finală în vederea donării, donare și monitorizarea postdonare, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse.

 


Adaugati un comentariu


 

*