Noi precizări privind izolarea și concediile medicale pentru pacienții COVID

5 februarie 2022 | 0 comentarii |

Deciziile și fișele de izolare sau carantină sunt eliberate de Direcțiile de Sănătate Publică, iar certificatele de concediu medical se pot elibera și la o dată ulterioară, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a încetării perioadei de carantina/izolare.

 

După scurtarea perioadei de carantinare a persoanelor nevaccinate care vin în România, Guvernul a decis, miercuri, să scurteze și perioada de izolare pentru pacienții COVID nevaccinați și pentru cei care au avut COVID cu mai mult de trei luni în urmă se scurtează de la 10 la 7 zile, iar pacienții vaccinați și cei care au avut boala cu mai mai puțin de trei luni în urmă vor sta în izolare doar 5 zile, față de 7 zile anterior.

Astăzi, Ministerul Sănătății (MS) vine cu noi precizări cu privire la eliberarea deciziilor de carantină sau izolare, de către Direcţiile de Sănătate Publică, precum şi cu privire la eliberarea, de către medicii curanţi, a certificatelor de concediu medical pentru carantină sau izolare, de care beneficiază persoanele asigurate:

Eliberarea deciziilor pentru izolare și a fișelor de izolare sau carantină se realizează de către Direcţiile de Sănătate Publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. În caz de carantină sau izolare, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a încetării perioadei de carantina/izolare, se arată într-un comunicat al MS.

 

Astfel, certificatele de concediu medical pentru carantină, de care beneficiază persoanele asigurate, se eliberează de medicul curant, respectiv de către medicul de familie, pe durata stabilită prin decizia de confirmare a carantinei, eliberată de către Direcţiile de Sănătate Publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, potrivit ordinelor ministrului sănătăţii nr. 1.309/2020 și 1513/2020, persoanelor asigurate aflate în următoarele situaţii:

a. au intrat în contact direct cu cel puţin o persoană infectată cu virusul SARS-CoV-2, confirmată prin testare cu metoda NAAT/RT-PCR sau teste rapide de detecţie a antigenelor SARS Cov2. Certificatele de concediul medical se eliberează pentru o perioadă de 5 zile;

b. au sosit din ţări şi/sau zone cu risc epidemiologie ridicat, ţări şi/sau zone stabilite de către INSP în condiţiile legii. Certificatele de concediul medical se eliberează pentru o perioadă de 5 zile.

Certificatele de concediu medical se eliberează de către medicii de familie după ultima zi a perioadei de carantină, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a încetării perioadei de carantină.

 

Certificatele de concediu medical pentru izolare se acordă persoanelor asigurate infectate cu virusul SARS-CoV-2, pentru care s-a instituit măsura izolării, potrivit legii, în unităţi sanitare sau într-o locaţie alternativă ataşată unei unităţi sanitare, astfel:

a. Certificatele de concediu medical se eliberează de medicul curant din unitatea sanitară sau din locaţia alternativă ataşată acesteia, atât pentru perioada internării, cât şi pentru perioada externării, după caz.

b. La externare, certificatele de concediu medical se eliberează de medicul curant din unitatea sanitară sau din locaţia alternativă ataşată acesteia.

c. În situaţia în care medicul din spital nu a eliberat concediu medical la externare, și persoana asigurată necesită izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată de aceasta, certificatul de concediu medical se acordă pentru aceeaşi afecţiune de către medicul de familie care monitorizează starea de sănătate a persoanei prin sistemul de telemedicină sau prin consultaţii medicale la distanţă până la implinirea termenului maxim al perioadei de izolare, conform Ordinului ministrului sănătății nr. 1513/2020, iar în certificatul de concediu medical.

Pentru persoanele asigurate, infectate cu virusul SARS-CoV-2, pentru care s-a dispus măsura izolării potrivit legii, la domiciliu sau la o locaţie declarată, certificatele de concediu medical se eliberează de medicii de familie care au luat în evidenţă şi au monitorizat aceste persoane. Astfel, persoanelor nevaccinate care nu au trecut prin boală sau trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, li se va elibera concediu medical pentru o perioadă de 7 zile, iar cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimile 90 de zile vor beneficia de 5 zile de concediu medical.Certficatele de concediu medical se eliberează pe baza fişelor de izolare care se generează în mod automat din aplicația informatică Corona Forms”, menționează MS.

În situaţia în care starea de sănătate a pacientului nu permite reluarea activităţii (pacienţii prezintă sechele post-COVID-19), i se va elibera concediul medical cu respectarea art. 14^1 alin.(1) și (2) din OUG nr. 158 /2005, respectiv art. 10^1 și art 20 din Normele de aplicare a ale aceluiași act normativ.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*