Se scurtează perioada de izolare pentru pacienții COVID

4 februarie 2022 | 0 comentarii |

Guvernul a aprobat o nouă Ordonanță de Urgență, prin care, printre altele, reduce la 5 zile durata perioadei de izolare pentru bolnavii de COVID-19 și stabilește modul de supraveghere a acestora.

 

Ordinul ministrului Sănătății publicat miercuri în Monitorul Oficial scurtează durata perioadei de izolare, pentru pacienții COVID nevaccinați și pentru cei care au avut COVID cu mai mult de trei luni în urmă de la 10 la 7 zile, iar pacienții vaccinați și cei care au avut boala cu mai mai puțin de trei luni în urmă vor sta în izolare doar 5 zile, față de 7 zile anterior. Astfel, traseul pacientului confirmat cu infecție SARS-CoV-2 va fi următorul:

a) Pacienții asimptomatici vor fi izolați la domiciliu și monitorizați prin medicul de familie pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate și pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile.

b) Pacienții simptomatici vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare.

c) Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice ușoare de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate, și 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, și tratați și monitorizați la domiciliu prin intermediul medicului de familie.

d) Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice medii de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate și pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv pentru o perioadă de 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, și vor fi monitorizați la domiciliu prin intermediul medicului de familie.

* Un test pozitiv la mai puțin de 90 de zile de la un test pozitiv anterior nu va fi considerat o nouă infecție decât dacă simptomele sunt destul de puternice. 

 

Dacă starea pacienților cu COVID-19 monitorizați la domiciliu se agravează, aceștia vor fi îndrumați de urgență, pentru investigare, în centrele de evaluare, în vederea internării/inițierii tratamentului specific, prin intermediul serviciului 112, în situația apariției următoarelor simptome: febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate; tuse seacă intensă sau care se accentuează; SaO2 < 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare COVID-19; dispnee nou-apărută sau accentuarea unei dispnee preexistente; dureri toracice la inspirul profund; astenie marcată; mialgii intense.

Pacienții care nu necesită oxigenoterapie care au manifestări clinice ușoare sau medii de COVID-19 și care au cel puțin 2 factori de risc vor fi direcționați prin intermediul serviciului 112 sau se vor deplasa individual, cu evitarea utilizării transportului în comun, pentru a fi evaluați în centrele de evaluare (lista acestora va fi publicată pe site-ul DSP), pentru a se decide dacă au indicații/contraindicații de administrare de medicație antivirală și dacă necesită internare de zi sau continuă.

* La centrul de evaluare se pot prezenta doar persoanele care au un rezultat pozitiv la testarea pentru detecția virusului SARS-CoV-2 efectuată într-o unitate sanitară/farmacie, în primele 5-7 zile de la obținerea rezultatului pozitiv, dacă au cel puțin 2 factori de risc.

 

În urma evaluării, antiviralele de administrare orală se pot prescrie pentru administrare la domiciliu doar dacă sunt îndeplinite simultan următoarele condiții: se inițiază la pacienți în primele 7 zile de boală (faza virală a bolii); sunt prescrise de către medicul care a evaluat pacientul, după evaluare corespunzătoare pentru excluderea contraindicațiilor: clinică, biologică, imagistică; continuarea monitorizării pacientului de către medicul de familie pe parcursul tratamentului și ulterior până la vindecare. Antiviralele orale se administrează în regim ambulatoriu doar pe bază de prescripție medicală. Medicația antivirală cu administrare parenterală se utilizează doar în mediul spitalicesc. Anticorpii monoclonali pot fi administrați în centrele de evaluare în regim de spitalizare de zi.

Vor fi direcționați către spital, prin intermediul serviciului 112, pentru a fi internați, pacienții care prezintă semne de agravare legate de infecția cu SARS-CoV-2 sau care deși nu prezintă semne de agravare legate de infecția cu SARSCoV-2, au o decompensare a bolii de fond în timpul monitorizării la domiciliu; pacienții care necesită oxigenoterapie, care au manifestări severe de COVID-19 sau cei care necesită suport al unei/mai multor funcții vitale și/sau au sepsis/șoc septic (cu stare critică).

Excepție vor face doar cei care vor refuza internarea în scris, după ce au fost informați despre riscurile evolutive și pacienții care nu au manifestări severe determinate de COVID-19, dar care au alte afecțiuni care impun asistență spitalicească din cauza imposibilității acestora de a fi tratați și monitorizați eficient la domiciliu. 

 

Pacienții simptomatici vor fi izolați, în funcție de deciziile luate în urma evaluării, la domiciliu/unitatea sanitară care asigură asistența medicală a pacienților cu COVID-19, pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate, și 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile.

Pentru pacienții declarați vindecați de COVID-19 și pentru care au trecut cel puțin 7 zile de la data recoltării primului test pozitiv, pentru persoanele nevaccinate și confirmate pentru prima oară, sau a reinfectării, pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile de la data recoltării primului test pozitiv, pentru persoanele vaccinate și confirmate pentru prima oară, sau a reinfectării, pentru cele trecute prin boală în ultimele 90 de zile, la reintrarea în colectivitate (loc de muncă, unitate de învățământ etc.) nu sunt necesare aviz epidemiologic și nici solicitarea unui test negativ pentru ARN SARS-CoV-2.

Medicul de familie va declara pacientul vindecat pe baza rezultatelor monitorizării zilnice, prin consultația medicală la distanță, la sfârșitul celor 7 zile de monitorizare, respectiv 5 zile, în conformitate cu cele precizate la lit. d), cu excepția situațiilor în care starea de sănătate a pacienților s-a agravat și a necesitat internarea la nivelul spitalelor. Starea de vindecat va fi comunicată în scris prin scrisoare medicală transmisă prin utilizarea mijloacelor de comunicare electronică la distanță direcției de sănătate publică județene/a municipiului București, care are obligația introducerii statutului de vindecat în platforma Corona Forms în decurs de 24 de ore de la primirea scrisorii.

 

De la 1 februarie, România a redus la 5 zile și perioada carantinei și pentru persoanele care vin din străinătate și care nu prezintă certificatul digital COVID care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării/intrării în România, precum și pentru pentru contacții direcți ai unei persoane confirmate pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Tot de la 1 februarie, certificatul verde digital UE a devenit inutil pentru românii care doresc să călătorească în străinătate, dacă au trecut 9 luni de la ultima doză de vaccin și nu au boosterul (a treia doză) efectuat.

CNSU a decis, joi, prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, pentru încă 30 de zile, începând cu 7 februarie. Se menține obligativitatea purtării măștii de protecție (medicală/FFP2) în toate spațiile publice, închise sau deschise, cu excepția copiilor, reprezentanților cultelor religioase în timpul slujbelor, a prezentatorilor TV și invitaților lor, a vorbitorilor în public, a persoanelor care desfășoară activități fizice intense/sportivilor, a persoanelor cu dizabilități cognitive.

Accesul în mall-uri nu mai este condiționat de certificatul verde, dar se păstrează regulile în privinţa cazării în structurile de primire turistice, fiind permisă doar celor vaccinaţi, testaţi sau trecuţi prin boală. Totodată, se menţin restricţiile privind organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, workshopuri, conferinţe sau alte tipuri de întruniri, organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive şi altele asemenea), activităţi culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment.

Cursurile, examenele și alte activități specifice din unitățile de învățământ se vor desfășura în condiţiile respectării măsurilor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului educaţiei şi al ministrului sănătăţii.

Se menţine și permisiunea desfăşurării activităţilor de prevenire şi combatere a pestei porcine africane prin vânători colective la care pot participa cel mult 20 de persoane.

 


Adaugati un comentariu


 

*