Se reduce perioada de carantină, iar testele din salivă ar putea fi eliminate din școli

31 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

De la 1 februarie, carantina se va reduce la 5 zile pentru persoanele nevaccinate care intră în țară și pentru contacţii direcţi ai unei persoane confirmate pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, dar vor exista și anumite categorii de persoane exceptate de la această măsură.

 

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis ca România să renunţe la împărţirea statelor în funcţie de riscul epidemiologic. Șeful DSU Raed Arafat a anunțat, după ședința de CNSU de luni, că s-a instituit măsura carantinei de 5 zile pentru orice persoană care vine în România şi nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în ţară sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării/intrării în România, precum și pentru contacții direcți ai persoanelor confirmate pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Prin măsurile adoptate şi aprobate prin Hotărârea CNSU nr. 6 care se emite astăzi, se elimină terminologia de state aflate sub o anumită culoare în funcţie de riscul epidemiologic – state verzi sau sub incidența de cod galben sau roșu. Și o să fie o regulă generală care precizează următorul lucru: se instituie măsura carantinei cu o durată de cinci zile pentru persoanele care sosesc în România şi nu prezintă certificatul digital al Uniunii Europene sau alte documente compatibile cu acesta, care să ateste vaccinarea cu schemă completă, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înainte. Deci asta este regula de acum”, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat, la finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), subliniind că aceste măsuri intră în vigoare de la 1 februarie, fără să mai fie nevoie ca acestea să fie aprobate într-o ședință de Guvern.

Șeful DSU a menționat că Formularul de Localizare a Pasagerilor (PLF) rămâne în vigoare.

 

Exceptați de la măsura carantinei vor copiii cu vârsta mai mică sau egală de 12 ani; persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul țării; lucrătorii transfrontalieri care intră în România și cetățenii români angajați ai operatorilor economici; elevii/studenții, cetățeni români sau cu domiciliul sau reședința în afara României; conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum și conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune care transportă persoane în interes profesional; persoanele predate autorităților române în baza acordurilor de readmisie; posesorii de pașapoarte diplomatice, personalul asimilat personalului diplomatic, membrii Corpului Diplomatic și Consular al României și posesorii de pașapoarte diplomatice și de serviciu; piloții de aeronave și personalul navigant, mecanicii de locomotivă și personalul feroviar; personalul navigant care debarcă de la bordul navelor de navigație interioară cât și de la bordul navelor și elicopterelor de transport persoane sau de suport evacuare medicală precum și de la bordul celor care operează în zona economică exclusivă a României, cu condiția asigurării echipamentelor individuale de protecție împotriva COVID-19; personalul navigant maritim român care se repatriază  și cel care efectuează schimbul de echipaj la bordurile navelor aflate în porturile românești; personalul tehnic de pe platformele fixe și mobile de extracție petrol și gaze în zona exclusivă economică a României; angajații sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională care se întorc în România de la activități desfășurate în interes profesional în afara țării.

Documentul integral poate fi consultat AICI 

 

Odată cu adoptarea noilor reguli, prin care autoritățile au redus perioada de carantină pentru contacții direcți nevaccinați ai unor pacienți COVID de la 10 la 5 zile, se va modifica și ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, care prevedea că preșcolarii sau elevii care au interacționat în mod frecvent cu un caz confirmat vor fi carantinați 10 zile, dacă sunt nevaccinați sau n-au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, respectiv, 5 zile dacă sunt vaccinați sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile și vor continua cursurile online, a precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, școlile funcționează după două scenarii, respectiv, cu prezență fizică – dacă rata de ocupare la nivel județean a paturilor COVID e cel mult 75% și online – dacă se depășește acest prag, fără a se mai ține cont de rata vaccinării personalului școlii sau rata de infectare în localitatea în care funcționează unitatea de învățământ.

Ministrul Educației susține în continuare cursurile cu prezență fizică și a dat exemplul Franței, unde școlile au funcționat „luni de zile cu regula: la trei cazuri apărute într-o clasă se suspendă prezența fizică în acea clasă. De două săptămâni a renunțat la această regulă. (…) E vorba de o țară care are 400 de mii de infectări zilnic. În Franța, dacă apar 5, 6, 7, 8, 10 cazuri de copii infectați, acei copii infectați rămân în izolare și școala merge mai departe”, a spus Cîmpeanu.

 

Mai mult, Sorin Cîmpeanu consideră că abia acum se vede eficiența testării de 2 ori pe săptămână a elevilor și profesorilor, deoarece pentru 2000 din 5000 de teste antigen s-au confirmat rezultatele pozitive prin testare RT-PCR. Ministrul Cîmpeanu a declarat luni, în Parlament, că face „un apel la responsabilitatea raportării acestor teste. Am constatat o îmbunătăţire a procesului, în sensul în care, în ultimele zile, din 5.000 de teste pe bază de salivă care au fost pozitive aproape 2.000 au fost validate prin teste PCR. Înseamnă că s-a creat o obişnuinţă, a fost mai greu la început, se poate înţelege lucrul acesta şi creşte şi responsabilitatea raportării acestor rezultate”.

Datele centralizate în ultima săptămână arată că 27.000 de elevi și peste 7.300 de cadre didactice s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2, iar ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat duminică seară, într-o intervenție la un post central de televiziune, că testele pe bază de salivă „în sfârşit, au început să funcţioneze în şcoli”.

Ministrul a mai spus că, la ora actuală, „absolut toate județele, absolut toate școlile au la dispoziție teste pentru testarea o dată la două-trei zile”, că mai mult de jumătate din județe „au primit și ultimul lot de 5.660.000 de teste” și  au fost distribuite în școli și 5 milioane de măști, așa că „testarea și respectarea regulilor sanitare rămân o măsură extrem de importantă”.

 

Pe de altă parte, în timp ce ministrul Educației susține că testarea elevilor în școli a început sădea roade, șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că sunt discuții referitoare la eficiența testelor și la oportunitatea folosirii lor în continuare, iar specialiştii în epidemiologie, alături de cei de la ministerele Educaţiei şi Sănătăţii, vor analiza impactul utilizării testelor de salivă COVID-19 în şcoli. În cazul în care se va ajunge la concluzia că acestea sunt ineficiente, este posibil să se ajungă la „oprirea” lor, în condițiile în care există specialişti care spun că varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 nu poate fi depistată în urma unei astfel de testări.

La acest moment au fost distribuite (teste din salivă -n.r.) pentru cel puțin încă două săptămâni, o să fie probabil analizat impactul lor, dacă sunt de continuat sau nu. Asta urmează să se spună, dacă vom continua sau nu, dar asta, normal că se discută și cu Ministerul Educației, cu Ministerul Sănătății, cu experții în epidemiologie și se va decide dacă au, într-adevăr, să zicem o valoare adăugată, sau nu. Dacă vom considera că sunt fără valoare adăugată, este posibil să decidem să le oprim”, a declarat Raed Arafat, în cadrul conferinței în care a anunțat noile măsuri decise de CNSU, răspunzând astfel unei întrebări pusă de jurnaliști.

 

Ținând cont că părinții au refuzat testarea prin orice altă metodă și că nici măcar testele din salivă nu sunt acceptate de toți părinții, este greu de presupus că se va ajunge la înlocuirea testelor de salivă cu teste care presupun prelevarea de probe biologice din gât sau din nas, mai ales că acestea din urmă sunt și traumatizante și nici nu ar avea cine să le efectueze, în contextul în care peste 90% din școli nu au cabinete medicale și chiar dacă au, o asistentă nu ar putea testa mii de elevi, la fiecare 2-3 zile.

În acest moment sunt 108 de şcoli, la nivel naţional, care au trecut în online, faţă de 46 câte erau săptămâna trecută, a mai spus Sorin Cîmpeanu care a arătat că în contextul în care „la nivel naţional, rata de ocupare a paturilor de spital cu pacienţi COVID este încă sub 40%”, cu excepția Clujului, unde, dacă se păstreză trendul ascendent, probabil că „vom avea, în judeţul Cluj, toate unităţile de învăţământ, şcoli şi grădiniţe, trecute în online, începând de săptămâna următoare”.

Reamintim că, săptămâna trecută s-a reluat testarea în școli, două săptămâni în care, deși a debutat cu întârziere, s-a întrerupt după 2-3 testări, din cauza unor probleme de aprovizionare.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*