Autoritățile fac apel la calm, în contextul evoluției noului coronavirus. Președintele Iohannis a convocat CSAT pentru a se stabili măsurile ce trebuie instituite pentru prevenirea și controlul COVID-19 în România

25 februarie 2020 | 0 comentarii |

La conferința de presă după ședința Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, miniștrii Sănătăţii, Afacerilor Interne și Transporturilor, alături de şeful DSU și managerul au anunțate noi măsuri de prevenire și control a infecției cu COVID-19 și au cerut populației să se informeze doar din surse autorizate.

 

Numărul cazurilor de infecție cu noul coronavirus apărut în China  crește de la o oră la alta. La nive global, numărul deceselor a trecut de 2.700, iar numărul persoanelor infectate a ajuns la 80.150. China a anunţat marţi 71 de noi decese cauzate de COVID-19, acesta fiind cel mai scăzut bilanţ prezentat zilnic de mai bine de două săptămâni. Numărul de decese la nivel naţional a ajuns la 2.663.

Șeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, declarat, luni, că nu s-au îndeplinit condițiile pentru declararea unei pandemii, dar este nevoie de măsuri speciale. „Deocamdată nu este vorba despre o răspândire necontrolată a coronavirsului la nivel global şi nu ne confruntăm cu îmbolnăviri severe şi decese pe scară largă în rândul populaţiei”, iar pentru că numărul de infecţii din China a intrat în declin de la începutul lunii februarie, cresc speranțele că acest virus poate fi stopat, și-a exprimat speranța șeful OMS. Specificitatea acestui virus este aceea că are o contagiozitate mare, dar până acum a manifestat o mortalitate relativ scăzută, de sub 3% în Wuhan și de 07% în afara Chinei.

În Italia, la ora actuală se înregistrează cel mai mare focar, după China și Coreea de Sud, de aceea Bruxelles-ul se teme că răspândirea noului coronavirus ar putea duce la prima închidere a frontierelor din motive de sănătate, de când a fost instituită zona Schengen în 1995. Până acum, controalele la frontieră au fost refăcute temporar, din motive de siguranţă publică.

 

În Italia s-au confirmat deja 7 decese și peste 230 de îmbolnăviri, iar datele despre evoluția coronavirusului se schimbă de la o oră la alta. Peste 100 de persoane au fost spitalizate, din care 27 la terapie intensivă, iar cel puțin 94 sunt autoizolate la domiciliu. Cele mai afectate zone sunt Lombardia și Veneto. Autoritățile italiene spun că nu este o epidemie națională, dar pentru a preveni acest lucru, au luat măsuri drastice. Încă de vineri seară s-a instituit carantină în 11 orașe, catedrala din Milano a fost închisă, carnavalul de la Veneția s-a încheiat mai devreme, au fost închise școli, restaurante, baruri, birouri publice, au fost anulate competiții sportive, trenurile nu mai opresc în localitățile restricționate, iar 1,8 milioane de italieni și-au anulat vacanțele în lunile următoare.

În România nu există încă vreun caz de coronavirus, dar din cauza traficului intens dinspre și spre Italia, riscul este amplificat. Autoritățile au stabilit măsuri speciale de prevenție și control. Dacă la ora actuală, oamenii sunt mai mult rugați să se izoleze la domiciliu, pentru a se preveni complicațiile, în caz de refuz s-ar putea alege cu sancțiuni.

Din cauza numărului mare de români care trăiesc în peninsulă și a numărului mare de persoane care circulă între cele două țări, autoritățile de la noi au luat noi măsuri de prevenție, dar îndeamnă la calm și susțin că cel mai grav este că se induce panică în rândul populației, prin știrile false care circulă mai ales în mediul online.

 

Apelurile la calm în faţa posibilului anunţ al apariţiei coronavirusului Covid-19 în România s-au înmulţit luni, pe măsură ce situaţia din Italia – unde trăiesc şi lucrează peste un milion de români – se complică.Cer cetăţenilor să ia informaţii din surse oficiale, să facă abstracţie de diferitele categorii de informaţii care sunt date pe surse, să urmărească toate comunicările oficiale“, a îndemnat premierul Ludovic Orban, subliniind că „în momentul de faţă suntem bine organizaţi, suntem extrem de mobilizaţi în a lua toate măsurile care se impun în astfel de situaţii”.

La conferința de presă care a urmat ședinței Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela a anunțat că au fost adoptate o serie de măsuri pentru prevenirea coronavirusului, precum instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc din localităţi care au fost anunţate ca focare de coronavirus şi autoizolarea la domiciliu pentru persoanele din zonele care sunt declarate cu risc din Italia.

Potrivit datelor oficiale, în România există la ora actuală 4.172 de locuri pentru carantină, 2.500 de paturi în spitalele de boli infecțioase, 95 de paturi la terapie intensivă, iar la nivelul Ministerului Sănătăţii va fi creată o linie telefonică specială pentru a oferi informaţii despre coronavirus. Ministrul a făcut și un apel la responsabilitate, cerând să nu mai fie răspândite ştiri false şi a anunţat că a fost constituit un grup de comunicare la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă care va funcţiona de marţi şi va emite două buletine informative în fiecare zi.

 

Apel la responsabilitate și calm a făcut și președintele Klaus Iohannis, care a anunțat convocarea CSAT, miercuri, pentru a se discuta măsurile care trebuie instituite imediat pentru prevenirea și controlul infecțiilor cu coronavirusul COVID-19 pe teritoriul României și procedurile din Parlamentul Europei.

Am decis să convoc CSAT pentru miercuri, 26 februarie, la ora 14:00 pentru a discuta strategia de combatere a unei potențiale epidemii la nivel național”, a anunțat Klaus Iohannis, subliniind că deși „nu avem niciun caz de coronavirus înregistrat în România până în prezent, va trebui să fim pregătiți”.

Șeful statului a menționat că a luat această decizie întrucât „lucrurile s-au schimbat rapid în ultimele zile, în ceea ce privește numărul de cazuri din Europa, în special în Italia. Situația de acolo generează multă îngrijorare în rândul cetățenilor români, date fiind legăturile strânse și comunitatea de români de acolo”, dând asigurări că este permanent în contact cu instituțiile, pentru a monitoriza ce se întâmplă în zonele unde sunt oameni în carantină.

Acesta a adăugat că autoritățile române au luat măsurile care se impun, dar trebuie să se insiste pe măsurile de comunicare eficientă și informare corespunzătoare. „Fac un apel la calm către cetățeni, să se informeze corect, să fie vigilenți și să respecte normele de igienă și sfaturile pe care le oferă medicii pentru a se proteja. Fac în aceeași măsură și un apel la mass-media să evite senzaționalul și știrile cu impact emoțional ridicat, care pot amplifica sentimentul de panică în rândul populației. Nu în ultimul rând, fac un apel la politicieni să nu speculeze această situație”, a cerut președintele Iohannis.

 

În scopul stopării răspândirii știrilor false, în formularele înmânate la frontieră vor fi incluse şi prevederi din Codul penal, privind declaraţiile false. „În prima fază, în acest formular nu am introdus şi un articol sau o rubrică, o clauză prin care să prezentăm măsurile coercitive, crezând că fiecare cetăţean e responsabil şi înţelege. Nu am dorit să venim cu măsuri coercitive sau cu ameninţări, dar începând de mâine, tocmai după cazul de la Suceava şi cel din Sadova, vom lua această măsură şi vă garantez că vom aplica legea. Cei care se joacă cu sănătatea publică vor suporta rigorile legii”, a spus Vela, făcând referire la faptul că presa din Suceava a relatat despre 300 de persoane sosite din Bergamo, declarând la graniţă că vin din Germania, întorcându-se în satul lor.

Ministrul Internelor a menţionat că în UE se poate circula și cu buletinul şi cu paşaportul şi că nu putea fi obligat un cetăţean să prezinte permisul de şedere din Italia sau din Germania.

Mai mult, puteam să luăm măsuri faţă de cei care vin – să spunem – din Italia, dar puteau să meargă până la Viena şi să decoleze din Viena. Din acest motiv am făcut un apel la responsabilitatea tuturor cetăţenilor. Cei care au venit şi nu au anunţat nu au făcut rău prefectului din Suceava sau directorului de la Direcţia de Sănătate Publică, şi-au făcut rău chiar lor şi familiilor lor”, a subliniat Vela. El a făcut apel la persoanele care se vor întoarce din Italia şi China să completeze cu date reale formularele.

 

Referitor la informațiile care circulă în mediul online, potrivit cărora ar exista o tânără corporatistă la care s-ar fi confirmat coronavirusul, medicul Adrian Streinu-Cercel a declarat că este vorba despre fake news, menționând că în momentul de față nu există un caz de infecție confirmată cu COVID-19 în România. E adevărat că la Matei Balș am făcut o serie de teste și că toate au ieșit negative. Deci știrea este falsă. În acest moment nu e niciun test în lucru, pentru că nu e cazul să facem o serie de teste. Au fost făcute teste. Au fost toate negative. În momentul de față nu există un caz pe teritoriul României cu noul virus”, a spus managerul de la Matei Balș.

Și șeful DSU a susținut că știrea cu corporatista cu coronavirus este falsă și le-a recomandat cetățenilor să verifice orice fel de informație din surse autorizate. „Știri false au apărut de câteva zile. De oriunde citesc informația, să o verifice pe site-urile speciale, în niciun caz să nu creadă toate informațiile care nu sunt verificate. Alții poate au un scop în ce fac. Până nu apare într-un site oficial, înseamnă că informația nu e verificată, nu e veridică”, a afirmat Raed Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a adăugat că în Bucureşti se află în carantină două persoane sosite din Wuhan şi şase venite din Japonia, de pe vasul Diamond Princess.

 

Ministerul Transporturilor a stabilit culoare speciale de debarcare în incinta aeroporturilor pentru persoanele care se întorc din Italia, și echipe medicale la punctele de graniță. Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunaţ că va trimite Corpul de Control în punctele de trecere a frontierei, pentru a verifica dacă sunt luate măsurile pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Decizia autorităţilor este ca românii care se întorc din Italia, din zonele afectate, să stea, obligatoriu, în carantină 14 zile – persoanele suspecte în locuri amenajate special, iar cele care nu prezintă suspiciuni, la domiciliu. Miniștrii Sănătății și Internelor au subliniat că în centrele de carantină vor merge doar călătorii care vin din zone de risc maxim, din provincia Hubei, de pe nava de croazieră şi cei din Italia, din cele 11 localităţi cu un număr mare de pacienţi cu coronavirus. Măsura se aplică atât celor care vin cu avionul, cât şi celor care vin cu trenul sau maşina.

Victor Costache a declarat că sunt şase persoane încă în carantină, iar autoizolate la domiciliu sunt în jur de 1.000.  În plus, ministrul a dat asigurări că sunt la dospoziția autorităților „undeva în jur de 4.000 de locuri de carantină la nivel naţional – o cifră confortabilă având în vedere situaţia în care ne aflăm. Locurile de spitalizare sunt în jur de 2.500 de paturi în toate secţiile şi spitalele de boli infecţioase din România, iar din acestea, 95 sunt paturi de terapie intensivă”, insistând asupra faptului că oamenii nu trebuie să intre în panică sau să-și facă stocuri de alimente.

La ora actuală există „4.172 de locuri în 125 de locaţii, aflate în 121 de localităţi din 40 de judeţe”, pentru carantinarea persoanelor suspecte de infectare cu COVID-19, a completat ministrul de Interne, Marcel Vela.

 

În ceea ce priveşte stocurile de medicamente şi materiale de prevenţie, ministrul Victor Costache a precizat că se lucrează „contra-cronometru” pentru ca acestea să fie aprovizionate. El a precizat că, atunci când a venit la minister, a găsit golul stocul epidemic. El a menționat că „În momentul de faţă avem stocuri la nivelul spitalelor de aproximativ o lună – o lună şi jumătate. Evident, nu putem aştepta şi am anticipat acest moment şi am decis suplimentarea acestui stoc de rezervă, într-o şedinţă comună, pe care am avut-o în acest comitet, în luna ianuarie şi am mers pe un scenariu pesimist şi toate aceste cifre au fost calculate în funcţie de acest scenariu”.

La rândul său, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a subliniat că persoanele în vârstă sunt mai vulnerabile la infectarea cu coronavirus, în timp ce copiii sunt mai puţin expuşi la acesta. Este un virus care atacă în special persoanele în vârstă. Copiii sunt mai puţin expuşi la acesta”, a precizat medicul, care a menționat că achiziţia termoscanerelor va fi realizată în cel mai scurt timp, prin Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate, din subordinea Ministerului Finanţelor. Streinu-Cercel a făcut apel la calm, arătând că gripa sezonieră afectează foarte mulţi români şi totuşi nu se vorbeşte atât de mult de ea.

Ministrul Sănătăţii a participat, luni, alături de cel al Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, la o şedinţă a Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, întrunit pentru luarea unor măsuri pentru combaterea coronavirusului.

 


Adaugati un comentariu


 

*